Vés al contingut

Usuari:Jmarchn/Recomanacions categorització wikis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Recomanacions de categorització de les wikis[modifica]

Introducció[modifica]

Aquest article neix de la proposta de revisió de la política de categorització de la Viquipèdia en què s'indica que s'eliminen les categories que tinguin menys de cinc articles.

Material i mètode[modifica]

Revisió (realitzada el 25/1/2011) del articles referents a la categorització de les wikis amb un nombre d'articles superior que la nostra, seguint la Llista de Viquipèdies. La traducció, per tal de comprendre'n el contingut, ha estat realitzada amb el Google translator.

Resultats[modifica]

  1. Anglesa: Cap referència a la mida, però s'eliminen les categories buides.
  2. Alemana: El nombre mínim d'elements d'una categoria depèn del propòsit de la categoria, un nombre mínim global dels elements no es pot especificar a causa dels diversos modes de classificació en les diferents àrees temàtiques.
  3. Francesa: Estableix regles i recomanacions, en aquesta darrera s'indica que "es recomana no crear una categoria si no hi han potencialment una dotzena d'articles a incloure"
  4. Polonesa: Cap referència a la mida. Conté una pàgina específica per a codificar els tàxons.
  5. Italiana: Cap referència a la mida.
  6. Japonesa: Cap referència a la mida.
  7. Espanyola: Cap referència a la mida.
  8. Portuguesa: Cap referència a la mida.
  9. Holandesa: No queda clar si com a regla o recomanació: "Una categoria amb un sol article no és útil, un estàndard mínim raonable són cinc articles".
  10. Russa: No queda clar si com a regla o recomanació: "No crear categories petites sense potencial de creixement".
  11. Sueca: Una categoria ha de tenir almenys un article (preferiblement més) que hi pertanyi.
  12. Xinesa: Cap referència a la mida.

Els articles de les wikis francesa i rusa: les referències al nombre d'articles no estan situades en la pàgina de Categorització, sinó en d'altres relacionades. La comprensió més dificultosa ha estat, com era d'esperar de les wikis japonesa i xinesa.

  • No hi ha cap referència a les mides en 7/12.
  • Establert com a regla o llei: 1/12 (sueca)
  • No queda clar si com a regla o recomanació: 2/12 (holandesa i russa).
  • Hi ha una referència als cinc articles: 1/12 (holandesa).
  • No s'admeten categories buides: clarament 2/12, probablement fins a 6/12.

Discussió[modifica]

La comparació amb les altres wikis és un fet habitual, així hom mira en quina posició està la seva llengua, etc. Una opció lògica seria tenir en compte la opinió d'altres wikipedistes sobre qüestions que són comunes, una d'aquestes són les normes, o regles (d'obligat compliment) sobre la categorització.

Aquesta revisió indica que el nombre d'articles necessaris per a considerar una categoria habitualment no es tingut en compte o és posat com a norma de no obligat compliment. Altra qüestió serien les categories buides, que tot i no quedar clara quina és la política probablement s'eliminen, si són buides, en més de la meitat de les wikis.

El posicionament més proper al vigent de la Viquipèdia és el de la holandesa (tot i que no queda clar si com a regla o recomanació).