Usuari:Giorgiograppa/proves/Pandoc
Pandoc és un convertidor de documents lliure (publicat sota la llicència GPL3), utilitzat sobretot com una eina d'escriptura (especialment, en l'àmbit acadèmic), i és una base per a la publicació de fluxos de treball. Va ser creat originàriament per John MacFarlane, professor de Filosofia en la Universitat de Califòrnia, Berkeley[1].
Formats de fitxer suportats
[modifica]El format de fitxer que millor suporta Pandoc és una versió pròpia i ampliada de Markdown, però també pot llegir altres llenguatges de marques lleugers, com ara HTML, ReStructuredText, LaTeX, OPML, Org-mode, DocBook i Office Open XML (Microsoft Word .docx).
La seua aplicació principal, doncs, és convertir documents a diferents formats, incloent-hi Office Open XML, OpenDocument, HTML, Wiki markup, InDesign ICML, ebooks, OPML i diversos formats basats en TeX. En la pràctica, permet produir documents PDF, fins i tot presentacions, d'alta qualitat sense que l'usuari haja d'escriure ni una sóla línia en LaTeX[2]. També pot convertir equacions matemàtiques de LaTeX a MathML i a MathJax, entre d'altres formats.
Es poden escriure connectors per a altres formats en Lua[3], utilitzats per a crear eines d'exportació per al Journal Article Tag Suite.
Integració amb gestors de referències bibliogràfiques
[modifica]El mòdul pandoc-citeproc (o el seu fork més actual, citeproc) permet al programa llegir dades d'un programa gestor de referències bibliogràfiques, com són BibTeX, EndNote, Mendeley o Papers. També es pot integrar directament amb Zotero. La informació és transformada automàticament en una citació en diversos estils (com ara APA, Chicago o MLA) a través d'una implementació de Citation Style Language; això ajuda Pandoc a ser quelcom més que una simple alternativa a LaTeX per a produir textos acadèmics.[4]
Exemples d'ús
[modifica]Pandoc funciona des de la línia d'ordres (CLI). La seua sintaxi inclou, a més de la referència al fitxer (o fitxers) d'entrada i al de sortida, alguns arguments en funció dels resultats que s'hi volen obtenir i dels fitxers font. Tot seguit, hi teniu alguns exemples[5]:
De Markdown a HTML
[modifica]pandoc test1.md -f markdown -t html -s -o test1.html
De Markdown a LaTeX
[modifica]pandoc test1.md -f markdown -t latex -s -o test1.tex
De Markdown a PDF
[modifica]pandoc test1.md -s -o test1.pdf
Referències
[modifica]- ↑ «Pandoc - About pandoc». [Consulta: 1r març 2022].
- ↑ «Pandoc» (en francès), 29-12-2016. [Consulta: 1r març 2022].
- ↑ «Pandoc - Pandoc Lua Filters». [Consulta: 1r març 2022].
- ↑ Perret, Arthur. «Sémantique et mise en forme, ouvrir la boîte de Pandoc ?» (en francès), 04-12-2018. [Consulta: 1r març 2022].
- ↑ «Pandoc - Getting started with pandoc». [Consulta: 1r març 2022].