Vés al contingut

Usuari:Jauandco

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Rugby Club Sitges[modifica]

Rugby Club Sitges
Acrónim R.C.Sitges
Tipus Club de Rugby
Fundació 1987
Seu central Camp Municipal Santa Barbara, Sitges
Ámbit Sitges, Barcelona
Lloc web http://www.rugbysitges.com/
Página no enlazada a Wikidata
  • Si no existe en otras Wikipedias: [crea nuevo ítem]
  • Si existe en otras Wikipedias: [[[Especial:ItemByTitle|busca ítem para enlazar]]]

y añade el enlace en español: Rugby Club Sitges.

Samarreta del Primer Equip del Rugbi Club Sitges El Rugbi Club Sitges és una entitat esportiva de La Vila de Sitges, Barcelona, dedicada a la pràctica de Rugbi des de 1987. Els seus colors són el blau i el verd, al·legoria dels colors del mar i de la muntanya que ens flanquegen. En l'actualitat, participa en la competició de Lliga Nacional Espanyola de Rugbi de Primera Divisió i en les Competicions de Lliga Catalana de Rugbi en les categories, sènior, femení, juvenil, cadet i infantil. L'Escola del Rugbi Club Sitges, amb les seccions, mini, prebenjamín, benjamí i aleví, és un dels principals motors de l'activitat esportiva del club amb un creixement exponencial des de la seva creació en 1997. El Rugbi Club Sitges explica també amb una activa secció de Veterans i des de 1995 organitza anualment el torneig Seven Platja de Sitges.

Index[modifica]

null ocultar 

  • 1Origens 1.1De la Platja de la Fragata al Camp de Santa Bàrbara 1.2Primeres Temporades 1.2.1Temporada 1988-1989 1.2.2Temporada 1989-1990 1.2.3Temporada 1990-1991 1.2.4Temporada 1991-1992 1.2.5Temporada 1992-1993 1.2.6Temporada 1993-1994 1.3Consolidació en la Primera Divisió Catalana 1.4Lliga Nacional Espanyola de Primera Divisió 2Palmarès 3Secció Femenina 4Escola de Rugbi 5Veterans 6Progressió 7Referencies 8Enllaços externs

Orígens[modifica]

La història de el Rugbi Club Sitges comença en novembre de 1987 quan dos amics i exjugadores, Francesc Jiménez (C.N. Poble Nou) i Fran López (R.C.D. Espanyol), funden el club en la Vila de Sitges . En els seus inicis, es va formar un equip sènior que es va ser consolidant amb la integració de joves novells i inexperts amb un grup de jugadors veterans que residien a Sitges,. Els primers entrenaments es van realitzar a la platja, al desembre 1987.

Al gener de 1988, el club rep el suport de el Patronat Municipal d’Esports de Sitges i comencen els entrenaments en les instal·lacions de el C.F Blanca Subur en Pins Bens, Sitges. Poc després, s'organitza un equip cadet que, de fet, serà qui disputa el primer partit en la història de el Rugbi Club Sitges, jugat a Barcelona contra el Bonanova R.C el 28 de maig de 1989, de caràcter amistós. Després d'algunes temporades en el C.F. Blanca Subur, els entrenaments es van traslladar a el Camp Municipal de de Aiguadolç, on van continuar fins a 1998 quan el club compta amb un camp d'entrenament propi a l'interior de les Pistes d'Atletisme de Sitges. Malgrat la seva curta trajectòria, el Rugbi Club Sitges dóna salt qualitatiu i participa oficialment en el Campionat de Catalunya en la temporada 1989-1990, inscrivint els equips sènior i cadet.

Des de la primera temporada, 1989-1990, fins a la temporada 2000- 2001, el Rugbi Club Sitges disputava les seves trobades oficials com a local a Viladecans, en un camp gestionat per la Federació Catalana de Rugbi en el Km.11 de l'Autovia de Castelldefels (actual C-31) que es coneixia com Casanovas. L'últim partit en el Casanovas es va disputar el 31 de març de 2001, amb victòria de el Rugbi Club Sitges contra el C.N. Montjuïc per 45 a 22.

