Usuari:Davidpar/entre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Crítiques[modifica]

Arran de la sensibilitat dels temes i situacions socials que abordà, el programa fou objecte de crítiques, principalment per promoure la caritat com a solució a les limitacions de l'estat del benestar. Els participants del programa, que a vegades han inclòs menors, han d'exposar els seus problemes davant l'audiència per poder rebre ajuda, la qual cosa li ha valgut el qualificatiu de telebrossa[1] per part dels seus detractors. En aquest sentit, el protagonisme i teatralitat de la presentadora Toñi Moreno també han motivat crítiques. Es considera que el programa atempta contra la dignitat dels seus participants i desprestigia la tasca professional dels serveis socials. L'emissió del programa a TVE, la televisió pública gestionada pel govern del PP, ha exacerbat les crítiques. S'acusa a Entre todos de desviar l'atenció d'un problema polític fomentant la caritat, naturalitzant les desigualtats socials i dulcificant la situació de crisi econòmica que travessa la societat espanyola.

En octubre del 2013, el Consell General del Traball Social va exigir a TVE la retirada del programa, al·legant que «vulnera la dignitat de les persones necessitades, promouen la caritat i no respecten als menors d'edat».[2] El 5 de novembre de 2013, un estudiant de treball social intervingué en directe per a denunciar al programa per «fomentar la caritat» i va afegir: «És l'estat del benestar qui ha de cobrir estes necessitats i vostès estan jugant amb els sentiments de les persones». Moreno es defengué dient que el programa no promovia la caritat, sinó la solidaritat.[3] El 9 de novembre del 2013, el PSOE proposà al Congrés dels Diputats estudiar la possible vulneració de la Llei de Protecció al Menor al programa.[4]

En una columna al diari El País el 13 de novembre de 2013, l'escriptora Elvira Lindo descrigué el programa com a «lacrimogen» i el va comparar amb Ustedes son formidables, un espai radiofònic emés durant el tardofranquisme.[5] Mitjans de comunicació estrangers també s'han fet ressò del programa, com el diari francés Le Figaro, que el descriu com a «televisió per a pobres».[6][7]

Cas de violència domèstica[modifica]

El 26 de febrer de 2014, una participant al programa va revelar haver sofrit maltractaments. Moreno es va negar a discutir el tema dient que «O es denuncia o es calla una per a la resta de la vida».[8] La seua reacció va causar una gran polèmica. L'incident es va comparar amb els casos d'Ana Orantes i la jove rusa Svetlana,[9] ambdues assassinades per les seues parelles després d'haver intervingut en talk shows d'aquest tipus. Moreno es va disculpar al dia següent.[10] Aquella mateixa setmana, el grup socialista va demanar a la Comissió de Control de RTVE la retirada del programa. La diputada Àngeles Àlvarez va definir l'actitud de Moreno com a «temerària», i va criticar al programa per «apel·lar a la resignació i al silenci.»[8] El PSOE, però, també fou criticat perquè Entre todos imita el format del programa Tiene arreglo a Canal Sur, gestionat per la Junta d'Andalusia, governada actualment pel PSOE.

Cost públic[modifica]

Després de la polèmica del cas de violència domèstica, diversos mitjans publicaren informació sobre el cost públic del programa. Entre Todos té un pressupost de 3,68 milions d'euros per temporada, diners amb els quals es podrien solucionar la majoria dels problemes que es plantegen al programa. Moreno cobra 1.400 euros per programa.[8] L'11 de març de 2014, un espectador intervingué per demanar a la presentadora que donés part del seu sou a les causes que publicita. Moreno es va negar a discutir el tema, ressaltant els seus orígens humils i aprofitant per a reincidir en el caràcter solidari del programa.[11]

CERMI exigeix la retirada del programa[modifica]

El novembre de 2013, el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat va remetre un escrit a la Corporació Radiotelevisió Espanyola exigint la retirada immediata del programa Entre todos de la seva programació per considerar «absolutament inadequat el tracte informatiu que aquest programa [...] dedica a les persones amb discapacitat, fent ús dels estereotips més caducs i perpetuant la visió de la discapacitat des d'òptiques de fa molt superades que associen aquesta realitat a la caritat i a la beneficència», fets que considera encara més greus quan, com freqüentment succeeix, els discapacitats que apareixen són menors d'edat.[12]

Denúncia de la fiscalia de menors[modifica]

El juliol de 2014, la fiscalia espanyola va actuar d'ofici i va presentar una denúncia contra l'ens públic RTVE, així com a Entre todos i la seva productora, pel fet que consideraven que el programa havia vulnerat el dret a la intimitat personal i a la pròpia imatge de un nen discapacitat. Segons la fiscalia, el programa hauria fet servir la imatge del menor i diverses dades sobre la seva vida personal i privada, que permetien reconèixer sense major dificultat qui era, «amb fins commiseratius» i mendicants, i van denunciar que en cap moment el representant legal de l'infant informar al ministeri públic de l'activitat en la qual anava a participar.[13]

  1. Fernández Villanueva, Concepción «Telebasura caritativa: 'buena' y barata». eldiario.es, 12-10-2013 [Consulta: 18 març 2014].
  2. Prats, Jaime. «Los profesionales de los servicios sociales cargan contra ‘Entre todos’». València: El País, 05-10-2013. [Consulta: 29 novembre 2013].
  3. Javier Silvestre. «Dos trabajadores sociales denuncian la caridad que fomenta 'Entre todos'» (en español). La Vanguardia Ediciones S.L., 12-11-2013. [Consulta: 18 de 2014].
  4. Servimedia. «El PSOE pide que RTVE estudie si 'Entre todos' vulnera la Ley de Protección del menor». El Mundo, 09-11-2013. [Consulta: 18 març 2014].
  5. Elvira Lindo. «Entre todos» (en español). El País, 13-11-2013. [Consulta: 18 març 2014].
  6. Redacción. «En Espagne, les pauvres ont leur show télé» (en francès). lefigaro.fr, 17-10-2013. [Consulta: 29 novembre 2013].
  7. Redondo, David. «En Francia: "En España, los pobres tienen su programa de televisión"». Cadena SER, 18-10-2013. [Consulta: 29 novembre 2013].
  8. 8,0 8,1 8,2 Sofía Pérez Mendoza. «El PSOE pedirá la retirada del programa 'Entre Todos' en la Comisión de Control de RTVE» (en español). eldiario.es, 26-02-2014. [Consulta: 18 març 2014].
  9. elpais.com. «De 'El Diario de Patricia' a la cárcel por asesinato» (en español). El País, 20-11-2007. [Consulta: 18 març 2014].
  10. Redacción. «"Me duele verme", se disculpa Toñi Moreno tras sus polémicas declaraciones sobre el maltrato» (en español). elcorreo.com, 27-02-2014. [Consulta: 18 març 2014].
  11. «Un espectador pide a Toñi Moreno que done parte de los 1.400 euros que cobra por programa» (en castellà). publico.es, 13-03-2014. [Consulta: 18 març 2014].
  12. CERMI. «El CERMI exige a TVE retirar el programa "Entre Todos" por proyectar una imagen ofensiva de las personas con discapacidad». [Consulta: 10 juliol 2014].
  13. Muñoz, Ramón «La fiscalía denuncia a ‘Entre todos’ por usar a un menor discapacitado». El País, 04-07-2014.