Vés al contingut

Usuari:Carita19/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aules d'acollida[modifica]

L’aula d’acollida[1] és un mètode educatiu per a donar resposta a les exigències de l’alumnat nouvingut. Aquesta eina facilita l’atenció personalitzada i adequada per aquests alumnes. Aquesta estructura organitzativa garanteix l'adquisició d’una competència lingüística per part de l’alumnat, donant un currículum adaptat per tal de que aquest es vagin integrant a les aules ordinàries, vetllant, també, per les seves necessitats emocionals i personals.

Alumnes nouvinguts[modifica]

Es considera alumnat nouvingut[2] aquell que s’ha incorporat en els darrers vint-i-quatre mesos en el sistema educatiu català.

L’arribada de l’alumnat nouvingut al centre és un repte per a la comunitat educativa, ja que sovint els educands presenten desigualtats de condicions en vers el grup ordinari i per tant s’ha de procurar reduir al màxim les condicions perjudicials per a ells. Sovint, els i les alumnes nouvinguts/des presenten dificultats educatives com podrien ser l’analfabetisme, inclús de la seva llengua natal, problemes a l’hora de relacionar-se amb el grup i amb l’entorn familiar.

Gràcies al paper acollidor d’aquestes aules, els i les alumnes estableixen vincles d’amistat tant amb aquells que provenen d’orígens diversos com aquells amb qui comparteixen llengua i/o procedència.

Metodologia[modifica]

La metodologia de les aules d’acollida es basa en una estratègia pedagògica que fomenta el treball cooperatiu, les relacions personals per afavorir l’aprenentatge mutu i l’apropament de la llengua mitjançant les vivències quotidianes. Aquesta tracta de donar conèixer la llengua catalana no tant per l’ensenyament íntegre de la gramàtica i el vocabulari, sinó que tracta de fer-ho per mitjà de projectes i tallers en relació amb les diferents àrees i matèries del currículum ordinari perquè així es desenvolupin totes les competències lingüístiques.

Per facilitar la comprensió de la nova llengua s’incorporen mitjans recreatius com murals, mapes, esquemes, dinàmiques interactives usant les TAC i jocs perquè associïn els nous conceptes de manera lúdica.

Aquests mètodes d’ensenyament-aprenentatge van dirigits a la correcta adhesió dels nouvinguts al grup-classe de referència.

Organització i adaptació del currículum[modifica]

Fent referència a l’organització, les aules d’acollida combinen el seu l’horari amb l’aula ordinària. Primerament, es fa una avaluació inicial de l’alumne/a nouvingut per així saber el grau de coneixement de la llengua i les seves necessitats educatives (segons si han rebut escolarització previa o no), l’edat i la seva procedència. Així doncs, segons les necessitats lingüístiques i acadèmiques els i les alumnes sortiran les hores que siguin necessàries de l'aula ordinària, generalment en hores de Llengua Catalana o Llengua Castellana, per anar a l’aula d’acollida.

D’altra banda, els i les educands podran assistir a aquelles classes més pràctiques i competencials com educació física, educació visual i plàstica, música, etc.

Donat que hi han els i les alumnes presenten diverses nocions bàsiques del llenguatge es proporciona un un pla individualitzat que s’adeqüi al procés d’aprenentatge i metodologies que facilitin la ràpida incorporació a la dinàmica del grup ordinari.

Objectius[modifica]

L’aula d’acollida té com a principi bàsic garantir l’aprenentatge de la llengua, on els i les alumnes que assisteixen a l’aula puguin assolir un nivell bàsic de comprensió i expressió; i també garantir el procés de socialització i d’integració d’aquest alumnat, on l’objectiu sigui facilitar el coneixement de l’entorn social i educatiu en el que els alumnes s’integren. Per aconseguir aquest objectiu el centre educatiu ha de proporcionar a les famílies la informació adequada sobre el sistema escolar, així com el funcionament del centre, l’ús de les llengües, el procés d’integració dels i de les alumnes o la possibilitat de sol·licitar ajuts.

També ha de garantir una comunicació eficaç amb la família, per tal de comprendre les necessitats de l’alumne/a.

S'ha considerat, en tot moment, la importància que pels nous i les noves alumnes té una bona acollida inicial i continuïtat d'aquest clima d'acolliment i acceptació.


  1. «Alumnes nouvinguts. Aula d’acollida». Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
  2. «Alumnat nouvingut». [Consulta: 13 desembre 2018].