El 13 de gener de 2002 es va inaugurar el Camp de Rugbi de Santa Bàrbara on, després de 14 anys d'història , per fi el Rugbi Club Sitges va disputar el seu primer partit oficial com a local a Sitges. Curiosament, en aquella trobada novament es van enfrontar els equips sènior de el Rugbi Club Sitges i el C.N. Montjuïc.

Des de la seva fundació sis han estat els presidents del club: Paco Jiménez, Gonzalo “Zalo”, Loren Reixach, Joan Marsal, Alberto Hernández i actualment, Josep Cabré (2016). L'escut del club té una simbologia integradora entre el Rugbi i Sitges; els tres dofins vinculen el mar de Sitges amb la primera línia d'una melé, sobre un fons que representa al sol tan característic de la nostra vila i tot això sota una banderola amb el nom del club.

L'any 2006 el Rugbi Club Sitges posa en funcionament el seu lloc web, www.rugbysitges.com, referent de comunicació i punt de trobada per a tots els afeccionats al rugbi en general i al nostre club en particular. Com també va servir de punt de trobada el local que situat a el carrer Maristas de Sitges, convertint-se a la Casa del Rugbi Sitges, en aquells anys que no es disposava de camp de joc en la nostra vila.

De la Platja de la Fragata al Camp de Santa Bàrbara[modifica]

Camp Municipal de Santa Bàrbara Després dels entrenaments inicials a la platja de la Fragata al desembre de 1987 i després d'un llarg període de pas per el C.F Blanca Subur i el Camp Municipal de Aiguadolç, els directius del club van sol·licitar permís a el Ajuntament de Sitges per construir el seu propi espai, amb la intenció de crear la Escola de Rugbi. Després d'un primer intent l'any 1995 que no va prosperar, l'any 1998 es va arribar a un acord amb el Ajuntament de Sitges pel qual es condicionarien per al joc l'interior de les Pistes d'Atletisme de Sitges (lloc que actualment ocupa la Piscina Municipal de Sitges). El cost total de la inversió de sembrat de la gespa i la instal·lació del reg, va ser sufragat íntegrament pel Club mitjançant un préstec avalat personalment per varis dels seus membres. El camp resultant, d'unes dimensions aproximades de 30 x 80 metres, va permetre iniciar l'activitat de la Escola de Rugbi i va donar important impuls i projecció a la pràctica de Rugbi la Vila de Sitges. Els equips sènior i juvenil-cadet van desplaçar els seus entrenaments a aquest espai, però no els seus partits oficials ja que el camp no tenia les mesures reglamentàries, per la qual cosa van continuar disputant les seves trobades en el camp Casanovas de Viladecans.

Uns anys més tard, amb l'equip sènior consolidat i jugant la seva setena temporada consecutiva en la Primera Divisió Catalana, es va inaugurar el Camp de Santa Bàrbara. El 13 de gener de 2002 es va jugar el primer partit en la història del Rugbi Club Sitges en el seu propi camp.

El terreny, cedit per el Ajuntament de Sitges amb la col·laboració de l'empresa Vertix, tenia la particularitat de ser totalment de sorra pel que era conegut com “Sitges Arenas” i no estava exempt de polèmiques entre alguns jugadors . Si bé, la intenció des del principi va ser crear un camp de gespa natural, no va ser fins a l'any 2010 en què es va poder realitzar el sembrat, tal com ho coneixem avui dia.

Primeres Temporades[modifica]

Temporada 1988-1989[modifica]

En la temporada 1988-1989 es formen dos equips, en les categories sènior i cadet, que realitzen entrenaments en el Camp Pins Bens de el C.F. Blanca Subur i alguns partits amistosos sense disputar tornejos. El 28 de maig de 1989, l'equip cadet disputa el primer partit de la història del club en el camp de la Foixarda (Montjuïc), contra l'equip cadet del C.R. Bonanova (posteriorment fusionat amb el CE Universitari), amb el resultat final d'empat 12 a 12.

Temporada 1989-1990[modifica]

Equip Sènior, temporada 1989-1990 en Ca Casanovas En la temporada 1989-1990 el Rugbi Club Sitges comença a participar en les competicions catalanes. Inscriu els seus dos equips, sènior i cadet, participant en Lliga de Segona Catalana Sènior, Lliga Catalana Cadet i Copa Catalana en categoria cadet. L'equip sènior va tenir uns resultats discrets, quedant en última posició després d'haver guanyat únicament un partit, que en qualsevol cas va ser la primera victòria de la història del club. L'inici tampoc va ser molt bo per als cadets que van perdre els deu partits disputats en lliga, quedant eliminat en la Copa Catalana després de perdre els tres partits del seu grup. L'equip cadet queda en una honrosa quarta posició en l'II Trofeu Aniceto Ciscar que organitzava el CE Universitari, després d'un empat i tres derrotes.

En partits amistosos l'equip sènior aconsegueix dues victòries en quatre enfrontaments mentre que l'equip cadet va aconseguir la victòria en els dos partits disputats. En aquesta temporada els jugadors cadets Miquel Sariol i Agustí Ferrer van ser preseleccionats per participar en la Selecció Catalana del Campionat d'Espanya de Seleccions Territorials.

Equip Cadets en Ca Casanovas. 1990

Equip Cadet, Temporada 1989-1990 en La Foixarda

Equip Cadet-Juvenil 1990, amb Paco Jimenez en El Sot del Migdia, Montjuïc

Temporada 1990-1991[modifica]

En la temporada 1990-1991 el club inicia la seva consolidació. Torna a inscriure els equips sènior i cadet en Lliga de Segona Catalana Sènior i Lliga Catalana Cadet, a més de tots dos campionats de Copa Catalana. La temporada de l'equipo sènior va ser de menys a més. En la fase classificatòria va obtenir una victòria i quatre derrotes, mentre que en la segona fase queda sub-campió de grup, amb sis victòries i quatre derrotes, a un sol punt del primer classificat i havent estat l'equip amb més punts a favor i menys en contra. Malgrat els bons resultats, la classificació oficial va ser del dècim posat entre dotze participants. En la Copa Catalana va ser eliminat en primera fase per un equip de primera divisió. Per la seva banda, l'equip cadet aconsegueix guanyar un partit en la fase prèvia de Lliga i altres dues victòries en la fase final, quedant en dotzè lloc en la classificació final. En la Copa Catalana Cadets, després de guanyar els partits de la primera ronda, va caure eliminat en segona ronda davant l'equip que va acabar campió i que recentment s'havia proclamat Campió d'Espanya. Els dos equips van participar també en el Torneig de Badalona.

Durant la temporada 1990-1991 els jugadors de el Rugbi Club Sitges Miquel Sariol, Agustí Ferrer, i els germans David i George Capdevila de l'equipo cadet van ser preseleccionats per a la Selecció Catalana de Rugbi.

Temporada 1991-1992[modifica]

En la temporada 1991-1992, la competició de Lliga Catalana Sènior va ser reestructurada. Fins a l'any anterior, el campionat es jugava en dues categories: primera i segona. Però a partir de 1991-1992 tots els equips de la categoria regional jugaven una fase prèvia en grups i d'acord als resultats s'establien tres categories: Primera, Segona i Tercera. Aquest nou sistema de competició va ser perjudicial per a el Rugbi Club Sitges ja que en la primera fase es devia enfrontar amb equips molt superiors, obtenint amplis resultats en contra, perdent els vuit partits disputats. En la segona fase, jugant en Tercera Catalana, l'equip sènior va guanyar dos partits i va perdre cinc, quedant classificat a la cambra i últim lloc (sense explicar dos equips que es van retirar de la competició). En la Copa Catalana, tampoc van ser ben les coses ja que es va perdre l'eliminatòria a partit únic contra un equip de categoria superior. En aquesta temporada 1991-1992, els qui fins al moment formaven l'equip cadet passen per edat a categoria juvenil. En aquesta nova categoria, el sistema de competició era similar a la lliga Sènior. En la fase prèvia el Rugbi Club Sitges guanya un partit i perd cinc, classificant per a la Segona Catalana Juvenil. En aquesta categoria, l'equip guanya quatre partits i perd vuit, quedant cinquè entre set equips. En la Copa Catalana Junior va ser eliminat en primera fase.

