Usuari:Creative Tourism Network

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

CREATIVE TOURISM NETWORK


Creada el 2010 a la ciutat de Barcelona, la Xarxa Internacional per a la Promoció del Turisme Creatiu (Creative Tourism Network) és una iniciativa de la Fundació Societat i Cultura – FUSIC (Barcelona) que gaudeix del recolzament de la Unió Europea mitjançant el Programa Cultura 2007-2013 i de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona.

El seu objectiu és canalitzar i articular el sector creixent del turisme creatiu així com incrementar la mobilitat d’aquests turistes entre ciutats i regions d’Europa i d’altres continents que destaquen per la seva capacitat d’acollir aquests visitants. Els turistes creatius exploren noves destinacions amb l’únic objectiu de viure experiències creatives – mitjançant l’aprenentatge, la creació o l’exhibició del seu talent - per això resulta pertinent proposar-los destins i propostes que s’adeqüin amb les seves exigències.


La conferència inaugural de la xarxa es va celebrar a la ciutat de Barcelona els dies 9 i 10 de desembre de 2010 i va reunir agents concernits pel turisme i la creativitat.


  1. Iª Conferència Internacional sobre Turisme Creatiu
Fotos Conferencia Turismo Creativo


La Iª Conferència Internacional sobre Turisme Creatiu que es va celebrar a Barcelona, a l’auditori de La Pedrera, els dies 9 i 10 de desembre de 2010, va aplegar un centenar de professionals procedents de 24 països, desitjosos d’informar-se sobre l’evolució creixent d’aquesta innovadora tendència turística, així com d’intercanviar i iniciar projectes de cooperació.

El repte era oferir un format de conferència en què els interessos i les expectatives dels professionals de sectors tan diversos com el turístic, el cultural, l’institucional i l’acadèmic, poguessin coincidir.

Els participants han felicitat els organitzadors (*) per la rellevància i la diversitat dels continguts així com pel format de la conferència, dissenyada especialment perquè aquests diversos sectors treballessin junts. Tots han destacat l’interessant combinació de projectes de diferents escales, indrets, i perfils.

La conferència magistral del Professor Greg Richards, coautor del concepte de turisme creatiu va oferir una extensa visió del sector, que va ser completada per la sessió de success stories, en la que es van presentar iniciatives diverses de turisme creatiu:

Greg Richards - Conferencia Turismo Creativo


Apotiki, una residència artística a l’illa de Paros, Greek Islands

La Crète Autrement, que ofereix als visitants la possibilitat de compartir activitats creatives amb els residents de l’illa de Crète

Barcelona Photographer, que convida els turistes a descobrir la Barcelona i Catalunya més fotogèniques

Atelier de la Salamandre (París), que organitza viatges el els quals els participants crren quaderns de viatge

Setba, Zona d’Art, un pis exclusiu de la plaça real convertit en galería d’art, que organitza tallers creatius per descobrir la cultura catalana

Barcelona Festival of Songs, un festival participatiu a Barcelona


Però també es va subratllar la importància del turisme creatiu en el desenvolupament territorial, en una taula rodona moderada pel Dr. Patrick Bartos, investigador i assessor internacional en matèria de desenvolupament de la cultura, del turisme i les indústries creatives. En aquesta sessió es va posar de relleu la possibilitat de desenvolupar projectes de turisme creatiu des de diferents perspectives: de la més institucional a la més comercial – que es van il•lustrar amb la presentació d’iniciatives d’àmbits molt diversos com Santa Fe Creative Tourism (E.U.A), Creative Canterbury (UK), The creativity of the Q4 district of the City of Venlo (Holanda), Creative Tourism Austria, o encara Creativity, tourism and Jheronimus Bosch (Holanda). Va seguir un debat molt enriquidor en el qual es van plantejar diversos enfocaments de desenvolupament del turisme creatiu així com algunes possibilitats d’aplicació a d’altres destinacions.

Per tal de profunditzar els temes plantejats en sessions plenàries, es varen organitzar tallers temàtics en els quals els participants, fins i tot, van sotmetre els seus projectes a l’estudi dels experts presents. Les temàtiques van ser les següents:


- Com treballar en relació amb el sector del turisme creatiu?, Taller moderat per la Dra. Esther Binkhorst.

- Com desenvolupar un programa de turisme creatiu en el meu municipi, la meva regió, el meu país?, Taller moderat pel Dr. Patrick Bartos.

- Seminari d’investigació presidit pel Dr. Greg Richards en col•laboració amb la Dra. Diana Dodd i el Dr.Peter Kvistgaard – en el qual els investigadors van presentar els seus últims treballs de recerca en relació amb el turisme creatiu.


Els participants, que ja havien manifestat una actitud participativa en el moment de la convocatòria, han estat molt actius en els tallers on, molts d’ells, han presentat els seus projectes perquè siguin valorats pels experts convidats així com pel conjunt dels assistents, procedents dels sectors institucionals, del turisme o de la cultura.

