Vés al contingut

Usuari:Circem/proves/Ana López Navajas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAna López Navajas
Biografia
Naixement1962
València, Espanya
Activitat
OcupacióInvestigadora; Assessora de Coeducació i Igualtat en la Formació del Professorat a la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana
Premis
Premi Ascensión Xirivella el 2016; Premi "Avanzadoras" de Oxfam Intermón i el diario 20minutos el 2017

Ana López Navajas és professora de Llengua i Literatura Espanyoles, investigadora vinculada a la Universitat de València i assessora de Coeducació i Igualtat en la Formació del Professorat a la Conselleria d'Educació, Recerca, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana. En la seva investigació ha analitzat l'absència de les dones i les seves produccions en l'àmbit científic, cultural i històric en els continguts i manuals de l'educació secundària i les implicacions d'aquesta absència. Els seus treballs van encaminats a la recuperació i difusió del llegat cultural, científic i històric de les dones, sobretot dins l'àmbit de l'educació i la cultura.

Trajectòria professional[modifica]

Es va doctorar per la Universitat de València amb la tesi titulada Les dones que ens falten  [1], on estudia l'absència de les dones en els llibres de text de l'ESO i les seves implicacions.

En la mateixa línia, ha coordinat el projecte TRACE Análisis de la ausencia de las mujeres en los manuales de la ESO, cofinançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i el Instituto de la Mujer. El resultat del projecte, publicat el 2014 a la Revista d'Educació, va revelar l'exclusió de la dona en els continguts dels llibres de text: només el 7,6% dels referents culturals i científics són femenins[2]. Més del 92% dels personatges esmentats són homes. L'absolut protagonisme masculí en el discurs i el panorama cultural i històric que reflecteixen els llibres de text proporcionen una greu distorsió de la història i la cultura.[3] [4]

Aquest treball va desenvolupar una base de dades d'accès lliure [5] amb més de 15.000 entrades amb la informació de l'anàlisi dels llibres de text. En aquest moment es troba treballant en una nova base de dades, especialment destinada a docents i editorials, on es podrà consultar la informació pertinent per a adequar el discurs i incloure les dones necessàries en cada matèria, amb l'objectiu que els llibres de text de l'ESO adaptin aquesta realitat.

Forma part, des del seu inici, de l'associació "Clásicas y Modernas" [6], que promou la igualtat de gènere en la cultura.

Publicacions[modifica]

Ana López Navajas ha publicat diversos articles sobre les seves investigacions, entre els quals podem destacar els següents:

  • "Análisis de la ausencia de las mujeres en los manuales de la ESO: una genealogía de conocimiento ocultada", Revista de Educación (363), 2014 (enero-abril), págs. 282-308. http://www.revistaeducacion.mec.es/. [7]
  • "Las escritoras ausentes en los manuales: propuestas para su inclusión", Didáctica (Lengua y literatura). ISSN 1130-0531, Nº 26, 2014, págs. 217-240.[8]
  • "El desconocimiento de la tradición literaria femenina y su repercusión en la falta de autoridad social de las mujeres", Quaderns de filologia. Estudis literaris.  ISSN 1135-4178, Nº 17, 2012 (Exemplar dedicat a: "Las mujeres, la escritura y el poder"), págs. 27-40.[9]

Premis i reconeixements[modifica]

El treball investigador i la lluita per la igualtat i la coeducació realitzats per Ana López Navajas han estat valorats públicament, el que ha quedat reflectit en diversos premis:

Referències[modifica]

  1. Ana López-Navajas. «Las mujeres que nos faltan. Análisis de la ausencia de las mujeres en los manuales escolares». [Consulta: 5 març 2017].
  2. Ana López-Navajas. «Análisis de la ausencia de las mujeres en los manuales de la ESO: una genealogía de conocimiento ocultada». [Consulta: 5 març 2017].
  3. Rosa Montero. «Las nietas de esas brujas». [Consulta: 28 setembre 2018].
  4. «Observatori de la igualtat - À Punt». [Consulta: 28 setembre 2018].
  5. «La presència de les dones a l'ESO». [Consulta: 23 desembre 2016].
  6. «Clásicas y Modernas». [Consulta: 23 desembre 2016].
  7. «Ana López Navajas». [Consulta: 23 desembre 2016].
  8. Ana López Navajas, María Querol Bataller. «Las escritoras ausentes en los manuales. Propuesta para su inclusión.». [Consulta: 23 desembre 2016].
  9. Ana López Navajas, Ángel López García. «El desconocimiento de la tradición literaria femenina y su repercusión en la falta de autoridad social de las mujeres». [Consulta: 23 desembre 2016].
  10. «Ana López Navajas, ganadora de la cuarta edición del Premio Avanzadoras». [Consulta: 23 desembre 2016].
  11. «La investigadora Ana López-Navajas guardonada amb el premi “Ascensión Xirivella”». [Consulta: 23 desembre 2016].