Vés al contingut

Usuari:ESAGED2082036

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L’ARXIU COMARCAL DE BANYOLES (ACPE ) L'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany (ACPE) està ubicat a la primera planta del claustre del Monestir de Sant Esteve de Banyoles. Entra en funcionament l'any 2007 gràcies al conveni signat entre la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal del Pla de l’Estany i l’Ajuntament de Banyoles. FUNCIÓ I ESPAIS

Fa la doble funció d'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany i Arxiu Municipal de Banyoles.

Té tres tipus d'espais; el destinat al públic, amb una sala de consulta i una sala polivalent; el de treball dels arxivers, en el sentit d’estudiosos i el d’ocupar-se de la custòdia de la documentació, que correspon a dos dipòsits amb capacitat per a 5.500 metres lineals, un dipòsit per a fons fotogràfics, i un altre per a documents de gran format -pergamins i planols.

EL FONS COM A PATRIMONI DE LA REGIÓ

   Segons la definició recollida per la ciencia arxivística ( veure com citar un text , cita 2 un fons és  el conjunt de documents aplegats per una persona o una institució, i per tant reflecteixen les seves activitats i les seves funcions. La nostra comarca conserva documentació histórica de tot tipos, entre elles económica ( sector rural i industrial ) . També s’hi conserva la que s’està produint. La millor forma de deixar testimoni de l’actualitat és fer alhora una custodia del documents i una garantía perquè es puguin complir els drets i els deures dels ciutadans.
   La llei de Patrimoni Cultural Català ( LLei 9/1993 ) inclou tots els fons documentals que formen part del patrimoni. D’aquí surten els que produeix l’administració pública ( Ajuntaments,Consells Comarcals, ) dins el territori comarcal i de producció privada ( empreses,entitats i associacions , etc ) .

El fons custodiat pren un nou gir el 2007 quan gràcies a la decisió de fer el nou arxiu es signa un conveni entre la Generalitat, el Consell Comarcal i l’Ajuntament. El fet de treballar en conjunt es materialitza en un quadre de fons , això vol dir que tot s’organitza a partir d’aquest concepte i no per exemple per tipologia de fons.