Per exemple, el taller moderat per la Dra. Esther Binkhorst va permetre a professionals dels sectors de la cultura i del turisme, de contrastar l’adequació dels seus projectes amb la realitat del sector del turisme creatiu. Entre els exemples presentats, destaquen el d’un palauet de Buenos Aires que la propietària vol convertir en centre d’acollida per a turistes creatius, el d’una residència monacal de València que vol proposar activitats creatives als seus clients, una entitat cultural italiana que dissenya ofertes a mida per a turistes creatius, o encara el d’una emprenedora sueca que vol desenvolupar una plataforma de turisme creatiu en una reserva de la biosfera, entre molts altres. La gran interactivitat del taller fou potenciada gràcies a l’experiència de la Dra. Esther Binkhorst que organitza regularment trobades de creatius, en el marc de Co-meetings.

Pel que fa al taller titulat: Com desenvolupar un programa de turisme creatiu en el meu municipi, la meva regió, el meu país? - moderat pel Dr. Patrick Bartos - aquest ha posat de relleu el fet que el turisme creatiu no és solament l’atribut de “Ciutats creatives”, sinó que es pot fomentar en àmbits molts diversos, com ho confirmen els exemples sobre els quals s’ha treballat: Lausanne (Suïssa), la Colònia Güell, la ciutat de Bitola (Macedònia), o encara la regió del Llanguedoc Rosselló al sud de França. La pregunta Quin model de gestió cal per animar els creatius locals a implicar-se en una plataforma de turisme creatiu? s’ha aplicat a tots els casos, demostrant que és menester que aquest s’adapti a la realitat de cada destinació però que també treballi en xarxa a fi d’intercanviar experiències, definir i seguir un mateix codi de bones pràctiques i potenciar la seva visibilitat. El model de gestió per promoure iniciatives de turisme creatiu és tan factible des del sector privat com des del sector públic, com ho demostra l’exemple de Canterbury.

Finalment, el seminari acadèmic va posar en evidència el gran interès que està aixecant el turisme creatiu arreu del món, amb la presentació de treballs de recerca d’investigadors procedents de Nova Zelanda, Argentina, la Xina, Hongria, Croàcia, Portugal, etc. Aquests treballs seran objecte, molt probablement, d’una publicació.

Les conclusions del seminari acadèmic es van lliurar en una sessió plenària en la que cada investigador va exposar la seva problemàtica en presentacions d’uns cinc minuts de durada. Aquesta modalitat, inusual en l’organització de conferències, ha permès reforçar la cohesió i l’enriquiment mutu entre els plantejaments teòrics i pràctics, en un format molt divulgatiu i amè.

                                   —————————————————————————————————————————————————————

El segon dia de la conferència es va iniciar amb el lliurement de les conclusions dels tallers pràctics perquè tothom pogués tenir la visió més completa possible del turisme creatiu.

Seguí una sessió destinada a la presentació de programes que tenen per objectiu promoure el turisme creatiu en destinacions com Nova Zelanda, Paris o Barcelona.

Finalment, es va presentar oficialment la recent creada Xarxa Internacional per a la Promoció del Turisme Creatiu, que la majoria dels assistents a la conferència veuen com una eina necessària per estructurar un sector tan heterogeni com ho és el del turisme creatiu i així generar col•laboracions i sinèrgies.

Com a conclusió, podem dir que els objectius de donar visibilitat a una gran diversitat d’iniciatives de promoció del turisme creatiu – independentment de la seva talla o forma – així com fomentar la participació activa dels assistents, han estat assolits. El video-call en el qual els participants han explicat la seva vinculació amb el sector del turisme creatiu o els projectes de col•laboració que s’han gestat en el marc de la conferència en són el perfecte testimoniatge. Tota aquesta energia es bolca a partir d’ara en les activitats del Creative Tourism Network.

(*) L’organització de la conferència, així com la creació de la xarxa és una iniciativa de la Fundació Societat i Cultura (FUSIC), de Barcelona, amb el suport del Programa Cultura 2007-2013 de l’Unió Europea i l’Ajuntament de Barcelona (Institut de Cultura), per respondre a la necessitat de generar una dinàmica basada sobre el fluxos del turisme creatiu i afavorint la realització de projectes de cooperació entre visitants i autòctons.

FUSIC desenvolupa, des de fa més de 30 anys, projectes culturals participatius en els quals la societat s’implica activament. La projecció internacional d’aquests projectes ha donat peu, a l’any 2006, a la creació d’un programa pioner en matèria de promoció del Turisme Creatiu a Barcelona (www.barcelonacreativa.info). Des de la seva creació, aquest programa ha aixecat l’interès dels professionals del sector i del públic en general. Experts en turisme i politiques culturals, així com representants de la UNESCO, han felicitat el programa pel seu caràcter innovant i la seva adequació amb les noves tendències turístiques. L’etapa següent era doncs la creació de la Xarxa Internacional per a la Promoció del Turisme Creatiu (www.creativetourismnetwork.org).

