Vés al contingut

Usuari:Consell Esportiu del Baix Llobregat/Consell Esportiu del Baix Llobregat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Consell Esportiu del Baix Llobregat és un centre de recursos i serveis esportius per als ajuntaments de la comarca!

Logo Consell Esportiu del Baix Llobregat

El Consell Esportiu del Baix Llobregat (CEBLLOB)[1] és una entitat privada sense ànim de lucre, creada el 1981, que té com a objectiu principal el foment, la promoció i l’organització de l’activitat física i esportiva en el seu àmbit territorial, és a dir, la comarca del Baix Llobregat.

Per tal de garantir que la població de la comarca gaudeixi d’una oferta de pràctica esportiva suficient en quantitat, qualitat i diversitat, és fonamental que el CEBLOB treballi en estreta col·laboració amb tots els agents que hi intervenen: les administracions públiques (Consell Català de l’Esport, Diputació de Barcelona, Consell Comarcal i ajuntaments), els centres educatius (Departament d’Ensenyament) i les entitats i associacions esportives de caràcter privat.

Actuacions[modifica]

Al llarg d’aquests anys el CEBLLOB ha anat desenvolupant diferents estratègies per tal de poder assolir els seus objectius:

1. Execució dels programes de l’esport escolar promoguts pel Consell Català de l’Esport i el Departament d’Ensenyament

1.1. Jocs Esportius Escolars de Catalunya (JEEC)
Des dels seus inicis, el programa fonamental que el CEBLLOB ha desenvolupat per encàrrec del Consell Català de l’Esport (CCE) i del Departament d’Ensenyament és el dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya. Aquest programa, tal com estableixen les directrius, té com a objectiu impulsar un model d’esport escolar educatiu i participatiu que inclogui els vessants competitiu i recreatiu. El CEBLLOB és el responsable de convocar, coordinar i executar totes les actuacions, en els àmbits local, comarcal i intercomarcal, adreçades als infants i joves a partir del cicle inicial de primària i fins a l’educació secundària postobligatòria. Així mateix, és el responsable d’organitzar i executar actuacions supracomarcals per encàrrec del CCE i de la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC).


1.2. Pla Català d’Esport a l’Escola (PCEE) [2]
A partir del curs 2005-06, el CCE i el Departament d’Ensenyament encomanen al CEBLLOB la gestió i dinamització del PCEE a la comarca, programa que té per finalitat potenciar la pràctica regular d’activitats físiques i esportives dels infants i joves en horari no lectiu, en el propi centre educatiu.
Amb un total de 122 centres educatius participants al PCEE (30 Instituts de secundària, 3 Seccions Instituts, 18 centres Concertats i 71 Escoles de Primària) el CEBLLOB és el Consell Esportiu amb més participació de tot Catalunya.


2. La Promoció esportiva

Trobada Jocs Populars 2

La promoció de l’esport escolar és un altre dels pilars del Consell Esportiu del Baix Llobregat. El CEBLLOB té una àmplia oferta d’activitats ludicoesportives d’alt contingut formatiu adreçada als centres educatius per tal de promoure modalitats esportives de caràcter més minoritari amb un tret diferencial: prioritzar la participació i socialització per damunt dels resultats. En aquest sentit, les trobades ludicoesportives són l’exemple més representatiu de la tasca desenvolupada des del CEBLLOB. També s’han de tenir presents altres activitats com els plans de promoció, els batejos de mar, les jornades Baixdance o les curses d’orientació, entre d’altres.


3. La Formació La formació dels agents que estan implicats en el món de l’esport és sinònim de garantia de qualitat dels serveis esportius que el CEBLLOB vol posar a l’abast de tota la població de la comarca. Amb aquesta finalitat, el CEBLLOB ofereix cursos i activitats formatives adreçats als diferents col·lectius:

  • Cursos per a mestres i professors/es d’Educació Física: oferta formativa inclosa en l'anomenat Pla de formació complementària per al professorat d’Educació Física, reconegut pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
  • Cursos per a tècnics/iques municipals: jornades formatives de curta durada que tenen per objectiu garantir el reciclatge dels tècnics vinculats al món de l’esport municipal.
  • Cursos per a àrbitres: monogràfics d’interpretació i aplicació dels diferents reglaments dels esports convocats en el programa dels JEEC, CIATE en arbitratge, etc.
  • Cursos per a voluntaris i dinamitzadors/es esportius: cursos de nivell bàsic per al desenvolupament de les tasques de voluntariat (CIATES) o monogràfics esportius.
  • Cursos per als alumnes del Cicles Formatius de Grau superior d’activitats físiques i esportives: curs d’organització i gestió d’esdeveniments esportius.
  • Tallers per a pares i mares: xerrades de sensibilització sobre els valors de l’esport.
  • Postgrau en gestió de l’esport escolar: postgrau organitzat conjuntament amb la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport de Blanquerna i el Consell Esportiu del Baix Camp, dirigit a professionals, diplomats, llicenciats i altres titulacions universitàries, així com a professionals amb necessitat de posar al dia els seus coneixements de gestió de l’esport escolar.

