Vés al contingut

Usuari:Cindyfox058/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

António de Andrade S.I. (Oleiros, Portugal, 1580 - Goa, India, 19 març 1634) va ser un sacerdot i missioner jesuïta portuguès, conegut per ser el segon explorador europeu a arribar al Tibet.

En 1600 va arribar a Cochin, Índia, amb 18 jesuïtes més. En 1624 va deixar Agra, on es creu que va aprendre la llengua persa, per dirigir-se a Delhi, d'on havia sentit parlar sobre un fantàstic temple anomenat Badre situat a uns 40 dies des de l'Índia. Seguint als pelegrins, ell i el seu germà Manuel Márquez van ser dels primers europeus en arribar al Tibet, quan van creuar l'Himàlaia a través del pas de Raja, arribant fins Caparanga, on va ser establerta una missió, la qual va durar fins a 1631 quan el seu èxit va provocar una violenta reacció local. Va tornar al Tibet en altres dues ocasions, en 1625 i 1627.

Va relatar els seus tres viatges en sengles cartes, així donar començament a la primera d'elles:

"Entre les grans felicitats i vitorias del notable any 1625, pot Espanya amb raó contar i cantar l'alegre nova del nou descobriment del Gran Catayo i regnes del Tibet, cosa tants anys ha dels portuguesos desitjada ..."

Des de 1630 António d'Andrade va ser Provincial de la Companyia de Jesús a l'Índia, amb base a la ciutat de Goa, on va morir enverinat el 1634.

Dades provisorios de: https://es.wikipedia.org/wiki/Ant%C3%B3nio_de_Andrade