Presentacions públiques Turisme Creatiu / Creative Tourism Network

FITUR – Feria Internacional del Turismo – Madrid, 31/01 – 04/02/07

SITC – Saló Internacional del Turisme de Catalunya, Barcelona, 19-22/04/07

IV European Cultural Tourism Network Conference, Barcelona, 22-23/11/07

Diploma de Postgrado en Turismo Cultural – Universitat de Varcelona, 14/02/08

Conference on Creative Tourism, Santa Fe, (USA), 28/09 – 02/10/08

FITUR – Feria Internacional del Turismo – Madrid, 31/01 – 04/02/07

SITC – Saló Internacional del Turisme de Catalunya, Barcelona, 19-22/04/07

IV European Cultural Tourism Network Conference, Barcelona, 22-23/11/07

Diploma de Postgrado en Turismo Cultural – Universitat de Varcelona, 14/02/08

Conference on Creative Tourism, Santa Fe, (USA), 28/09 – 02/10/08

FITUR – Feria Internacional del Turismo – Madrid, 31/01 – 03/02/08

SITC – Saló Internacional del Turisme de Catalunya, Barcelona, 17-20/04/08

Creativity Point, Divuciencia – Barcelona, 22/01/09

FITUR – Feria Internacional del Turismo – Madrid, 28/01 – 01/02/09

ATLAS Winter University ‘Tourism, Leisure and Creativity’, Barcelona, 18/02/09 to 01/03/09

Mòdul “Turisme Cultural”,Màster en gestió d’empreses i institucions culturals, Universitat de Barcelona, UB, 09/03/09

SITC – Saló Internacional del Turisme de Catalunya, Barcelona, 16-19/04/09

Workshop on sustainable tourism - cultural , and archeological heritage, Croatian Chamber of Economy, Zagreb, 06/11/09

Conference “The Cities as creative spaces for tourism”, Univ. of Bogaziçi, Istanbul, 19/11/09

EIBTM – Global Meeting Events & Exhibitions, Barcelona, 01-03/12/2009

FITUR – Feria Internacional del Turismo – Madrid, 20-24/01/10

SITC – Saló Internacional del Turisme de Catalunya, Barcelona, 15-18/04/2010

Séminaire, Paris, tourisme et métropolisation, EA, EIREST, Panthéon Sorbonne, 24-25/06/10

Promotion de la Conférence Internationale de Barcelone, Culture Europe, Bruxelles, 06/10/2010

International Conference on Creative Tourism, Barcelona, La Pedrera, 09-10/12/10

EIBTM – Global Meeting Events & Exhibitions, Barcelona, 30/11 – 02/12/10

FITUR – Feria Internacional del Turismo – Madrid, 19-23/01/11

Global Tourism Forum – OMT – Andorra, 6 & 7/03/11

Le Monde à Paris, Salon International du Tourisme – Paris – Porte de Versailles – 17 & 20/03/11

SITC – Saló Internacional del Turisme de Catalunya, Barcelona, 07-08/04/2011

Séminaire:“Économie,Production,Diffusion,Emploi: mais comment font-ils?-Montpellier (France)-Théâtre des 13 Vents 22/04/11

European delegation PRACTICS projects, Interarts, Barcelona, 12/05/11

Rencontres BMU, Tencontres Louvre - Lens, Liévin (France), 17-18/10/2011

Journée sur le thème "Le tourisme en banlieue nord: nouveaux besoins, nouvelles opportunités", La Courneuve– Paris, 20/10/11

Seminari cooperació cultural CPM, Andorra, 20/10/11

INTO - Innovation and Tourism Seminar, Palma de Mallorca, 21/10/11

Congresso Internacional de Gastronomia I Vinho do Porto I Norte do Portugal, Porto, 24/11/11

EIBTM – Global Meeting Events & Exhibitions, Barcelona, 29/11 – 01/12/11

FITUR – Feria Internacional del Turismo – Madrid, 18-22/01/12

Salon Mondial du Tourisme, Paris, 15-18/03/12

SITC – Saló Internacional del Turisme de Catalunya, Barcelona, 20-22/04/12

Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) - Govern de Catalunya – París, 07/07/12

Conférence de Presse, Hôtel de Ville de Paris, 08/02/12

Master Oficial en Innovación de la Gestión Turística, CETT, Barcelona, 12/04/12

Training Seminar “Heritage and Cultural Policies and Strategies for a Sustainable Tourism Promotion and Development in European Regions”, CHARTS - Barcelona, 21-22 / 06 / 12

International Forum on Creative Tourism, Bangkok, 04/10/12

Màster en gestió d’empreses i institucions culturals, Universitat de Barcelona, UB, 26/11/12

EIBTM – Global Meeting Events & Exhibitions, Barcelona, 27 – 29/11/12

Conférence autour du tourisme créatif, Hôtel de Ville de Paris, 6-7/12/12

FITUR – Feria Internacional del Turismo – Madrid, 30/01 – 03/02/12