Vés al contingut

Usuari:Chenyi321/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Arpa Eòlica és un instrument musical que és tocat pel vent. Es diu així per Èol, el déu grec del vent.

Aeolian

Descripció[modifica]

La arpa eòlica tradicional és essencialment una caixa de fusta que inclou una caixa de ressonància, amb cordes tensades al llarg entre dos ponts. Està col·locada en una finestra lleugerament oberta on el vent pugui bufar per les cordes per produir sons. Les cordes poden ser de diferents materials (i gruixos), i totes poden estar afinades en la mateixa nota o en notes diferents.

Historia[modifica]

L'arpa eòlica va ser creada al segle XVII pel científic i inventor jesuïta Athanasius Kircher. Consta de dotze a quinze cordes que sonen amb el pas dels corrents d'aire sobre una caixa de ressonància rectangular, llarga i estreta sobre la qual s'estenen dotze cordes de niló per a guitarra. Es fixen a claus sense cap en un extrem i a passadors d'afinament en l'altre; se situa en una finestra perquè en fluir un corrent d'aire fort sobre les cordes produeixi un so eteri que varia els seus tons musicals de forma aleatòria amb la intensitat del vent Les arpes eòliques van ser molt populars durant el Romanticisme i es van instal·lar en cases i també en espais exteriors, com parcs i jardins. Al Regne Unit van ser importants, ja a la segona meitat del segle XIX, les arpes fabricades per Burkardt & Doebler i per Metzler. En l'actualitat, segueixen sent construïdes. Algunes estan fetes ara en la forma d'escultures sonores monumentals de metall situades a la teulada d'una construcció o en un cim ventilada.

So[modifica]

El so és aleatori, depenent de la força del vent que passa sobre les cordes, i pot variar entre un murmuri difícilment audible fins a un fort so. Si les cordes estan afinades en notes diferents, de vegades se sent una nota i de vegades se senten acords.