Usuari:Josep Fornés

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Josep Fornés i Garcia neix a la ciutat de Barcelona: el 3 de gener de 1957. Es dedica a la gestió pública de la Cultura des de 1985. Fins a aquella data havia dedicat la seva activitat professional a la docència. Durant la dècada de 1980 va crear festes i grups de comparses de teatre de carrer, comparses de Carnaval: i grups de música tradicional a Barcelona. En la seva etapa com director del Centre Cívic municipal l’Artesà del barri de Gràcia: de Barcelona va crear i va dirigir diversos projectes culturals, com cicles d'art contemporani, teatre, cinema, música tradicional, experimental i jazz entre uns altres. Destaquen el Festival Tradicionàrius: , la Revetlla mallorquina Sa Pobla: a Gràcia i la declaració de la Festa Major de Gràcia: com a Festa Tradicional d’Interès Nacional de Catalunya: . Va ser responsable de Cultura i centres cívics i tècnic metodològic de Serveis Personals en el Districte municipal de Gràcia a Barcelona fins al 1998. Fins a l'any 2002 va treballar en el Servei de Festes de l'Institut de Cultura de Barcelona: del mateix Ajuntament de Barcelona, on va coordinar el Carnaval: , la festa de La Mercè: , la Festa Europea de la Música a Barcelona, la Cavalcada de Reis i altres festes. Va dirigir el forum de debat Barcelona Tradició del com van aparèixer diverses publicacions sobre temes que abasten la Sociologia: , l'Antropologia: i la Comunicació en relació amb la festa urbana.

És Mestre, Llicenciat en Antropologia Social i Cultural i Màster en Gestió Cultural per la Universitat de Barcelona: . Tìtol de Màster en Gestió Cultural del Programa de Postgrau del Departament d'Economia Política, Hisenda Pública i Dret Financer i Tributari, en col.laboració amb el Centre d’Estudis i Recursos Culturals de la Diputació de Barcelona. C.E.R.C. Universitat de Barcelona. Setembre de 1991.Diploma de Professor d'Educació General Bàsica, especialitat Ciències Humanes, per la Universitat de Barcelona. 16 de novembre de 1979. Títol de Llicenciat en Antropologia Social i Cultural per la Universitat de Barcelona. Divisió de Ciències Humanes i Socials, Facultat de Geografia: i Història: . curs. 1999. Professor habitual dels Cursos de Postgrau i Màster en Gestió de la Cultura en la Universitat de Barcelona.

Des de l’any 2008 dirigeix el Museu Etnològic de Barcelona: , instiutució museològica amb més de 70 anys d’història que posseeix una important col•lecció de més de 75.000 objectes etnogràfics de primer ordre, 50.000 fotografies, dibuixos, gravats i altresi imatges, i una Biblioteca de 30.000 títols. En aquest Museu de Barcelona ha preparat les seves exposicions permanents i ha coordinat diferents exposicions sobre temes d'Antropologia com: “Vida quotidiana als anys 40”, “Gitanos:, la cultura dels rom a Catalunya”, “Afriques”, “Guerra i fam a Catalunya, memòria i estratègies de supervivència 1936-1959”, “Amèrica”, “Papua-Nova Guinea”, “Colòmbia, vista i sentida”, “El Carnaval de Barranquilla: ”, “Real Expedición Botánica de José Celestino Mutis: ”, “Gent de Festa”. “Calendari dels Pagesos: , 150 anys mesurant el temps” “La Patum: i altres patrimonis”. Avui dirigeix el seu més gran procés de transformació des de la seva fundació l’any 1948, amb la incorporació de una prestigiosa col•lecció de materials etnogràfics d’arreu del món, la Col·lecció Folch: .

Josep Fornés és membre de diferents consells i comissions culturals oficials a la ciutat de Barcelona i a la Comunitat Autònoma de Catalunya: Comissió del Patrimoni Etnològic de Catalunya del Govern de la Generalitat de Catalunya, Consell de Redacció de la Revista d’Etnologia de Catalunya}}, Consell de Cultura de la Ciutat de Barcelona, Comissió de Cultura Popular i Tradicional de la Ciutat de Barcelona, Comissió de Seguiment del Protocol Festiu de la Ciutat de Barcelona, del qual va ser-ne redactor, Patró de la Fundació Festa Major de Gràcia de Barcelona. Ha dictat conferències i ha publicat articles en institucions i universitats d'Europa (Regne d'Espanya, República Francesa), Pròxim Orient (República Àrab de Síria), Àfrica (Regne del Marroc) i Amèrica Llatina (República de Colòmbia). Ha col·laborat en entrevistes en diversos mitjans de comunicació nacionals i internacionals (Canal Internacional de la Televisió Nacional de la República Àrab de Síria, Tele Caribe, El Heraldo de Barranquilla, El País, Catalunya Ràdio, Com Ràdio. A Catalunya és col•laborador habitual a Televisió de Catalunya TV3, Barcelona Televisió BTV i Televisió Espanyola.TVE.