Usuari:Bmarinr

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Matthew Carter[modifica]

Matthew Carter (Londres, 1937) es va introduir al món de la tipografia de la mà del seu pare, Harry Carter, que era tipògraf i historiador. Després d'estudiar a Holanda i treballar a Londres, va emigrar a Nova York per treballar en Mergenthaler Linotype.

Després d'una nova etapa com a freelance a Londres, el 1981 Carter va cofundar Bitstream Inc junt al seu amic Mike Parker, la primera companyia especialitzada en tipografia digital. Des de principis dels noranta és director de Carter & Cone, on ha realitzat treballs per a Microsoft (les fonts Verdana i Geòrgia), Apple, Time, The Washington Post i The New York Times. Dissenyava específicament per a ordinadors Apple i Microsoft.

És membre de l'Aliança Gràfica Internacional (AGI), crític d'alt nivell per al programa de la Universitat de Yale de disseny gràfic, ha servit com a president de l'Associació Tipogràfica Internacional, i és un ex membre de la junta directiva de la Societat de tipogràfic aficionats (SOTA).

Carter ha guanyat nombrosos premis per les seves importants contribucions a la tipografia i el disseny, incloent un doctorat honoris causa en Lletres Humanes per l'Institut d'Art de Boston, una medalla d'AIGA el 1995, i el Premi 2005 SOTA Tipografia. Una retrospectiva de la seva obra ", tipogràficament parlant, L'art de Matthew Carter," va ser exhibida a la Universitat de Maryland, Baltimore County el desembre de 2002. El 2010, Carter va ser nomenat Fellow de la Fundació MacArthur, també conegut com un "geni" de subvenció.. A més de la Verdana i Geòrgia, també ha dissenyat, entre altres, la Tahoma, la Bell Centennial o la Miller, etc...

Tipografies[modifica]

  • Bell Centennial
  • Caslon
  • Bitstream Charter
  • Big Figgins
  • Cascade Script
  • Elephant
  • Fenway
  • Tahoma
  • Verdana [4]
  • Vincent
  • Wilson Greek
  • Wrigley
  • Yale University


Itc Galliard - Matthew Carter, 1981 Inspirada en l'obra de [Robert Granjon] Carta del segle XVI. EL tipus de lletra es reconegut per la seva bellesa i llegibilitat. ITC Galliard és un tipus de lletra per al text notable, la cursiva és molt distintiu en peces ocasionals, com ara invitacions i anuncis informals.


ITC Galliard és un tipus de lletra per al text notable, la cursiva és molt distintiu en peces ocasionals, com ara invitacions i anuncis informals.


Georgia - Matthew Carter, 1996 Brillant tipografia dissenyada per a pantalla amb una personalitat tipogràfica fora de tot dubte. Va ser creada per Matthew Carter el 1996 i un any més tard va treure una versió estesa. Les versions successives li van anar afegint nous caràcters per a les llengües europees, escriptures gregues i cirílicas. La dificultat de crear un tipus amb serif per pantalla va ser salvada amb una tipografia impressionant, de gran llegibilitat a mides petits sense perdre en cap moment el seu encant i caràcter. El mateix Matthew Carter va reconèixer la influència de Richard Austin. La influència del model escocès es reconeix en les serifs superiors horitzontals de lletres com la "b" o la "h". Tot i això, va haver de fer diverses modificacions perquè la tipografia fos llegible en pantalla com alleugerir les majúscules o augmentar l'alçada de la "x". Descarrega Georgia


Shelley Script - Matthew Carter, 1972 Dissenyada per Matthew Carter el 1972 - Linotype, estava pensada per ser utilitzada en màquines tipogràfiques fotogràfiques. Basada en l'escriptura anglesa dels segles XVIII i XIX, el seu objectiu era realitzar una tipografia elegant amb diferents variants. Per això va crear tres versions diferents, Allegro, Andante i Volant, que es diferencien únicament en les majúscules. Aquests termes musicals van ser escollits per Carter per descriure l'aparença de cada versió. La Shelley Script Errant és més reservada i amb menys ornamentació. La versió Allegro té un traç més solt i artístic, l'estil de la Kuenstler Schreibschrift. La Shelley Script Volant té uns traços corbs com remolins que li atorguen la màxima expressivitat i la "z" minúscula té una forma més afrancesada. Aquestes tres versions es poden barrejar entre si proporcionant al text un caràcter cal.ligràfic més individual i exclusiu. Es tracta d'una tipografia molt apropiada per a dissenys elegants com invitacions, diplomes, targetes de visita i fins i tot publicitat o empaquetat.


Snell Roundhand - Matthew Carter, 1965 Creada per Matthew Carter el 1965, el seu disseny es basa en l'escriptura de Charles Snell [5], mestre de la cal.ligrafia anglesa del segle XVIII que va escriure el Pen-man's Treasury Open'd el 1694. Clara i fàcil de llegir, aquesta tipografia posseeix a més un aspecte elegant i festiu que permet combinar les seves majúscules amb altres alfabets. El seu ús abasta textos de longitud mitjana i titulars, que la fan apropiada per invitacions, publicitat, etc.


Tahoma - Matthew Carter, 1997 Dissenyada durant els anys 1995-1997 per Matthew Carter per a Microsoft. Va ser dissenyada per Matthew Carter per encàrrec de Microsoft amb la finalitat de millorar la visualització del text per pantalla, en especial el text petit de menús i quadres de diàleg del sistema operatiu[1]. Va ser publicada al 1995 a la distribució inicial de Windows 95 amb dues variacions d'estil tipogràfic: rodona i negreta.

Enllaços externs[modifica]


Referències[modifica]