4. Conversió del CEBLLOB en centre de recursos esportius
Més enllà de l’objectiu i de la responsabilitat primera d’organitzar i coordinar els JEEC i el PCEE a la comarca, hi ha la voluntat de convertir el CEBLLOB en un centre de recursos esportius al servei dels ajuntaments i de tots els centres educatius de la comarca.
El CEBLLOB ha obert nous canals de comunicació per tal de potenciar la coordinació, la interacció i la suma de sinergies de tots els agents implicats en l’esport municipal. Fruit d’aquesta dinamització, el CEBLLOB ha generat un catàleg de serveis i recursos esportius que pretén satisfer les necessitats esportives de tota la població:
- Préstec de material esportiu.
- Organització d’esdeveniments.
- Serveis de monitoratge esportiu:

· Gestió integral de l’activitat.
· Gestió dels recursos humans.

- Serveis de coordinació dels Jocs Escolars.
- Gestió d’instal·lacions esportives.
- Servei d’assessorament:

· Disseny de plans estratègics per a municipis amb problemàtiques específiques.
· Informació sobre subvencions, textos legislatius o normatives al voltant de l’esport.
· Borsa de treball.
· Facilitació de contactes amb proveïdors de petit i gran material esportiu.

- Software per a la gestió on-line de tots els esportistes i activitats del Consell.


Dins d’aquest punt hem d’incloure els projectes que el Consell executa amb altres administracions públiques:
- La Festa de L’Esport: El Consell té l’encàrrec de gestionar i coordinar totes les actuacions o necessitats municipals vinculades a la Festa de l’Esport o a les joranades de portes obertes de totes les instal·lacions esportives. Així com donar a conèixer l’oferta d’activitats municipal a tota la població.
- Parc ciclista del Llobregat: és un equipament gestionat pel Consell Esportiu del Baix Llobregat amb la col·laboració dels Ajuntaments de Cornellà, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Esplugues. La instal·lació disposa de diferents espais esportius diferents envoltats d’una zona enjardinada i d’un mòdul de serveis (lavabo i vestuaris). És un circuit tancat, per garantir la seguretat de l’esportista, amb il·luminació per facilitar la pràctica en horari nocturn. Pretén fomentar l'ús de la bicicleta entre la ciutadania. Resulta interessant per a les famílies que pretenen habituar els seus fills petits en l'ús de la bicicleta i en la pràctica de l'esport, i per aquelles persones que volen fer possible un estil de vida i de mobilitat saludable.


Projecte[modifica]

Baix Esport[modifica]

LogoBaixEsport (2)

És una porta d’enllaç esportiva que neix de la necessitat de construir un nou model esportiu a la comarca amb l’objectiu de potenciar i incrementar l’activitat económica i social de tots els municipi, entitats, empreses i comerços adherits al sistema de web enllaçades.[3]

Tot projecte comporta una planificació, i d’aquesta n’extreiem els objectius principals del portal informatiu que en són: - Millorar salut i qualitat de vida de la població.

- Afavorir el desenvolupament sostenible de la comarca.

- Fomentar l’ús de noves tecnologies per promocionar l’activitat física, enfocades a la salut, a la competició i al lleure o al medi natural).

- Integrar tot tipus d’agents, siguin públics o privats.

- Promocionar l’ús dels espais esportius.

- Reforçar i impulsar els valors que transmet l’esport.

- Crear un sistema de finançament per a les famílies més desafavorides.


La informació més rellevant que proporciona el portal “Baix Esport” per als usuaris, són:

QRBaixEsport

· Esport al baix.

· Gran ventall de diferents rutes per realitzar a la comarca.

· Guia de totes les entitats i instal·lacions de cada localitat.

· Guia de tots els esports que es realitzen a la comarca.

· Agenda Oficial de les activitats esportives dels Ajuntaments participants de la Comarca.

Esport al Baix
Som una comarca amb un gran potencial de llocs per realitzar activitat física, amb uns equipaments esportius molt importants a nivell estatal i autonòmic, amb un gran ventall de professionals que han estat i són una referència mundial. Alhora sabem aprofitar tots aquests beneficis ja que tenim una població bastant dinàmica arreu de la comarca que realitza activitat física.

Rutes
En xarxa, augmentarem i millorarem dia a dia aquesta informació per disposar ràpidament de la millor base de dades gràcies a l’ implicació tant de tècnics de l’administració, com professionals privats. Abans de fer la ruta real, et podràs fer una idea amb el recorregut virtual i moltes més funcionalitats.

