Usuari:Carlasalvador/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Educació musicosocial[modifica]

L'educació musicosocial consisteix en l'educació i ajuda a les persones a través de la música. És utilitzada per transformar la societat i realitzar una inclusió social. En alguns casos és considerada una branca de l'educació social i fins i tot de la pedagogia[1], ja que els professionals que treballen en l'àmbit musicosocial són en molts casos educadors socials i pedagogs.

A diferència de l'educació musical, que té com a objectiu principal l'ensenyament i aprenentatge de la tècnica musical, l'objectiu prinicipal de l'educació musicosocial és acompanyar, sensibilitzar, conscienciar i preparar a l'individu per a la societat, mitjançant una educació no formal musical, per aconseguir així una autonomia.

El 29 de Setembre de 2020 es va signar la creació de la Xarxa Música Social, una xarxa a nivell estatal d'organitzacions musicosociales. Aquest acte va ser liderat per l'Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil, del govern d'Espanya.

A Espanya a part d'organitzacions musicosocials, també trobem diversos projectes musicosocials, els quals treballen amb diferents tipus de música, però amb un fi comú, acompanyar a través de la música.

Beneficis[modifica]

Alguns dels beneficis[2] i objectius que es busquen en l'educació musicosocial són: el desenvolupament de la feina en equip, així com la participació social, una millora de l'empatia, una comprensió integral de la música, el desenvolupament de capacitats fonamentals per conviure en societat, la millora de la relació i de la comunicació, una millora de l'autoestima, de la resiliència i de la capacitat de resolució de conflictes, el coneixement de si mateixos, potenciar i desenvolupar el pensament crític, millorar habilitats socials i comunicatives, desenvolupar l'autonomia en la presa de decisions, entre d'altres.

Hi ha organitzacions musicosocials que a més de treballar de forma directa amb les persones afectades, també van més enllà fent una xarxa col·lectiva i comunitària o donant suport i acompanyament a les seves famílies i entorn. Això es pot treballar a través de la música i més concretament mitjançant els ritmes musicals i accents mètrics, la melodia, l'entonació, cançons, melodies, els diferents instruments, etc.

Organitzacions musicosocials[modifica]

Les organitzacions musicosocials que formen part de la Xarxa Música Social són:

  • DaLaNota
  • Acció per la Música
  • Xamfrà, és un centre de música, escena i inclusió social de Barcelona
  • Paulau Vincles, és un projecte social de la Fundació Orfeó Català
  • Palau de la Música
  • Voces.140
  • Músics Sense Fronteres
  • Associació Orquestra Escola
  • EtorizkunaMusikatan

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

«Los beneficios de la Educación Musicosocial». DaLaNota, 25-11-2015. [Consulta: 16 decembre 2020]. http://socialmusik.es/beneficios-educacion-musicosocial/

Chindoy, Cristian Andres. La música como herramienta para el desarrollo de los valores humanos. Bogotá: Universidad pedagógica nacional, 2014, p. 79.http://repository.pedagogica.edu.co/bitstream/handle/20.500.12209/1462/TE-11302.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Enllaços externs[modifica]

La música com una eina d'intergració social dins contextos vulnerables. Un estudi del projecte "Sons de Barri"[3]


  1. Chindoy, Cristian Andres. La música como herramienta para el desarrollo de los valores humanos (tesi) (en castellà). Bogotá: Universidad pedagógica nacional, 2014, p. 79. 
  2. «Los beneficios de la Educación Musicosocial» (en catellà). DaLaNota, 25-11-2015. [Consulta: 16 decembre 2020].
  3. Casals March, Silvia «La música com una eina d’integració social dins contextos vulnerables. Un estudi del projecte “Sons de Barri”». La música com una eina d'intergració social dins contextos vulnerables. Un estudi del projecte "Sons de Barri", 21-07-2020.