Usuari:Carles/ pagina de proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La funció de la vibració en la resolució de la tensió, el estrès i el trauma[modifica]

Els exercicis d’alliberament de tensió, estrès i trauma (TRE®) van ser desenvolupats per Dr. David Berceli, terapeuta Bioenergètic, teòleg i treballador social nord-americà (nascut el 19 de desembre de 1953), amb l’objectiu de guarir els efectes de les experiències traumàtiques, els símptomes de trastorn d'estrès post-traumàtic (TEPT) i les càrregues de tensió severes.

Mentre treballava com a mediador en diverses zones de crisi, el Dr. Berceli  va descobrir i experimentar una reacció natural de l'organisme humà a les experiències traumàtiques (que després va fer extensiva a l’estrès i la tensió): la reacció dels tremolors neurogènics [1]. Va fer recerca i estudiar el tema en profunditat fins arribar a la conclusió que els tremolors, després d'un xoc, trauma o altres esdeveniments molt estressants de la vida,  son part de l'equipament bàsic dels mamífers per l'auto-sanació de l'organisme, ja que els permet  recuperar el seu equilibri intern.

El Dr. David Berceli va desenvolupat posteriorment una sèrie de set exercicis sobre la base de l'anàlisi Bioenergètic i altres mètodes orientals que permeten deixar emergir del cos una vibració (tremolors neurogènics) que alliberen la tensió muscular profunda i tenen un efecte profundament relaxant sobre el cos.

La funció d’aquesta vibració o tremolor es l’alliberació de tensió i d’estres i  la resolució d'experiències traumàtiques gravades a l’organisme.

El Dr. Berceli sosté que es necessària una descàrrega després d'una experiència traumàtica, en cas contrari, el cos roman atrapat en un estat sever d'estrès i pot desenvolupar el trastorn d'estrès post-traumàtic (TEPT).

Experiències[modifica]

Originalment el TRE® es va dissenyar pel treball pràctic en grans grups de persones traumatitzades, afectades per desastres naturals, guerres, etc. Segons Berceli, 40.000 persones de 17 països van entrar en contacte amb el TRE® l'any 2010. L’any 2011, Berceli va treballar amb el TRE® amb víctimes de trauma dels atacs a Noruega[2] . Al febrer de 2013, va treballar amb persones afectades directa o indirectament per la matança escolar local a Newtown, Arizona.[3] .

Al 2011, es presenta una tesi d’un estudi pilot on els participants al curs de TRE® testifiquen una reducció significativa de l'ansietat i una millora en la salut general.

En el mateix any, un estudi comparatiu del Departament de Defensa dels Estats Units sobre diversos mètodes de reducció de l'estrès confirma que el  mètode  del TRE® es un dels mes efectius en la reducció dels SEPT, la relaxació i la facilitat d'aprenentatge. [4]

Al setembre de 2014 a la revista Glob Adv Health Med, publica els resultats d'un estudi pilot amb l’organització “SOS Childen”, realitzat a Cape Town, a l'Àfrica del Sud, on es recull gran efectivitat per la practica del TRE® en la reducció de l'estrès. [5]

A Alemanya, al febrer de 2014, s’inicia un projecte de recerca a traves de l'Institut Alemany d’anàlisi bioenergètic per conèixer l’efecte de la practica del TRE®[6]. En la primavera de 2015 es publiquen els resultats de la recerca que conclouen que el TRE® es de gran eficàcia en persones traumatitzades i persones amb TEPT. [7]

El TRE® es utilitzat tant per persones que treballen en professions de risc (policia, bombers, soldats, cossos de seguretat, treballadors socials,...) com per persones que estan exposades i pateixen l’estrès del dia a dia.

Bibliografia[modifica]

Berceli, David. Liberación del Trauma (en castellà). Cuatro Vientos, 2012. ISBN 978-9562421195.. 

Levine, Peter. En una voz no hablada (en castellà). Alma Lepik, 2013. ISBN 978-987-1522-20-0. 

Enllaços recomanats:[modifica]

www.traumaprevention.com

www.trespain.es

Referències[modifica]

  1. David Berceli: Liberación del Trauma. Editorial Cuatro Vientos, 2012,ISBN 978-9562421195
  2. Valerie Prassl, Elisabeth Riedl: Durch Zittern zur Tiefenentspannung. In: Ursache und Wirkung. Heft 79, Wien 2012
  3. traumaprevention.com
  4. United States Department of Defense: Mind-Body Skills for Regulating the Autonomic Nervous System. Juni 2011, gesehen am 28. Januar 2015.
  5. T. McCann: An evaluation of the effects of a training program in trauma release exercises on quality of life. Dissertation. University of Cape Town, 2011
  6. B. Patczowsky: Körperfokussierte Stress- und Traumalösung durch "Tension and Trauma Releasing Exercises" (TRE). In: Körper, Tanz, Bewegung. Zeitschrift für Körperpsychotherapie und Kreativtherapie. Heft 3/2014, S. 102–108
  7. H. Nibel: Shake it up baby! Trauma and Tension Releasing Exercises (TRE@) as a new promising offering in promoting occupational health Proceedings of the Gesellschaft für Arbeitswissenschaft [Society of Occupational Science] Spring Convention; 2015 Feb 25-27 Karlsruhe.