Usuari:Bagueleta/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El Digital Curation Centre (DDC) és una institució del Regne Unit que lidera, a nivell mundial, les experiències relacionades amb el tractament i preservació digital de la informació. Concentra la seva activitat entorn la comunitat de recerca universitària del Regne Unit.

Finalitat[modifica]

El DCC va ser creat amb l'objectiu d'afrontar els reptes que presenta el tractament de la informació digital. La comunitat investigadora del Regne Unit genera grans quantitats de dades digitals, que comporten una major inversió en termes de digitalització. La seva activitat es centra en l'àmbit de recerca de nivell universitari, tractant de proporcionar i desenvolupar el coneixement i les habilitats necessàries per la gestió de dades de recerca.  Per assolir aquests objectius, el DCC proporciona assessorament especialitzat i suport pràctic en la gestió, tractament, emmagatzematge, protecció i compartiment de les dades digitals.

Història[modifica]

El DCC va iniciar les seves activitats el març del 2004 a l' e-Science Institute de la Universitat d'Edimburg. Però va ser el 2002, que el Joint Information Systems Committee (JISC), va decidir crear un centre d'abast nacional d'aquestes característiques, després d'haver col·laborat en diferents projectes de preservació digital.

El seu funcionament s'estructura en fases:

  1. Primera fase: març 2004 - febrer 2007
  2. Segona fase: març 2007 - febrer 2010
  3. Tercera fase: març 2010 - març 2013

Aquestes fases van lligades a uns objectius concrets i reben finançament de diferents fonts. La primera fase va ser totalment finançada pel JISC, mentre que la segona i tercera fase han comptat amb finançament de fonts diverses.[1] [2] Cal afegir també, que durant el 2011 el Digital Curation Centre va rebre una subvenció per part del HEFCE's Universities Modernisation Fund (UMF) per tal d'implementar les recomanacions de l'informe del 2010 de l'UK Research Data Service.

Durant la primera i la segona fase, el DCC va centrar els seus objectius entorn la preservació digital i el tractament de la informació digital entorn uns destinataris concrets del l'àmbit educatiu universitari: especialistes en dades, gestors de fitxers, bibliotecaris, arxivistes, investigadors i també tenint en compte els responsables de polítiques en la matèria. També va establir col·laboracions amb els sectors públics comercials i altres organitzacions internacionals amb finalitats comunes. Durant la segona fase es va emfatitzar en establir una participació directa amb el personal investigador en actiu que va portar a col·laboracions amb el projecte SCARP. La tercera fase es caracteritza per un enfocament cap la capacitació i la creació d'habilitats en el tractament de dades en el conjunt de la comunitat investigadora universitària del Regne Unit. Amb aquesta finalitat, i gràcies al finançament rebut pel HEFCE, el DCC ha establert col·laboracions institucionals amb 21 universitats.

Funcions[modifica]

  • Assessora de manera especialitzada i dóna suport a les institucions del Regne Unit en temes d'emmagatzematge, tractament i preservació de dades digitals per assegurar-ne el seu ús a llarg termini.
  • Proporciona informació i accés a tot un seguit de recursos que el DCC ha anat recopilant des del 2004.  L'accés a la biblioteca digital és gratuït i ofereix diferents eines per utilitzar tècniques de tractament de dades digitals, com per exemple el DCC Curation Lifecycle Model o el Curation Reference Manual.
  • Ofereix formació per adquirir les habilitats adequades a l'hora d'administrar i compartir dades de manera eficaç i segura.
  • Aconsella en temes de desenvolupament de polítiques i planificació de la gestió de dades.
  • Promou l'experiència i bones pràctiques en el tractament de dades digitals, no només en àmbit nacional sinó també en l'internacional.
  • Organitza esdeveniments per donar a conèixer les seves activitat i rebre suport pels diferents projectes.

Projectes[modifica]

Per promoure el desenvolupament del centre, el DCC col·labora amb diverses entitats externes. D'aquesta col·laboració sorgeixen diferents projectes, liderats o amb participació del DCC.

Actuals[modifica]

Anteriors[modifica]

Alguns dels projectes en els què el DCC ha participat o creat en el passat són:

  • Data Management Skills Support Initiative - Assessing, Benchmarking and Classifying (DaMSSI-ABC). Projecte que té com a objectiu recolzar i millorar la coherència en el desenvolupament, la difusió i la reutilització dels materials de formació en gestió de dades d'investigació.
  • DryadUK. Aquest projecte va ajudar a la creació d'un repositori internacional de dades d'investigació en l'àmbit de la biologia.
  • DigCurV. Projecte per crear un marc curricular destinat a la formació professional en el tractament de dades digitals.
  • Closing the Digital Curation Gap. Projecte d'àmbit internacional per desenvolupar i per integrar les millors pràctiques, investigació i desenvolupament, i la formació en el tractament de dades digitals.
  • Open Science Case Studies. Projecte amb l'objectiu de conèixer les motivacions dels investigadors per treballar de manera oberta respecte a les seves dades i resultats, i analitzar quins són els avantatges.
  • SCARP. A través d'una sèrie d'estudis de cas, aquest projecte va identificar les diferents visions sobre el dipòsit de dades, l'intercanvi i la reutilització, el tractament i la conservació de dades en diferents projectes de recerca.
  • ERIS. Projecte per millorar els repositoris digitals a Escòcia.

Referències[modifica]

  1. [Projecte SCARP http://www.dcc.ac.uk/projects/scarp (en anglès)] Consulta: 16 de març de 2014
  2. [Digital Repository Audit Method Based on Risk Assessment http://www.repositoryaudit.eu (en anglès)] Consulta: 17 març 2014

Bibliografia[modifica]

  1. «Digital Curation Centre». [Consulta: 15 març 2014].
  2. Higgins, S. «The DCC Curation Lifecycle Model». The International Journal of Digital Curation Issue 1, Volume 3, 2008 [Consulta: 17 març 2014].
  3. Rusbridge, C.; Buneman, P.; Burnhill, P.; Giaretta, D.; Ross, S.; Lyon, L.; Atkinson, M. «The Digital Curation Centre: A Vision for Digital Curation». IEEE International Symposium on Mass Storage Systems and Technology, p. 31. doi:10.1109/LGDI.2005.1612461. ISBN 0-7803-9228-0, 2005 [Consulta: 17 març 2014].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Categoria:Emmagatzematge digital