Usuari:Isidre blanc/proves/esborrany comentaris WIKIDATA LIST

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Comentaris sobre els tutorials de l'Amador:

Experimentant el tutorial[modifica]

L'Amadalvarez em va encomanar que llegís atentament aquest tutorial i li comentés si el veia entenedor. A bon sant s'encomanava! Sap que no tinc la menor idea de com funciona això de les "wikidata list" del que en tinc un coneixement només perquè n'he vist els resultats, però desconec la forma d'obtenir-les. Potser per això em veia com a subjecte adequat per a fer l'experiment. Però resulta que sóc un "cata-caldos" i m'encanten les novetats i reptes. El saber no ocupa lloc. Per això m'he proposat fer un curset accelerat d'aprenentatge, experimentant el tutorial i comentant els entrebancs i observacions que em vagin sorgint. Així, amb els meus resultats, l'Amador podrà mesurar la bondat del seu tutorial.

Després d'unes primeres lectures, faig les següents consideracions generals:

  • La sintaxi de les instruccions a SPARQL és molt abreujada. Telegràfica, diria jo. És difícil, a simple vista, deduir (llegir - interpretar) el que vol dir o fer. Suposo que això s'assimilarà amb la pràctica.
  • En treballar amb els codis (no text) de les propietats i elements, penso que anirà bé afegir l'informació del seu significat en forma de comentari a les instruccions.
  • És bàsic tenir un coneixement el més profund possible del contingut de les dades a WD.
  • Com més completes i estructurades siguin les dades a WD, millors resultats es poden obtenir i més consultes complexes es poden fer.
  • Aquí sí que podem dir que "hi ha moltes maneres de matar puces": Podem saber els fills de Bach preguntant quins fills té Bach o bé quines persones tenen per pare a Bach. El coneixement de WD i l'habilitat (enginy, imaginació, "picardia" diria jo) de cada ú es posaran a prova a l'hora de decidir les rutes a seguir en les consultes més complexes.

M'he posat a estudiar (sic) el tutorial SPARQL. La utilització constant d'exemples, de complexitat fàcil - difícil molt ben escalonada i comentaris molt aclaridors, faciliten l'aprenentatge.

Proves

He anat practicant fent les primeres consultes. Les he fet sobre les esglésies del terme de Torà perquè, com que és un terme que conec prou bé, al moment veig si els resultats que obtinc de les consultes son correctes o incorrectes.

La primera consulta era òbvia: Cerca ítems que tinguin Instància de (P31)=Església (Q16970) i Localitzat a l'entitat territorial administrativa (P131)=Torà (Q1766628). En van sortir quatre, les úniques que tenien el Localitzat a l'entitat territorial administrativa (P131)=Torà (Q1766628). És degut a que, al menys jo, a WD, acostumo a posar com Localitzat a l'entitat territorial administrativa (P131) l'entitat de població al qual pertany: per exemple Fontanet (Q48817124), Llanera (Q11932060), etc. Aquestes també havien de quedar seleccionades i no sabia com. A l'apartat de "Rutes de propietats" del tutorial vaig veure (més aviat vaig intuir) la solució. Fontanet (Q48817124) i tots els altres nuclis del municipi de Torà tenen Localitzat a l'entitat territorial administrativa (P131)=Torà (Q1766628). La P131 és la ruta.

L'aprofitament d'aquesta ruta la vaig aplicar, amb èxit, a la segona consulta.

A la tercera consulta he practicat el "ORDER BY" amb el nom del poble.

I en quarta consulta ho he fet amb l'estil arquitectònic. Per cert he de mirar si és factible que els ítems que tinguin més d'un estil arquitectònic surtin només una vegada amb els estils ajuntats.

Autocompletat

És una eina molt útil per a l'edició. Està molt ben explicada. Estalvia memoritzar el significat de propietats i elements. Recomanable empapar-se de les seves utilitats.