El 30 de maig de 1992 el Rugbi Club Sitges organitza la I Trobada de Rugbi a Sitges disputada en les instal·lacions de el C.F Blanca Subur en Pins Bens. Va ser el primer torneig de Rugbi en La Vila de Sitges. En aquesta Trobada van participar els equips de Veterans de Sitges i l'Associació de Veterans de Barcelona i els equips juvenils de el Rugbi Club Sitges i C.R. Bonanova, amb victòries sitgetanas en tots dos trobades. Per la seva banda l'equip sènior va disputar el primer partit internacional de la història del club entre el Rugbi Club Sitges i el Oldfads R.C. d'Holanda, amb resultat de 20-4 a favor dels de Sitges.

Els joves David Capdevila, Ivan Farré i Toni Irazano van ser preseleccionats per a la Selecció Catalana Juvenil. D'ells, David Capdevila va participar finalment en el Campionat d'Espanya de Seleccions Territorials. Va ser el primer jugador a representar a el Rugbi Club Sitges en la Selecció Catalana.

Temporada 1992-1993[modifica]

En la temporada 1992-1993 es juga amb el mateix sistema de competició que l'any previ, que obliga a competir en primera fase amb equips molt superiors. També es produeix un canvi en la reglamentació de el Internacional Broad pel qual l'assaig passa de valer quatre punts a cinc. D'aquesta manera els resultats entre equips de potencials diferents eren extremadament inflats. En la primera fase, l'equip sènior guanya un partit i perd vuit, amb alguns resultats veritablement escandalosos. En la segona fase, en tercera divisió, guanyen dos partits i s'obté un sisè lloc final entre vuit equips. L'equip sènior també va participar en la Copa Catalana quedant eliminat en el primer partit i participa en el Trofeu Federació, en el qual va guanyar un partit i va perdre quatre.

Per la seva banda, l'equip Juvenil es va transformar en Junior a causa de l'edat de molts dels seus components. En aquesta nova categoria inicien la competició de Lliga on es troben amb equips més forts i experimentats (la major part dels sitgetanos eren junior de primer any i alguns encara juvenils). Després d'uns resultats molt inflats i a causa de la falta de jugadors, l'equip junior es va retirar de la competició. Gran part dels jugadors s'incorporen al primer equip. Al final de la dura temporada. el 5 de juny de 1993 es va celebrar la II Trobada de Rugbi a Sitges, en aquesta oportunitat en el Camp Municipal de Aiguadolç. Van participar els Veterans de Sitges i la Associació de Veterans de Barcelona, mentre que el Torneig Sènior es va jugar en forma de triangular entre Crancs de Vic, Reus Deportiu i Rugbi Club Sitges. Els de Reus es van proclamar campions després de derrotar als sitgetanos en la final. Com l'any anterior la festa va durar tot el dia entre partits, amb menjars i tercer temps que van ser tot un èxit. Un altre cop, els encara juvenils David Capdevila i Ivan Farré van ser preseleccionats per la selecció catalana

Temporada 1993-1994[modifica]

En la temporada 1993-1994, després de la fusió de l'equip junior i sènior, el club solament inscriu un equip. La competició de Lliga Catalana Sènior es juga novament amb una fase prèvia que determina les tres categories catalanes i, a partir d'aquest any, es mantindran invariables de cara a la següent temporada amb els seus corresponents ascensos i descensos. En la fase prèvia, sense bé es van jugar bons partits, l'equip va quedar classificat en l'última posició del seu grup perdent els cinc partits després d'enfrontar-se amb equips molt superiors. Per tant, l'equip queda classificat per a la Tercera Divisió Catalana. A partir d'aquest moment la marxa de l'equip va ser impecable, encapçalant la classificació la major part de la temporada. Mancant una jornada, el Rugbi Club Sitges es trobava segon classificat. En l'última jornada, el Rugbi Club Sitges guanya el seu partit, mentre que el R.C. Bonanova, fins al moment primer classificat, perd el seu, consumant-se la consecució del primer títol de Lliga de la seva història com a campió de la Lliga de Tercera Divisió Catalana amb ascens directe a segona divisió.

Un any més David Capdevila i Ivan Farré van ser preseleccionats per a la Selecció Catalana Juvenil. La Copa de Catalunya va suposar un altre gran èxit per al club. Després de competir amb rivals molt forts arriba a la final de la competició. Debia enfrontar-se amb el BUC C (prèviament eliminat amb contundència pel Sitges però repescado posteriorment, el conjunt barceloní va presentar el seu segon equip BUC B. Malgrat competir amb un rival de categoria superior el Rugbi Club Sitges va lluitar amb intensitat i finalment cau per una petita diferència (19-17). Molts dels espectadors de la Fiuxarda van gaudir del joc sitgetano. En qualsevol cas, amb el subcampionat de Copa Catalana i el Campionat de Lliga, la temporada 1993-1994 va ser la temporada més reeixida de el Rugbi Club Sitges, en la seva curta història en aquell moment. No es va celebrar la Trobada a Sitges, i en el seu lloc l'es va jugar un amistós, segon internacional de la seva història, en el CE Universitari contra un equip del Llandeilo (sisena divisió de Gal·les, bressol del Rugbi). El resultat no podia ser millor per finalitzar la temporada: 42 – 10 a favor de el Rugbi Club Sitges.

Consolidació en la Primera Divisió Catalana[modifica]

Després de la consecució del titulo de campió de Lliga de Tercera Divisió Catalana en la temporada 1993-1994, l'equip sènior va ascendir a Segona Divisió Catalana. En la temporada 1994-1995 es va proclamar subcampió de sugunda divisió i aconsegueix l'ascens a Lliga de Primera Divisió Catalana. Roman en aquesta categoria fins a la temporada 2003-2004 quan, en la temporada 2004-2005, l'equip sènior juga en primera divisió Nacional Espanyola. Posteriorment, a partir de la temporada 2008-2009, amb el primer equipo sènior consolidat en la Lliga Nacional Espanyola, es forma un segon equipo sènior que participa en la Tercera Divisió Catalana des de llavors

Lliga Nacional Espanyola de Primera Divisió[modifica]

Al maig de l'any 2004 el Rugbi Club Sitges va aconseguir l'ascens a la Lliga Nacional Espanyola de 1ª Divisió, on solament va poder romandre una temporada. Posteriorment, en la temporada 2008-2009, novament s'aconsegueix ascendir a la Lliga Nacional Espanyola de 1ª Divisió. El seu millor resultat en aquesta categoria va ser en temporada 2009-2010 quan l'equip sènior es va classificar per disputar la fase d'ascens a Divisió d'Honor B, sent derrotat per l'equip basc Uribealdea. Actualment roman en Lliga Nacional Espanyola de 1ª Divisió.

Palmarès[modifica]

Tornejos Catalans i Espanyols disputats entre 1987-2014 C: Campió; F: finalista, SF: semifinalista; 4F: quarts de final: 8F: vuitens de final; cf: classifica per a Lliga Nacional.                     Destacats: vermell: campió; verd: finalista; groc semifinalista o segona posició.

Les primeres gires a l'estranger de el Rugbi Club Sitges van ser a Plain d’Orgon, França, i en setmana santa de l'any 2000, visitant a el Finchley RFC d'Anglaterra. Al novembre del 2008 el Rugbi Club Sitges és triat "Team of the Month" per la revesteixi Rugbi World, la més important publicació gràfica de rugbi a nivell mundial. L'article ressalta els valors i l'esperit del nostre club com a exemple de superació i passió per l'esport. A la foto s'aprecia el camp de sorra l'any 2008.

Secció Femenina[modifica]

Les primeres jugadores del Rugbi Club Sitges inscrites en la Federació Catalana de Rugbi es remunten a la temporada 1988-1989 . No obstant això, la secció femenina del club s'organitza amb força a partir de 2007-2008, juntament amb l'auge general que presenta el club en totes les seves seccions. A partir de la temporada 2012-2013, la secció femenina sènior participa en els tornejos oficials de la Lliga Catalana de Rugbi.

