Usuari:JGPeruga/proves/Softcombat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'esportSoftcombat
Duel de Softcombat
TipusCombat
Autoritat esportivaFederació Espanyola de Softcombat - Concilio de Herreros
VariantsCombat
OlímpicNo
Característiques
Membres de l'equipIndividual
EquipamentRèpliques de armes blanques
Terreny de jocAl aire lliure o en espais tancats

El softcombat és una disciplina esportiva en la que dos o més combatents s'enfronten entre si utilitzant armes embuatades que simulen armes blanques de diferents èpoques. L'objectiu de cada combatent es infligir als seus oponents un número d'impactes suficients per a eliminar-los del combat. Aquest esport s'originà inicialment en els jocs de rol en viu, en els que els combatents lluiten utilitzant armes embuatades de gomaescuma (o altres materials tous), amb l'objectiu d'impactar al seu oponent les vegades necessàries per a eliminar-lo. Per aquesta raó, les armes utilitzades en softcombat representen armes blanques de l'antiguitat, l'edat mitjana i l'edat moderna.[1]

Història[modifica]

El concepte del softcombat com a tal sorgeix a Estats Units al voltant de 1977[2] de la mà del grup de rol en viu Dragorhir, on es va intentar idear un sistema de combat diferent de pedra-paper-tisora, i que aportés la capacitat interpretativa i la vistositat d'un combat real amb armes fantàstic-medievals. Aquests primers combats, anomenats Battle gaming o Jocs de combat, es realitzaven amb "boffers", armes senzilles consistents en una ànima rígida i una capa d'encoixinat al voltant, més semblants a porres que a espases. Amb el temps, la necessitat estètica i de seguretat va fer modelant la normativa dels combats i del sistema de fabricació de les armes, creant les pautes que encara es fan servir a dia d'avui gairebé a tot el món.

Al principi de la dècada dels 90, amb la gradual popularització a Espanya d'aquests rols en viu amb un sistema de lluita, comença a usar-se el terme softcombat en alguns esdeveniments de Catalunya per al combat amb armes encoixinades, terme que, a la fi de la mateixa dècada, es va acabar popularitzant per tota la península i més tard, mitjançant internet, en molts països de parla hispana.

Modalitats[modifica]

Hi ha diverses modalitats de softcombat, la principal diferència és la caracterització i el tipus de regles utilitzades.[3]

Softcombat clàssic[modifica]

Aquesta és la modalitat més estesa i la més similar al softcombat original. És el tipus de softcombat que s'utilitza en la majoria dels rols en viu (Larp) com a instrument per a la resolució de combats. Els punts de vida, les habilitats de classe i la caracterització del personatge són les seves principals característiques. Encara que és el més estès, no hi ha criteris estandarditzats pel que fa a seguretat, mesures dels equips, regles de combat i altres, ja que majoritàriament depenen de l'ambientació del rol en viu i de les regles que hagin dissenyat els organitzadors de cada esdeveniment . Hi ha multitud d'esdeveniments i associacions que practiquen aquest tipus de softcombat arreu del món.

Softcombat interpretatiu[modifica]

Derivat de l'anterior, fa un pas més en la vessant escènica. Aquesta modalitat està molt enfocada a la interpretació, simulant ferides, esgotament o el pes de les armes. És un tipus de softcombat molt poc competitiu i molt fàcil d'implementar en un paper en viu. Les regles solen ser bàsiques i poques, i són els propis jugadors els que decideixen si els seus personatges moren com a conseqüència d'un combat.

Softcombat fullcontact[modifica]

Aquesta modalitat és la més intensa de totes. No hi ha restricció en la força dels cops o en les zones d'impacte permeses, així com agafades, càrregues o contacte físic, creant un combat més directe i agressiu. Són imprescindibles proteccions corporals com gambesons o armadures de cuir o metall, i s'utilitza molt minoritàriament en alguns esdeveniments de rev.

