Vés al contingut

Usuari:Contraix/proves/Quarta reestructuració del deute de la Barcelona Traction

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La quarta reestructuració del deute de la Barcelona Traction és produí l'any 1924

Antecedents[modifica]

Creació de la Sidro el 31 de gener de 1923 a Brussel·les, que es convertiria en l'accionista de referència de la Barcelona Traction.

La societat Spanish Securities Company Limited, propietat de Frederick Stark Pearson i que aglutinava els interessos de part dels promotors es dissolgué el 26 de març de 1923

La Barcelona Traction, juntament amb la seva filial Riegos y Fuerza del Ebro, van crear la societat Unió Elèctrica de Catalunya per comprar Energia Elèctrica de Catalunya, emetent obligacions per poder pagar l'adquisició.

Es produí una depreciació notable de la pesseta respecte a la lliura esterlina, encarint el servei del deute en aquesta moneda.

Any Pessetes/lliura
1920 23,32
1921 28,52
1922 28,65
1923 31,83

Els termes de l'acord[modifica]

Es publicaren a Londres el 11 de juny de 1924, i es convocaren els comitès d'obligacionistes a Londres i Toronto el 25 de juny per aprovar-los. Els termes foren els següents:

Obligacions Prior Lien A i B[modifica]

Es faria una emissió de 2.800.000 lliures en obligacions Prior Lien B. Els recursos obtinguts s'aplicarien a finançar l'amortització d'obligacions més antigues.

  • Compra en efectiu de les Secured Debentures encara en circulació, al 106% del seu nominal.
  • Compra i amortització de part de les obligacions Prior Lien A en circulació, per valor nominal de 1.260.000 lliures esterlines, quedant en el mercat un romanent de només 1 milió de lliures en obligacions Prior Lien A. Les obligacions Prior Lien A obtingudes quedarien en la cartera de la Barcelona Traction, per ser venudes al mercat si l'empresa necessitava més fons. Part de la compra es va finançar amb l'emissió d'obligacions en pessetes, equivalents a 396.825,8 lliures esterlines, al 7% d'interès.

Més tard les obligacions Prior Lien B s'anomenarien Consolidated 6,5% Prior Lien

Obligacions Income Bond i First Mortgage[modifica]

  • Es procedia a la conversió obligatòria d'obligacions Income Bond en obligacions First Mortgage, atorgant-se 20 lliures en obligacions First Mortgage per cada 100 lliures en obligacions Income Bond.
  • L'interès de les obligacions First Mortgage serà reduit al 5,5%, pagable en efectiu en pessetes a Barcelona o a l'estranger segons el tipus de canvi del dia.
  • Els portadors d'obligacions First Mortgage podien demanar, 35 dines abans del venciment de la garantia hipotecària corresponent, el canvi dels seus títols sobre la base de per cada 100 lliures de valor nominal tindrien dret a 20 lliures en efectiu i a 300 lliures en accions privilegiades de la Barcelona Traction.
  • Per cada 100 lliures en obligacions First Mortgage se li lliuraria al portador 20 lliures en efectiu i tres accions privilegiades de la Barcelona Traction

Accions privilegiades i ordinàries[modifica]

  • Es reduïa el valor de les accions ordinàries, que passava de 100 dòlars a 50.
  • S'autoritzava que el capital format per les accions privilegiades podria augmentar de les 125.000 accions de 100 dòlars cadascuna fins a un total 300.000 accions, amb el mateix valor unitari. Aquest increment era necessari per poder fer el bescanvi de les obligacions First Mortgage. En el moment de l'acord només hi havien 84.835 accions privilegiades en circulació.

El primer d'agost de 1924 es signà la modificació dels drets de les obligacions First Mortgage i les Income Bonds.

Veure també[modifica]

Referències[modifica]