Vés al contingut

Usuari:Jordibenitez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

LA JUSTÍCIA DE PAU

Què és un jutjat de pau?

És un òrgan unipersonal que té jurisdicció al terme municipal corresponent. Els Jutjats de Pau són el primer esglaó de l’aparell judicial i existiran en tots aquells municipis en què no hi hagi Jutjats de Primera Instància i Instrucció (art. 99 de la LOPJ).

Actualment a Catalunya hi ha un total de 897 jutjats de pau -dades del Departament de Justícia de la Generalitat, actualitzat en desembre de 2007 (www.gencat.cat)-. Distribuïts territorialment de la manera següent:

Barcelona Sud 228 jutjats de pau Barcelona Nord 58 jutjats de pau Girona 212 jutjats de pau Lleida 224 jutjats de pau Tarragona 134 jutjats de pau Terres de L´Ebre 41 jutjats de pau

Què és un jutge o una jutgessa de pau?

És una persona elegida per l’ajuntament del municipi i exerceix les funcions jurisdiccionals corresponents als jutjats de pau per un període de quatre anys.

Cal que sigui major d’edat, amb nacionalitat espanyola i que no estigui inclosa en cap causa d’incapacitat ni incompatibilitat per a l’exercici de les funcions jurisdiccionals. Pot continuar exercint les seves activitats professionals o mercantils. Els Jutjats de Pau són òrgans unipersonals a càrrec de Jutges llecs, és a dir, persones que no tenen per què ser professionals del Dret ni pertànyer a la carrera judicial. Normalment se’ls nomena Jutges de Pau per la seva trajectòria i tarannà en una població. Són persones que compleixen una funció tradicional “d’ home bo”.

Els jutges de pau són compensats per la seva activitat en els termes que estableixi la Llei de pressupostos generals de l'Estat. Aquesta compensació, que varia segons el nombre d’habitants del municipi, és compatible amb les percepcions que ingressin provinents d’altres activitats professionals compatibles amb l’exercici del càrrec (www.gencat.cat).

El Jutge de Pau serà triat pel Ple de la Corporació Local a través dels candidats que s’ofereixin o bé designat directament en cas que no hi hagi cap candidatura. La proposta serà enviada al Jutjat d’Instrucció de la demarcació judicial a la qual pertanyi, qui la tramitarà posteriorment pel seu nomenament a la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Autònoma respectiva.

La durada d’un Jutge de Pau és de quatre anys (art. 101 LOPJ). El Jutge de Pau cessarà per les mateixes circumstàncies que qualsevol jutge de carrera judicial i en tot cas passat el seu mandat de quatre anys (103 LOPJ).

Competències dels jutjats de pau

Els Jutjats de Pau tenen les següents competències (art. 100 LOPJ):

1. Jurisdicció civil. Coneixen, en primera instància, dels assumptes civils d’una quantia no superior a 90 euros que no facin referència a les demandes que es derivin dels contractes d’arrendament de finques rustiques o urbanes (art. 47 LEC). També son competents en els actes de conciliació, actes de comunicació i mitjans de prova corresponents.

2. Registre Civil. Els corresponen entre altres, la inscripció de naixements, matrimonis, defuncions, marginals i les certificacions corresponents d’acord amb el que estableixi la Llei i el Reglament del Registre Civil.

3. Jurisdicció penal. Coneixen dels procediments penals i judicis per determinades faltes que estableix el Codi Penal (art. 14 de LECr.). Les faltes penals són les següents:

- Deslluïment de bens immobles sense autorització dels titulars, ja siguin demanials o patrimonials de l’Administració, ja siguin bens privatius (art. 626 CP). - L’abandonament de xeringues i altres estris que per la seva perillositat suposin un risc per a la salut, sobretot si van ser abandonats en llocs freqüentats per menors (630 CP). - El que causi un mal a la flora amenaçada sense que hi hagi un greu perjudici al Medi Ambient (632 CP). - Els que maltractin animals de companyia, i d’altres, en espectacles sense autorització administrativa (632 CP). - Els que alterin lleument el bon funcionament d’una vista en qualsevol dels jutjats i tribunals de justícia, així com en espectacles i reunions nombroses (633 CP). - Les amenaces, injúries, coaccions i vexacions considerades lleus, tret dels casos en què la persona ofesa estigui inclosa dins dels supòsits de violència domestica. (620 CP).

4. Funcions d’auxili judicial. Cooperen amb la resta de jutjats i tribunals en l’exercici de la funció jurisdiccional.

5. Cal esmentar que els jutges de pau intervenen en matèria electoral (com a membres de la junta electoral de zona i en les tasques de recollida de les actes de les meses electorals).

Agrupacions de secretaries de jutjats de pau

La Llei orgànica del poder judicial preveu que hi pugui haver una única secretaria per a diversos jutjats de pau. Així mateix, Catalunya disposa d’una normativa pròpia pel que fa a la creació i modificació d’agrupacions de secretaries de jutjats de pau que es recull en el Decret 75/1997, de 18 de març (www.gencat.cat).

Les secretaries de jutjats de pau de determinats municipis es poden agrupar per formar una secretaria judicial única que serveixi tots els jutjats de l’Administració de justícia.

Actualment a Catalunya hi ha 65 agrupacions de secretaries que agrupen un total de 378 jutjats de pau.

Subvencions als jutjats de pau de Catalunya

El departament de Justícia atorga subvencions anuals als ajuntaments dels municipis de Catalunya on hi ha jutjat de pau per ajudar a sufragar les despeses de funcionament d’aquests òrgans judicials. La quantia d’aquesta subvenció es determina d’acord amb la xifra d’habitants de cadascun dels municipis segons el padró municipal.