Usuari:Centre de Pastoral Litúrgica/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona[modifica]

El Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona, conegut per les seves sigles CPL, va néixer l’any 1958 i es va donar a conèixer amb la publicació, en català i castellà, del llibre Monicions i pregàries per a la Santa Missa. Era el fruit d’un ampli treball realitzat a Barcelona i a Catalunya des de feia anys, en la línia del moviment litúrgic que es desenvolupava a tot Europa. Tres noms destaquen d’aquells inicis: els joves preveres barcelonins Pere Tena (posteriorment bisbe auxiliar de Barcelona), Pere Farnés i Joan Bellavista, als quals caldria afegir els encara més joves Joaquim Gomis i Joan Llopis. El llibre amb el qual el Centre es va donar a conèixer, oferia una presentació senzilla dels diversos moments de la celebració eucarística per a tots els diumenges i festes de l’any, per anar guiant els fidels sobre el seu sentit. Eren els anys anteriors al Concili i a la reforma litúrgica. Però aquesta tasca d’oferir publicacions pedagògiques ja marcarà de manera permanent, i adaptant-les a les diverses circumstàncies i moments, la tasca del Centre fins al dia d’avui.

Una altra fita a destacar és la de l’aparició, l’any 1961, de la revista Phase, que en els inicis es va dir Boletín de Pastoral Litúrgica, i que dirigia Pere Tena. La revista oferia reflexions i orientacions litúrgiques, així com també materials per a guiar les celebracions. Posteriorment, l’oferta de materials va desaparèixer, donat que ja es feia a través d’altres publicacions del CPL, i Phase va restar com a revista de reflexió i pensament.

El Concili Vaticà II, amb la constitució Sacrosanctum Concilium i la posterior posta en marxa de la reforma litúrgica va ser, com és obvi, un moment determinant en la tasca del Centre. Multitud de xerrades, orientacions i assessoraments de tot tipus van ajudar a fer realitat, amb una gran solidesa, la implantació de la reforma, a Catalunya en especial, però també a la resta d’Espanya.

Fruit d’aquesta tasca va ser l’aparició, a l’Advent de l968, dirigida per Joaquim Gomis i amb la col·laboració d’un grup de preveres i de seminaristes, de la revista Missa Dominical, primer en català i, des de principis de 1973, també en castellà. La publicació oferia materials per a l’ús directe en la celebració, així com orientacions per a la celebració i per a l’homilia, i ha estat, des de sempre, la publicació amb més difusió del CPL. Finalment, l’any 1969, i dirigida per Pere Farnés, apareix la revista Oración de las Horas, destinada inicialment a ajudar sobretot les comunitats religioses a celebrar i viure la Litúrgia de les Hores, i actualment, amb el nom de Litúrgia y Espiritualidad, dedicada sobretot a la reflexió litúrgica i espiritual.

Al mateix temps que anaven apareixent les revistes, el CPL duia a terme també altres tasques: en el camp de les publicacions amb un nombre considerable de llibres tant de divulgació com d’estudi, fins a esdevenir una editorial reconeguda; en el camp de la creació i difusió musical tant a nivell parroquial com a nivell de comunitats religioses, amb els noms rellevants d’Albert Taulé i Domènec Cols; en el nivell de l’art sagrat, sobretot en els primers temps; i en el camp de la docència, tant la de nivell superior com també els cursos i xerrades més divulgatius. Totes aquestes tasques, d’altra banda, han anat ampliant el seu radi d’acció més enllà de l’àmbit català i espanyol, i actualment han aconseguit una notable presència als països d’Amèrica Llatina, i també en els ambients hispans dels Estats Units.

Dintre el camp de la docència, cal destacar com una fita important l’erecció, l’any 1986, de l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona, promogut des del CPL i incorporat a la Facultat de Teologia de Catalunya, que ofereix el bienni complet dels estudis sistemàtics de litúrgia per a la llicència i el doctorat, i rep alumnes tant d’Espanya com d’Amèrica. El seu primer director va ser Pere Tena. I, encara, podem ressenyar aquí algunes de les diverses col·leccions que publica: Biblioteca Litúrgica, textos d’estudi monogràfic sobre qüestions litúrgiques; Dossiers CPL, recull d’orientacions teòriques i pràctiques per a les celebracions; Celebrar, llibres senzills amb textos i orientacions per a la pregària i per a la celebració; Cuadernos Phase, textos bàsics de referència litúrgica en la història del cristianisme; Emaús, per a la divulgació de la litúrgia, la formació i la vida cristiana en general, i Sants i Santes, un recull de vides d’homes i dones especialment significatius en la seva fe.

El Centre de Pastoral Litúrgica es va constituir des dels seus inicis com una associació privada de fidels, que va tenir l’aprovació de l’aleshores bisbe de Barcelona, Gregori Modrego, i que continua actualment amb aquest mateix estatut. L’òrgan màxim de l’entitat és l’Assemblea dels seus membres, formada per preveres, religiosos, laics i laiques, que s’elegeixen per cooptació i que actualment són 27. El primer President del CPL va ser Pere Tena, i després ho van ser successivament Joan Bellavista, Pere Farnés, José Aldazábal, Josep Urdeix i, actualment, Jaume Fontbona.

MemorialPereTena2015

Arran de la mort de Pere Tena, l’Assemblea del Centre va decidir instaurar, cada any, el Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica, per reconèixer la tasca en aquest camp d’alguna entitat, persona o obra. La primera edició d’aquest Memorial ha estat atorgat a l’Abadia de Montserrat. El memorial és una manera de valorar col·lectivament totes les tasques que, des de tants àmbits, es duen a terme al servei de la vida litúrgica de l’Església, per al bé de tots els seus membres.

Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona Nàpols 346,1 – 08025 Barcelona – Espanya cpl@cpl.es – www.cpl.es