Vés al contingut

Usuari:Isòptica/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Exposició permanent[modifica]

L'exposició permanent del Museu del Cinema de Girona està construïda al voltant de la col·lecció de Tomàs Mallol: una col·lecció de 12.000 elements entre aparells, accessoris, fotografies, gravats, pintures, 2.000 cartells i material publicitari cinematogràfic, 800 llibres i revistes i 750 films de tots els formats. La majoria d'objectes daten de l'època compresa entre la segona meitat del segle XVIII i el primer terç del segle XX. El que fa singular la Col·lecció de Tomàs Mallol i, conseqüentment, l'exposició permanent del museu, és que permet resseguir i comprendre, pas a pas, la història de les imatges i l'evolució dels espectacles audiovisuals, des de les ombres xineses fins als primers anys de cinema.

1500 objectes de la col·lecció de Tomàs Mallol són exposats d'una manera atractiva i amena, acompanyats de textos breus que els contextualitzen, cites de cinematògrafs que plantegen vessants filosòfiques del cinema i explicacions tècniques sobre el funcionament dels artefactes exposats, amb eixos cronològics sobre la seva evolució al llarg de la història. Tot plegat està plantejat des del punt de vista de la fascinació humana sobre l'espectacle, la llum i la imatge, el recorregut té un component interactiu molt remarcable: els visitants poden participar i experimentar amb una gran varietat dels instruments exposats, amenitzant així el recorregut i convertint-lo en una experiència activa i per a tota mena de públic i edats.

El recorregut passa per 1500 m2 de superfície repartits en tres plantes. S'inicia amb una projecció audiovisual d'introducció en la què un espectador intemporal es dirigeix als visitants des de la fascinació per l'espectacle visual i convidant-lo a fer un recorregut per la seva història i la del pre-cinema. A partir de llavors s'obra una porta als visitants perquè accedeixin al tercer pis, on s'inicia el descens per l'edifici seguint el recorregut de l'exposició.

El tercer pis està dedicat a la llum i la imatge. Comença presentant les ombres xineses, primer art en el qual la llum la foscor i la pantalla convoquen l'espectacle. El visitant pot fer els seus propis espectacles d'ombres xineses amb pantalles i figures. Després es presenta, en viu i en directe, la cambra obscura en una habitació fosca, un antecedent de la càmera fotogràfica però on la imatge és efímera i incapturable. El següent apartat té com a protagonista la llanterna màgica, un clar antecedent del cinema, en una col·lecció immensa tant d'aparells com de lents. El visitant també hi pot jugar. Es presenten altres eines d'espectacles ambulants i imatges, com la litofania, i finalment s'arriba a les primeres càmeres fotogràfiques.

El segon pis ja planteja la retenció del moviment, amb una primera part dedicada a la ciència del color, els jocs de miralls i aparells d'animació repetitiva com el zoòtrop per després fer endinsar l'espectador al naixement del cinema. Hi ha tres saletes dedicades a Edison, els Lumière i Meliès, i posteriorment s'explica la consegüent evolució del cinema fins arribar a Hollywood, i a l'aparició i impacte de la televisió. Finalment, al primer pis s'hi poden trobar objectes patrimoni del cinema amateur, com el popular Cine NIC.


Actualitat

Rellevància[modifica]

Únic a l'Estat en la seva temàtica,

Infraestructura