Vés al contingut

Usuari:Cuesta.eduard/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Jaciment arqueològic de la Cella  

[modifica]

El poblat ibèric de La Cella, es troba ubicat a la zona anomenada La Torre Alta, al Racó de Salou, just a tocar la costa.

Situem la cronologia del jaciment en una fase avançada del període ibèric en concret en una etapa compresa entre finals del segle III a.C i finals del segle II a.C. L’assentament va arribar al seu màxim esplendor durant el segle III a.C, sent abandonat pacíficament al segle següent, durant la reestructuració política i econòmica imposada per Roma als territoris conquerits a la Península Ibèrica.

Aquest jaciment va ser descobert al segle XX, concretament als anys 40, per col·laboradors del Dr. Salvador Vilaseca. Entre els anys 2001 i 2008 l’Ajuntament de Salou es va encarregar diverses campanyes de treball arqueològic.

L’excavació del jaciment va estar dividia en dues parts:

  • Primera fase:

A la primera fase es va fer un desbrossament i neteja de l’àrea. També es va fer una neteja superficial amb màquina del sector més elevat del jaciment, on es va poder acabar de perfilar la continuïtat del potent mur de tancament, a més d’identificar l’existència d’altres murs.

  • Segona fase

La segona fase va consistir en un Camp de Treball Internacional per a majors de 18 anys, que va comptar amb la participació de 20 persones. L’objectiu d’aquest Camp de Treball es centrava en familiaritzar als seus participants amb el treball arqueològic i iniciar-los en el coneixement de la cultura ibèrica.

Un cop finalitzades les feines d’excavació, van quedar a la vista una sèrie d’estructures muraries formades per pedres irregulars i terra que sembla que corresponien a una bate   ria d’habitacions, un potent mur de tancament, una pedra plana en posició central que podria correspondre a la base d'una columna, una banqueta feta de tova i un petit mur de reforç.

Pel que fa els materials ceràmics, però sobretot cal destacar la presència d’un conjunt de fragments que semblen pertànyer a un mateix individu i una àmfora ibèrica pràcticament sencera.

El jaciment arqueològic de la punta de la cella, al cap Salou, està revelant un assentament ibèric dels més valuosos que podrien haver-hi en tot el camp de Tarragona. Un equip de deu arqueòlegs de la URV (Universitat Rovira Virgili) amb la col•laboració d’estudiants internacionals d’un camp de treball, fa quatre setmanes que excaven aquesta zona. El resultat està determinant que es tracta d’un assentament íber del segle dos abans de crist i que podria tractar-se de l’habitatge d’una colònia elitista pre-romana. Aquest assentament íber que ocupa més de 4500 m quadrats, està situat en un punt estratègic. Per això els arqueòlegs de la URV (Universitat Rovira Virgili) van començar a intervenir el sector de la punta de la cella ja que el turó era un indici de major potència sedimentària i millor conservació de les estructures. El següent pas és donar a conèixer les noves troballes a tothom. La importància de l’assentament s’especificarà en breu quan els arqueòlegs concloguin l’informe de l’excavació.

La ubicació del jaciment de la punta de la cella: