Usuari:Contraix/proves/Circ de Baciver

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaContraix/proves/Circ de Baciver

El Circ de Baciver, en aranès Circ de Vacivèr, és un circ glacial en la vessant nord del Pirineu axial situat en el massís de Beret. Geogràficament està situat al NE de la Vall d'Aran, encara que la major part de la seva superfície forma part del municipi d'Alt Àneu, del Pallars Sobirà. La part pallaresa del circ forma part del Parc Natural de l'Alt Pirineu. El circ de Baciver està flanquejat per muntanyes amb altituds d'entre 2.400 i 2.680 metres excepte en la seva obertura a l'oest, on descendeix i es transforma en vall glacial.

La part inferior del circ està compost per prats d'alta muntanya i boscos subalpins. A mida que es va guanyant elevació el bosc va desapareixent.

Geografia[modifica]

Cims, serres i colls[modifica]

En el sentit de les agulles del rellotge, començant en el punt més al nord i a l'est, es troben els següents elements geogràfics:

Vessant oriental (E)[modifica]

  • Pic de Marimanya, de 2.679,2 metres. És el pic amb més elevació del circ. És l'inici d'una carena que continua cap el sud.
  • Collada dels estanys de Rosari, a 2.512 metres d'altitud.
  • Coll de Rosari, a 2.506 metres. Tant aquest coll com l'alterior, si bé presenten una altitud que facilita el pas entre les dues vessants, no disposen de corriols mínimament còmodes que ho facilitin.
  • Pic de Rosari, de 2.608 metres metres. A partir d'aquest punt, la carena rep el nom de Serra de Baciverols.
  • Forqueta d'Àrreu. És un pas amb una altitud de 2.418 metres que on passa el sender que comunica el circ de Garrabea a l'est amb el Circ de Baciver a l'oest.
  • Cap del Muntanyó d'Àrreu, de 2.630 metres.

Vessant meridional (S)[modifica]

Vessant occidental (O)[modifica]

  • A partir del Coret de Salardú, situat al Pla de Beret, la carena comença a pujar fins el Tuc de Saumet, pic de 2.461 metres d'altitud. Una carena manté l'alçada fins el següent pic.
  • Tuc de Baciver, a 2.644 metres.
  • Coll del Clot de l'Os. Pas que comunica el Circ del Coll de l'Os al nord amb la vall tributària del Circ de Baciber.
  • Tuc del Clot de l'Os, de 2.614 metres d'alçada.

Vessant septentrional (N)[modifica]

  • Cap de Marimanya, de 2.629 metres d'altitud.
  • Pas de la Ferradura, coll a 2.577 metres que comunica el Circ dera Herradura al nord amb el Circ de Baciber al sud.
  • Pic de Marimanya.

Estanys i rius[modifica]

El circ allotja nombrosos estanys; a la part superior del circ, al voltant dels 2.318 metres d'altitud, es troba el conjunt dels estanys de Dalt de Baciver. Una mica més al sud hi han els estanys de Baciver, on neix el riu Malo, tributari del Garona, el qual descendeix fins l'estany de Baix de Baciver.

Infraestructures[modifica]

El creixement de l'estació d'esquí de Baqueira Beret ha anat envoltant el Circ de Baciver pels vessant meridional i occidental. La comissió d'urbanisme d'Aran va aprovar en el mes d'abril de 2018 [1] la construcció d'una línia de telesquí i tres pistes associades a aquest remuntador a la zona compresa entre el Tuc de Saumet i Tuc de Bacivers. Les pistes abasten 13,70 hectàrees de superfície. La documentació ambiental del projecte [2] demostra la importància ambiental de la zona, que queda afectada paisatgísticament de forma molt negativa.

Referencies[modifica]

  1. Sanz, Ivan. «Aprovat a Urbanisme de la Val d'Aran el projecte d'un nou telecadira, un nou teleesquí i 8 pistes més a Beret» (HTML). Diari de la Neu, 28-04-2018. [Consulta: 18 març 2020].
  2. Murillo Ferrer, Salvador; Grau Roca, Ignasi. Document ambiental. Projecte d'un telesquí a Orri i pistes asociades (pdf) [Consulta: 18 març 2020]. 

Bibliografia[modifica]

  • «Circ de Baciver» (HTML). Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. [Consulta: 17 març 2020].