Escola de Rugbi[modifica]

Pocs anys després de la seva fundació, molts membres de el Rugbi Club Sitges estaven interessats a crear la Escola de Rugbi amb la intenció de col·laborar a l'educació dels nens i nenes a través del desenvolupament de valors propis de la pràctica del Rugbi dins i fos el camp de joc. Després d'un primer intent l'any 1995 que no va fructificar, l'any 1998 es va crear la Escola de Rugbi, una vegada que va estar disponible el camp d'entrenament a l'interior de les Pistes d'Atletisme de Sitges, espai que avui ocupa la Piscina Municipal. L'any 1999, té lloc la primera Trobada de Escoles de Rugbi a Sitges, participant el Rugbi Club Sitges i la Va unir Esportiva Santboiana.

La Escola de Rugbi és un dels principals d'actius de el Rugbi Club Sitges. Està dirigida per un Director específic i una estructura tècnica composta per dos entrenadors i un delegat per a cada equip que asseguren un tracte proper i personalitzat als jugadors. Tant la planificació esportiva com l'estructura tècnica de la Escola de Rugbi es troben dirigides a crear un entorn de valors que fomentin individual i col·lectivament la companyonia, l'amistat, el sacrifici, la tolerància, l'esforç i el respecte.

En la temporada 1999-2000, l'equip aleví de la Escola del Rugbi Club Sitges participa per vegada primera en el Campionat de Catalunya i acaben en una honrosa 4ª posició , per sota d'equips històrics com Va unir Esportiva Santboiana i Futbol Club Barcelona (rugbi) i un emergent Club de Rugbi Sant Cugat que creixia amb forces.

En la temporada 2001-2002, quan el club ja es troba instal·lat en el Camp de Santa Bàrbara i comptant amb 23 jugadors amb fitxa federativa  , la Escola del Rugbi Club Sitges participa en els Campionats de Catalunya en categories alevins i benjamins, aquests últims aconseguint una segona plaça per sota de l'O.I. Samboiana  . A partir de llavors, el creixement de la Escola de Rugbi és constant. El 14 de maig de 2009, participa en la fase final de el Campionat d'Escoles de Catalunya disputats en els camps de la Universitat de Tarragona. Va presentar dos equips en cadascuna de les categories prebenjamin, benjamin i alevin. Ja en la temporada 2000-2010 participa amb set equips (2 alevins, 2 benjamins, 2 pre-benjamins i 1 mini) en els corresponents Campionats de Catalunya. El 27 i 28 de maig de 2102, l'Escola del Rugbi del Club Sitges, va desplaçar a 110 jugadors, juntament amb un nombrós grup entrenadors i delegats, a Prada de Conflent (França) per disputar el Torneig de Escolas de Rugbi Paul Broch.

En al temporada 2012-2013 l'Escola de el Rugbi Club Sitges compta amb 141 nens i nenes inscrits en la Federació Catalana de Rugbi, sent en aquest moment el nombre més elevat de llicències d'una Escola de Rugbi en la història del Rugbi a Catalunya  (Figura).

Escola Rugbi Club Sitges - 2013 - Camp Sana Barbara

Figura comparativa de l'evolució de les Escoles de Rugbi a Catalunya entre 1999-2013

Variació de les llicències en la Federació Catalana de Rugbi entre 1994 i 2014 del Rugbi Club Sitges

Veterans[modifica]

Progresió[modifica]

Llicències totals per club en la Federació Catalana de Rugbi entre 1994 i 2004 Des de la seva fundació el club ha estat un lloc de trobada per a persones de moltes nacionalitats diferents, integrant a través del Rugbi cultures molt diferents des del respecte i la tolerància. El la temporada 2011-12 es trobaven representades en el club 29 nacions: Alemanya, Argentina, Andorra, Austràlia, Bèlgica, Bolívia, Bulgària, Colòmbia, Cuba, Xile, Dinamarca, Espanya, Estats Units, França, Gran Bretanya, Irlanda, Holanda, Itàlia, el Marroc, Moldàvia, Noruega; Nova Zelanda, Perú, Portugal, Rússia, Sud-àfrica, Trinidad i Tobago, Ucraïna i Uruguai.

Enllaços externs[modifica]

Categorías: RugbyRugby en EspañaCampionats de Catalunya de RugbiHistòria del Rugbi a Catalunya