Vés al contingut

Usuari:Cmr97/Classora

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Classora és una base de coneixement per a Internet orientada a l'anàlisi de dades, és a dir, un lloc on pots consultar informació de tot tipus, representar-la gràficament, veure-la en mapes, fer comparatives inèdites, una plataforma en la qual pots participar aportant els teus coneixements i divertir-se aportant les teves opinions. En definitiva, una nova forma d'accedir a la informació d'Internet, que integra dades objectives i dades subjectives.

Classora és organitzada en «unitats de coneixement» i «informes». Una unitat de coneixement és qualsevol element del món sobre el qual es pot guardar informació (una persona, una empresa, un país... etc.). Un informe és un conjunt d'unitats de coneixement: un rànquing d'empreses, una classificació esportiva, una enquesta sobre persones, una consulta d'un usuari... etc. Precisamente, entre les principals «màgies» de Classora destaca que pot representar els esmentats informes en molts formats: taules, gràfiques, mapes... i fins i tot permetre una navegació Olap a través de les dades. Tota la informació que es maneja és estructurada i això permet fer coses molt interessants.

Pagina Web de Classora


Parts de Classora[modifica]

Base de Coneixement[modifica]

La informació procedeix de fonts públiques i és carregada a Classora a través de robots automàtics o mitjançant la col·laboració dels usuaris. Des de classificacions esportives a llistes curioses de tot tipus.

Lo bo és que Classora no només et permet veure la informació, sinó també jugar amb ella i descobrir coses noves: Cruzando información de cada elemento del mundo con todos los rankings y listas en los que figura, comparando la evolución en el tiempo de varios elementos, representando gráficamente resultados de encuestas, visualizando en un mapa tus rankings, encuestas e informes favoritos, navegando por la información de Classora personalizando tus rankings e informes y preguntándole a Classora, utilizando nuestro asistente mientras mejoramos las consultas de texto.

Creuant informació de cada element del món amb tots els rànquings i llistes en els quals figura, comparant l'evolució en el temps de diversos elements, representant gràficament resultats d'enquestes, visualitzant en un mapa els teus rànquings, enquestes i informes favorits, navegant per la informació de Classora personalitzant els teus rànquings i informes i preguntant-li Classora, utilitzant el nostre assistent mentre millorem les consultes de text.


On pots participar i opinar[modifica]

Una base de coneixement no té per què ser una mica avorrit. En Classora pots participar aportant els teus coneixements, d'una forma similar a la Wikipedia. Hi ha diferents formes de participar, votant en les enquestes (rànquings participatius) i compartint les preferències amb amics, creant rànquings, informes i enquestes, ajudar a millorar la base de coneixement, i el més important, fent aquestes accions vas rebent "karma" -la puntuació que reben els usuaris, per ser reconeguts.

Definicions bàsiques[modifica]

Unitat de coneixement[modifica]

Les unitats de coneixement de Classora (entrades) són com els articles de Wikipedia: emmagatzemen informació sobre qualsevol element del món, ja sigui una persona, un país, una empresa o un animal. No obstant això, a diferència de la Wikipedia, Classora és capaç d'interpretar automàticament el significat de cada unitat de coneixement.


Informe[modifica]

Un informe és un conjunt d'unitats de coneixement. Com pots comprovar, aquesta definició inclou qualsevol llista, enquesta, rànquing i en general, qualsevol consulta realitzada pels usuaris que involucri a més d'una unitat de coneixement. Classora destaca en el tractament d'informes per les seves capacitats de visualització, mostrant les dades analíticament, gràficament i geogràficament.

Tipus d'Informe:

  • Classificacions esportives: resultats de competicions esportives avalats per la institució competent.
  • Rànquings i llistes: tot tipus de llistes curioses, tinguin o no un ordre implícit.
  • Enquestes: llistes sense ordre inicial que s'ordena amb les votacions dels usuaris de Classora.
  • Consultes a la base de coneixement: preguntes formulades pels usuaris utilitzant Cql.
  • Xarxes de connexions: calculades automàticament a partir de la taxonomia i els informes de cada unitat de coneixement.

Tipus d'entrada[modifica]

Un tipus d'entrada és una fitxa que aglutina els atributs comuns d'un conjunt d'unitats de coneixement. Per exemple, el tipus d'entrada Pilot de fórmula u té atributs com a data de debut, escuderia... etc. El tipus d'entrada Equipo de futbol té atributs com ciutat, estadi... etc.

A Classora, els tipus d'entrada són organitzats com una jerarquia, de manera que un tipus d'entrada hereta els atributs del seu tipus d'entrada pare. Per exemple, Pilot de fórmula u és un tipus d'entrada fill d'Esportista, que al seu torn és fill del tipus d'entrada Persona, i aquest al seu torn és fill del tipus d'entrada Ésser Viu.

El tipus d'entrada més simple que existeix és Objecte Classora. Tots els altres tipus d'entrada són fills seus, i hereten els seus atributs. De fet, l'únic atribut que té Objeto Classora és nom (ja que totes les entrades de l'aplicació han de tenir, almenys, un nom).

Estadístiques del projecte[modifica]

Classora, des de 2008, és un projecte que va en augment i a dates d'Abril 2012, n'hi ha més de 2.000.000 d'unitats de coneixement, més de 6.000 usuaris, i segons la pàgina de dades de tràfic de web Alexa, Classora està posicionada en el 100,557 del rànquing global i 2,880 en el rànquing de tràfic d'Internet a Espanya. De mitjana els usuaris passen 9 minuts i mig.