Vés al contingut

Usuari:Eperello/proves/Traité du beau

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

[1]


Context: Denis Diderot s'inscriu en el segle XVIII, l'anomenat "segle de les llums". L'autor visqué en una època on hi hagué grans escriptors, els quals també se'ls anomenava "filòsofs" que no només oferiren produccions literàries molt valioses, sinó que també canviaren la trajectòria històrica viscuda fins ara i donaren gran poder al pensament i a la paraula escrita. La Revolució francesa és el gran exemple de la difusió d'aquests nou pensaments i ideals basats en la raó. La França de Diderot va conèixer, més que cap altre país, el desenvolupament d'aquestes idees i la gran propaganda d'aquestes. Fou a París on Denis Diderot, autor de nombrosos pamflets filosòfics, va empendre la tasca d'elaborar l' "Enciclopèdia" (1751 - 1772). Aquesta obra, en la que hi col·laboraren nombrosos autors i reconeguts filòsofs, fou concebuda com un compendi de tot el coneixement i a la vegada com una arma polèmica, ja que representava les posicions de la Il·lustració i atacava als seus oponents.

En les pàgines de l' "Enciclopedia" s'observa un espíritu que coordina i unifica les parts, establint relacions entre els diferents termes, ordenats alfabèticament. Queda patent en aquesta la influència de la filosofia de Descartes, Locke i Newton.

Estructura: Dins aquesta Enciclopèdia hi ha el Tractat sobre la Bellesa. Aquest s'estructura en: -

  1. Diderot, Denis. "Traité du beau, encyclopedie ou dictionnaire raisonne des sciences des arts". França: Instituto de Filosofía, Universidad Nacional de La Plata, Facultad de Humanidades y Ciencias de la Educación, 1962, p. 119.