Instal·lacions i entitats
Troba les instal·lacions de la comarca, o bé per municipi o bé, fent recerca de les diferents activitats que es fan a les instal·lacions. Si necessites més informació, podràs contactar via telèfon o via mail. En la secció d’entitats, a través d’un mapa trobaràs totes les entitats relacionades amb l’esport, alhora també podrà trobar les AMPA, les AEE o els diferents departaments d’esports dels Ajuntaments de la comarca.

Esports
A la comarca, en trobem un gran nombre de persones que realitzen activitat física o bé, algun esport en concret. Podem gaudir de la gran oferta esportiva i la gran demanda de pràctica que existeix al Baix Llobregat, tot això repercutint positivament al ciutadà. Si vols practicar algun esport o realitzar alguna formació de les diferents activitats dirigides que es programen a la comarca, només cal fer un clic en la categoria Esports i fer cerca d’allò desitjat.

Agenda Oficial
Programa que informa de qualsevol esdeveniment esportiu que es realitza a la comarca, emfatitzant els aspectes generals de l’activitat (hora, lloc i data) proporcionant una geolocalització.

En un futur, i ja en procés, s’implementarà:
• Sistema de venda directa d’esdeveniments esportius de La Comarca (Ticketing), grans i petits esdeveniments associatius.
• Webs específiques per professionals de l’esport vinculades a aquest portal temàtic amb un alt posicionament i visibilitat. En format baix cost i alta rendibilitat. Formació e-commerce inclosa.

Descarrega’t l’APP “Baix Esport”:

Aplicació Android [4]

Aplicació IOS [5]


Juga Verd Play: Nou model d'esport escolar[modifica]

“Juga Verd Play” és una proposta alternativa i innovadora del sistema de competició escolar promoguda pel Consell Esportiu del Baix Llobregat que s’està aplicant a tota la comarca amb el suport de tots els seus ajuntaments.

Aquesta iniciativa s’inspira en diverses campanyes de sensibilització i altres models desenvolupats anteriorment com ara el “Targeta Verda al bon esport” de l’Ajuntament de Reus i el Consell Esportiu del Baix Camp, “ l’Esport Educa, fem-ho bé!” de Mollet del Vallès o el “Juga Net” de Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Viladecans.

“Juga Verd Play” aposta per realitzar un canvi radical del model actual d’esport escolar amb una finalitat molt clara: l’educació en valors mitjançant la pràctica esportiva de tots els col·lectius implicats en els Jocs Esportius Escolars. La premissa bàsica del projecte és que si es vol educar en valors, la fita d’aconseguir més punts que l’adversari no pot ser l’únic condicionant per guanyar el partit; els valors i els comportaments cívics també han de comptar.

En aquest sentit, un altre tret diferencial del projecte és la integració en el procés de valoració de tots els agents que participen en la competició escolar: famílies, dinamitzadors de joc (àrbitres), tècnics i tutors de grada. La participació activa de tota la comunitat esportiva és el gran valor afegit del programa.

“Juga Verd Play” té en la tecnologia una gran aliada ja que paral·lelament al disseny del programa, s’ha desenvolupat una aplicació per a smartphones anomenada Baixesport-VerdPlay (també disponible en format escriptori), que facilita el registre de les puntuacions de tots els agents implicats.

El programa “Juga Verd Play” no és una proposta teòrica, a hores d’ara, és una realitat. L’àmbit d’aplicació per a aquest curs 2013-14 ha estat els esports col·lectius (futbol, futbol sala, bàsquet, voleibol, handbol) en les competicions comarcals organitzades pel Consell Esportiu i en les categories que es corresponen a l’educació infantil i la primària, és a dir, des de P5 fins a 6è. L’abast de la seva implantació es tradueix en una participació total de 400 equips, 4.500 nens i nenes i 30 municipis de la comarca. El programa ha estat dissenyat per dos experts en el món de l’esport escolar, el Sr. Carles González Arévalo, doctor per la Universitat de Barcelona i professor del departament d'Educació Física de l’ INEFC de Barcelona, i el Sr. Pere Alastrué Pozo, llicenciat en Psicologia per la UAB amb un Màster en Psicologia de l’Esport, amb l’encàrrec primer de canviar el lema "La finalitat dels entrenaments és competir el cap de setmana" per aquest altre, “La finalitat dels entrenaments és aprendre i compartir”. En el seu disseny han col·laborat també un important grup de professors i mestres d’Educació Física.

Qué ès? On s'aplica? Com funciona? Tots aquests dubtes en aquest dossier [6]
Accedeix a l'aplicació del JugaVerdPlay mitjançant el vostre PC amb connexió amb internet! [7]

Referències[modifica]