Vés al contingut

Usuari:David Farell/proves/Raimon Canalias

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

"RAIMON CANALIAS I ESMANDIA-PUIGORIOL", prevere Barcelona, 1926 - Cabrera de Mar, 2013

"Raimon Canalias Esmandia-Puigoriol" va néixer a Barcelona el 8 de gener del 1926. Era fill de Raimon Canalias, notari del pes, i de Teresa Esmandia-Puigoriol, mestressa de casa. El seu germà petit, Pere, morí a curta edat.

[[File:Mn. Raimon Canalias.JPG|thumb|Mn. Raimon Canalias Esmandia-Puigoriol, prevere català]]

Entre 1931 i 1935 fou escolaritzat a les Madres de la Divina Pastora, on va aprendre a llegir i a escriure, i on va fer la seva Primera Comunió. Continuà estudis a la Mútua Cultural Politècnica, que és com s’anomenava als germans maristes a causa de les circumstàncies polítiques el moment. Acabada la Guerra Civil, l’any 1939, va reprendre els estudis a l’institut dels germans maristes.

Fou ordenat sacerdot durant el Congrés Eucarístic, l’any 1952. La primera vicaria que va tenir va ser la de la parròquia de Sant Pere del Masnou (1952-1955), on va fundar el grup d’escoltes Minyons de Muntanya. Del Masnou, passà a les parròquies barcelonines de Betlem, al bell mig de la Rambla de Barcelona, i de la Concepció. Arribat a Cabrera de Mar (el Maresme) l’any 1959, ja en funcions de rector de la parròquia, ben aviat s’hi posà mans a l’obre. La seva afable personalitat i les ganes de millorar es traduïren en nombrosos projectes de la parròquia, sempre sobre l’eix dels temes religiosos, educatius i culturals.

L’Església Parroquial de Sant Feliu va rebre ben aviat tota la seva atenció, realitzant obres de reforma i planificant la tasca pastoral amb els fidels.

L’any 1961 fundà l’Escola Parroquial Sant Feliu, a la qual hi dedicà més de 50 anys. La defensa de l’escola en català fou una icona remarcable des dels inicis, en època franquista.

Durant la seva missió pastoral a Cabrera es restauraren les ermites de Santa Elena d’Agell i de Sant Sebastià, dins el t.m. de Cabrera. També va col•laborar en la reposició de la capella-oratori del Sant Crist Mujal del Camí del Mig (2005). Aquesta vocació d’impulsor i difusor de la cultura local també la manifestà essent membre fundador i patró de la Fundació Burriac, dedicada fonamentalment a la recuperació del passat arqueològic de la localitat.

La seva tasca al capdavant de la parròquia fou constant durant 50 anys: oficiar la missa, preparar l’homilia i el Full parroquial, atendre els malalts, fer el despatx parroquial, promoure campanyes solidàries (Càrites, Mans Unides), fer catequesi, formar els catequistes, tenir cura dels objectes i les relíquies conservats a la parròquia, promoure el Grup de Joves de la Parròquia, l’Esplai Parroquial, el Cor Parroquial i la música sacra, etc.

Cal destacar la seva vessant literària, on demostrà el seu amor al país i a la seva llengua, tant en els seus llibres com en els articles publicats setmanalment al full parroquial.

Una altra iniciativa lloable duta a terme a Cabrera de Mar, fou l’edificació dels habitatges del Congrés per a les persones menys afavorides.

El poble de Cabrera li va saber agrair-li la seva immensa dedicació atorgant-li, l’any 2005, la distinció de fill adoptiu de Cabrera de Mar.

En una infantesa marcada per la Guerra Civil, Raimon Canalias va destacar també fins l'ultim dia com a defensor del catalanisme i del sobiranisme de Catalunya.

Raimon Canalias morí a Cabrera de Mar el 12 de juny del 2013. La ceremònia d’enterrament va ser presidida per l'Arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, qui va lloar la figura de Raimon Canalias amb més de 60 anys de sacerdoci i, d’aquests, 53 com a mossèn de Cabrera de Mar.

Bibliografia. CANALIAS, R. : Raimon Canalias Emandia-Puigoriol, records de la meva infantesa i primera joventut. Memòries. La Comarcal Edicions. Argentona, 2009. 75 pàgs. GUARDIOLA, M. i LÓPEZ, N. : Mossèn Raimon Canalias, una vida entregada a l’església i a Cabrera de Mar. La Comarcal Edicions. Argentona, 2006. 105 pàgs.


Enllaços Enterrament multitudinari: http://m1tv.xiptv.cat/municipi/cabrera-de-mar/24-hores-maresme-noticies/capitol/mor-el-mossen-de-la-parroquia-de-sant-feliu-raimon-canalias http://m1tv.xiptv.cat/municipi/cabrera-de-mar/24-hores-maresme-noticies/capitol/mor-el-mossen-de-la-parroquia-de-sant-feliu-raimon-canalias