Usuari:Jgualbe/proves/Moviment veïnal Sants, Hostafrancs i La Bordeta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El moviment veïnal de Sants, Hostafrancs i La Bordeta va ser un important actor en les lluites antifranquista i pel dret a la ciutat a Barcelona. En concret, les seves reivindicacions van servir per introduïr importants canvis en el Pla Comarcal o Pla General Metropolità de Barcelona, aprovat en primera instància el 29 de març de 1974 i, definitivament, el 15 de juliol de 1976.[1]

En certa manera, el Centre Social de Sants va liderar aquest moviment. L'exposició i la revista Cop d'ull a Sants van suposar la posada en escena del moviment. En aquestes, es proposaren una sèrie de canvis i necessitats en qüestions com habitatge, espai públic, escoles, sanitat, seguretat i centres per a joves, entre altres. Després del cicle de mobilitzacions iniciat a principis dels setanta i que perduraren durant els primers ajuntaments democràtics, el moviment aconseguí materialitzar moltes de les demandes contemplades a Cop d'ull a Sants.

Espais com la Plaça de Sants, la biblioteca del Vapor Vell, Can Batlló, Cotxeres de Sants o l'Espanya Industrial avui podrien tenir usos i fesomies completament diferents.

Origen del moviment veïnal de Sants, Hostafrancs i La Bordeta[modifica]

Els anys setanta[modifica]

Explosió al carrer Ladrilleros[modifica]

Cop d'ull a Sants[modifica]

Campanya Salvem Sants dia a dia, ni pas elevat ni museu del tramvia[modifica]

Fites i conquestes del moviment[modifica]

Plaça de Sants[modifica]

Espanya Industrial[modifica]

Vapor Vell[modifica]

Cotxeres de Sants[modifica]

Can Batlló[modifica]

  1. Andreu Acebal, Marc. Barris, veïns i democràcia. El moviment ciutadà i la reconstrucció de Barcelona (1968-1986) (en català). Primera. Barcelona: L'Avenç, Abril 2015, p. 151. ISBN 978-84-88839-85-5.