Softcombat esportiu[modifica]

És una de les modalitats més recents i s'ha expandit notablement en els últims anys. Està enfocat cap a la competició esportiva mitjançant un reglament desvinculat del rol en viu, que busca un estil de combat més tècnic. Aquesta modalitat s'utilitza en l'organització de tornejos o d'esdeveniments d'exhibició o amb caràcter competitiu.

Rèpliques[modifica]

Replica de softcombat
Replica de softcombat

La pràctica del softcombat requereix rèpliques d'instruments bèl·lics adaptats per a ser inofensius i permetre així el seu desenvolupament com a esport. «Cap arma serà perjudicial en cap de les seves parts, tant les que entren en contacte directe amb l'adversari (talls, puntes, etc ...) com les que podrien produir danys per accident (poms, astes, guardes, etc ...).

Tècnica de encoixinat de rèplica de softcombat
Tècnica de encoixinat de rèplica de softcombat

El mètode general de fabricació d'aquestes rèpliques és embolicar una ànima resistent en un material escumós que esmorteeixi el cop. Aquesta ànima generalment és de PVC rígid, fibra de vidre o fusta lleugera (bambú); i el encoixinat fa servir escumes industrials de diferents característiques. Per evitar estrips al encoixinat, sol recobrir amb làtex líquid o cinta americana . Les rèpliques de làtex requereixen manteniment a llarg termini per evitar el seu deteriorament.[4]

Les rèpliques poden ser gairebé de qualsevol arma medieval o de fantasia, sempre que compleixi amb els reglaments de seguretat i respectant sempre les regles que permeten la simulació de combats medievals. Així, poden trobar-se dagues, ganivets, espases, espadones, katanes, naginatas, simitarres, llances, destrals, martells, maces, escuts, broqueles i armadures, per només citar uns poquíssims exemples. El correcte ús d'aquests dependrà sempre tant dels reglaments que usin els esportistes com de la documentació teòrica en el seu maneig i, per descomptat, l'entrenament i el temps de pràctica que a això es dediqui.

Sistema de combat[modifica]

Les regles d'aquest esport no compten encara amb un ens internacional oficial que unifiqui les diferents versions. No obstant això, la majoria de reglaments presenten certes directrius comunes. Aquestes regles bàsiques són:

  • Les armes han de passar un test de seguretat i fiabilitat, amb la finalitat de protegir la integritat física dels combatents.
  • La força dels cops ha de ser moderada per evitar fer mal al contrincant.
  • Els cops al cap i el coll no solen comptar, i fins i tot podrien suposar una penalització.
  • Qualsevol tipus d'agarri o presa de l'arma o escut enemic, la seva roba o el seu propi cos estan prohibits, així com el contacte físic directe.

Cada normativa particular determina quines són les zones de contacte vàlides, els punts de vida que resten en cada cop o els cops necessaris per guanyar el combat. La modalitat de softcombat fullcontact és la que més difereix de les altres, fins i tot en aquestes directrius bàsiques.

Softcombat i jugger[modifica]

Si bé el softcombat i el jugger comparteixen certes similituds, són esports molt diferents entre si, tant en el seu origen com a normativa. Alguns dels elements comuns són l'ús d'armes encoixinades (en el cas del jugger solen utilitzar boffers) i les directrius bàsiques del sistema de combat.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • Federació Espanyola de Softcombat: Blog oficial de la Federació Espanyola de Softcombat - Concilio de Herreros.
  • Hacha de Mithril: Torneig anual de softcombat esportiu, a la ciutat de Lleida.
  • Filo de jade: Torneig anual de softcombat esportiu, al municipi de Amorebieta (País Basc).
  • Hijos de Rothgar: Event anual de softcombat de ambientació vikinga, al municipi de Montalbán (Terol).
  • Softcombatiendo: Blog de softcombat clàssic, esportiu i ReV.
  • Softcombat.es: Página web dedicada al art del softcombat com activitat de combat simulat amb armes inofensives fabricades amb latex i gomaescuma i la seva aplicació al rol en viu / larp.
  • Forjacero: Associació i event semestral de softcombat.
  • GEA: Associació que organitza events ambientats en el món de Warhammer.
  • Tupj.es: Pàgina de informació sobre rol en viu i softcombat.