Vés al contingut

Usuari:Chrosola

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

DIARI EL DIA[modifica]

Diari El Dia

Tipus: Revista

Llengua: Català

Data de publicació: 1918

Estat: Espanya

Periodicitat: Diària

Àrea d'operació: Terrassa (Vallès Occidental)

Tema: Informació política

Preu: 6 pessetes (1931), varia segons l'època

HISTÒRIA

Primera portada del Diari El Dia del 8 d’abril de 1918. (Nº 1)

El diari El Dia neix a la ciutat de Terrassa el 8 d’abril del 1918, convertint-se en el primer diari escrit en llengua catalana de la ciutat. Va ser una de les publicacions periòdiques editades més importants de la ciutat de Terrassa. L’any 1918 són sis diaris els que es poden trobar a Terrassa:  La Lucha Electoral, Renovación, La Voz de la Comarca, La Acción i Tarrasa, un panorama molt diferent a l’actualitat on només hi ha dos diaris: Diari de Terrassa i El Nou Punt, a més de Ràdio Terrassa i Canal Terrassa. En aquests anys la ciutat va desenvolupar un panorama periodístic sense precedents aglutinant tota aquesta quantitat de publicacions

El Dia va desenvolupar la seva activitat periodística en dues etapes: la primera des del seu naixement (8 d’abril de 1918 fins al 9 d’octubre del 1936) i una segona controlat pel Centre Catalanista Republicà fins acabar sent l’òrgan de la filial del Partit Socialista Unificat de Catalunya de Terrassa.

El Dia va patir una transformació durant les seves dues etapes. En els 21 anys que va tenir de vida va estar alineat amb la Lliga Catalana i després amb el PSUC. Durant la seva primera etapa, trobem un diari amb molta càrrega política, dos articles només a la portada, a les dues pàgines centrals informació local i a l’última informació estrangera. A la primera publicació van mostrar la seva ideologia i línia política que seguirien. Les notícies que el diari transmetia eren de temes diversos com esports, economia, política o societat. La publicitat era freqüent trobar-la a la última pàgina encara que de vegades es podien trobar dins de la publicació. Les publicacions del 14 i 15 d’abril de 1931 són de les més significatives del diari al donar veu a la proclamació de la Segona República Espanyola i la República de l’Estat Català, fets que van celebrar.     

Portada del diari El Dia del 14 d'abril del 1931 que celebra la proclamació de la Segona República. (Nº 3.720)

L’any 1934 el diari serà multat per una editorial on dirà que "la gent se n’anirà cap al feixisme si no es garanteix la seguretat personal." El 21 d’agost de 1936 El Dia apareixerà amb un altre subtítol: Diari Catalanista Republicà.

El 8 de desembre del 36 realitzarà a la publicació un text de comiat en el que s’explica que a partir d’ara passaria a ser l’òrgan de la filial del PSUC a Terrassa.

El diari El Dia va desaparèixer finalment el 22 de gener de 1939 i va anar acompanyat d’una capçalera amb la inscripció: "Ara més que mai: vigilem els propagadors d’infundis i de rumors derrotistes."

REDACCIÓ

El director de la publicació va ser durant molts anys Miquel Puigbò, acompanyat de periodistes com F. Biosca i Torres i Joaquim Ventalló. És necessari destacar la figura de Baltasar Ragón, periodista que començaria treballant al diari El Dia i posteriorment s’acabaria convertint en el cronista per excel·lència de Terrassa. Col·laboraria al periòdic amb diferents escrits que estaven firmats amb el nom de R. de la Galera.

Pel que fa a les característiques del diari, la seva subscripció l’any 1931 era trimestral i tenia un preu de 6 pessetes a Terrassa i de 7 pessetes fora de la ciutat. A partir de la Guerra Civil el preu era de 4,50 pessetes per als subscriptors i 20 cèntims el número. Aquesta devaluació del preu implicà a partir del 38 una qualitat molt baixa del paper, una reducció de les planes i els temes passen a ser exclusivament comunicats de guerra. La seu de redacció i administració va canviar dos cops: El 1931 estava situada al Carrer Cabanes nº8 i a partir del 1936 al Carrer de les Milícies Catalanes. La seva periodicitat era diària i l’idioma utilitzat era el català a excepció d’alguns resums de premsa que es publicaven en castellà.

BIBLIOGRAFIA

-Dotze treballs d’història de la premsa al Vallés Occidental, Josep Maria Figueres Artigues, ed. Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona.

-Història de la premsa catalana, Joan Torrent i Rafael Tasis, ed. Bruguera.

-Visita a l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental per presenciar els documents.