Usuari:Catalaunicus
dimarts, 19 lo de novembre de 2024. 14:27 (-2 hores).
Declaració de principis personal
[modifica]Tot i les referències anteriors a l'existència de la viquipèdia, vàrem entrar per primera vegada el 2004. La proposta ens va semblar atractiva però decepcionant a la vegada, vistos molts dels continguts.
El nombre d'articles, no és el de més, en la "enciclopèdia lliure", sinó la qualitat d'aquests i el volum d'informació que es proporciona. Si estem parlant d'una "enciclopèdia", no estem fent un diccionari, i si aquesta és lliure no s'entenen les jerarquies, com explicarem després més detalladament.
Per tant, en l'afany de dignificar la viquipèdia en català, vàrem decidir de crear el nostre espai per mirar de fer en la mesura del possible, articles que puguin resultar útils a qui els consulti. Anar una mica més enllà de la dada bàsica i, al nostre parer, agafant la referència de l'idioma més ric i abundós de la viquipèdia, l'anglès, si algun article coincideix que hi és, provar de fer-lo millor i més detallat que en l'anglès. Per exemple, creiem que és millor tenir 5.000 articles d'enciclopèdia, que 13.000 de diccionari.
Quan ens hem referit a articles enciclopèdics i no diccionaris, és perquè ens hem trobat amb molts que presentaven aquest estil (per bé que molts d'altres són realment lloables): nom d'article, el petit paràgraf introductori i, si esqueia, un altre caritatiu i poc ric. Entenem que es vulgui fer crèixer la viquipèdia en català en quant a nombre d'articles, però no per això hem de caure en l'individualisme de voler posar el títol a un article, perquè dugui la nostra autoria i després omplir-lo nefastament (insistim que hi han molts que no són així), deixant-lo desangelat.
D'altra banda, resulta una contradicció el concepte "lliure" quan diem que és una enciclopèdia lliure, quina raó de ser, doncs, tenen per anomenar-los o etiquetar-los d'alguna manera, els administradors, que tenen més competències que la resta d'articulistes, si és lliure? Naturalment, algú ha de poder borrar els articles, però no costa gaire veure com alguns, de vegades se n'aprofiten i han arribat a borrar articles sense el consentiment de l'autor; se'ls ha anat la mà, podríem dir-ne.
A més a més, és temut quan dones conta de que hi han dels que deuen anar mirant la llista dels articles de nova creació i els van mirant, és a dir "supervisant", segons es creen, per veure si passen una mal dita a grosso modo "censura" i etiquetar-los com els convé (tot després desentenent-se), alguns especificant-ne el motiu, d'altres no (tenint prou amb "l'explicitat de l'etiqueta"), però sempre imposant el seu criteri, abans d'escoltar les justificacions de l'articulista, perquè encara que alguns ho discuteixen a la secció "Discuteix aquesta pàgina", ho fan havent-te posat abans l'etiqueta. Potser seria, doncs, més lògic proposar a l'articulista amb motius suficients, de que fos ell mateix qui s'etiquetés, o si ho han de fer ells abans, demanar permís, i si aquest no respon, procedir.
Sobre la mateixa "censura", creiem també que s'hauria de donar més llibertat en quant a l'estil de cada articulista; és una de les gràcies de la enciclopèdia "lliure", hi participa molta gent, pertant hi ha diversitat, i cadascú creu convenient inserir una determinada foto en un determinat lloc, d'una mida concreta o alguna qüestió que realment s'hauria de deixar a criteri de l'autor a menys que l'estil fos realment execrable, tot i que primer s'hauria de discutir, perquè no tothom té els mateixos criteris "estilístics"
En català no ens hi hem trobat, però remenant algun article en castellà, hem vist que hi havia algú que en contra del concepte enciclopèdic, bàsic a la viquipèdia, proposava la reducció d'algun article perquè especificava massa. De moment, en aquest sentit estem donant un bon exemple.
D'altra banda, en relació amb els administradors, el més normal és que, al ser persones, si estan especialitzades en alguna matèria, posem per cas ciències, no és gaire lògic que més enllà de discutir o opinar sobre algun article per exemple, d'història (que tothom hi té dret, naturalment), es posin a etiquetar articles o a seguir criteris massa generals, que probablement no siguin aplicables a determinats camps.
Viquiprojectes
[modifica]L'octubre de 2006, en motiu de la creació d'un Viquiprojecte destinat a articles relacionats amb Badalona, des d'aqui ens hem interessat per contribuir a impulsar el coneixement sobre la ciutat i així també per seguir amb la tasca que ja veníem fent de maximitzar la Viquipèdia catalana.