Usuari:Gegantsmoia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Gegants de Moià[modifica]

La Vila de Moià té una tradició gegantera de més de 135 anys. Fou l’any 1883 quan al aparèixer la primera parella de gegants, el sentiment geganter es va començar a impregnar a tots els Moianesos i Moianeses.

Amb la guerra civil espanyola,  Moià es va quedar orfe de gegants fins l’any 1944 amb l’estrena d’una nova parella de gegants reis el Ferran i Isabel que van adoptar el mateix paper que els gegants anteriors sortint anualment per Corpus i Festa Major el 15 i 17 d’agost.

  1. Els primers gegants de Moià(1833-1936)
  2. Gegants: Ferran i Isabel (1944)
  3. Gegants: Toll i Teixonera (2007)

Els primers gegants de Moià(1833-1936)[1][modifica]

La primera referència històrica  que podem trobar a l’arxiu històric de Moià sobre els gegants és la de un retall de paper amb una anotació manuscrita anònima de principis de segle XX que diu “Els gegants actuals del municipi foren donats en el any 1883 amb motiu del Centenari del Colegi de l’Escola Pia, per la Família Bussanya que els tenien per la seva distracció, i dels forasters, que n’hi anaven mols. Abans no crec que hi haguessin gegants.”

Així doncs de les afirmacions que ens fa aquesta nota, només s’ha pogut confirmar documentalment la presència de gegants a Moià durant la celebració dels actes del segon centenari de l’Escola Pia. Aquest text parla de que els gegants es van afegir en la processó del 7 de Setembre de 1883 a la Plaça Major després de que es fes la rebuda al Poble Nou, lloc on tradicionalment es rebien els bisbes de Vic i Lleida.

D’aquests primers gegants no tenim cap document gràfic fins a principis de segle XX, però tot fa suposar que el gegant de 1883 és el mateix que sortí pels carrers de la vila fins al 1936. En canvi no coneixem com era la geganta de 1883, ja que l’any 1904 se’l hi va fer un cap nou.

I que representaven aquests gegants?  El gegant representava un moro, tipologia gegantera que segons Joan Amades es posà de moda a Catalunya. En canvi la geganta anava vestida seguint les modes de la societat catalana de l’època.