Usuari:Jsbonastre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Antena de banda-C

SMATV significa “Sistema d'antena col·lectiva (en anglès, Satellite Master Antenna TV) . SMATV es defineix com un sistema dissenyat per la distribució de senyals de televisió i so a algun punt concret (com una casa) i els seus punts adjacents. Aquestes senyals son rebuts mitjançant una antena de recepció de senyals satèl·lits DVB-S i es pot combinar amb senyals de televisió terrestres [DVB-T]. Les antenes col·lectives representen un mitja de compartir costos i recursos entre varis usuaris per la recepció de TV satèl·lit i terrenal. Aquest sistema utilitza els senyals de varius satèl·lits i de varies emissions per crear una sola senyal de cable integrat, utilitzant aquesta nova senyal per la seva distribució en una xarxa de cablejat. El sistema ens permet automàticament l'adaptació de les senyals de televisió enviades pel satèl·lit amb les característiques del nostre canal SMATV. La consideració principal del sistema SMATV és la transparència de la capçalera SMATV al multiplexor digital del televisor mitjançant una recepció sense interfície en banda base, entregant així el senyal rebut al descodificador integrat del receptor [IRD] (receptor del usuari de TV digital). La condició de que l'equip de capçalera sigui transparent permet tenir un equipament relativament efectiu i simple per la recepció del senyal. SMATV està pensat per la distribució de senyals de televisió i de so a un sol edifici i als seus adjacents.


Principi de funcionament[modifica]

Diferents tipus d'antenes parabòliques

La forma parabòlica de l'antena reflexa la senyal del satèl·lit al punt focal de l'antena. Aquesta disposa d'un mecanisme anomenat [feedhom] situat al suport focal. Aquest mecanisme es en la seva essència el [front-end] d'una guia de l'ona que recull les senyals localitzades aprop del punt focal i les condueix a un bloc de baix nivell se soroll, transmeten la senyal rebuda a un [down-converter] i al [LNB]. Aquest bloc converteix les senyals de les ones electromagnètiques que li arriben a senyals elèctriques i seguidament les centra en freqüència, transformant les senyals que arriben modulades a altra freqüència [IF] a [banda base]. Concretament es passa d'una senyal en [banda-C] a una en un rang de [banda-L]. El últims sistemes SMATV utilitzen unes antenes parabòliques amb [LNBF], que incorporen directament el [fedhom] amb el [LNB]. Aquesta es una nova forma d'antena parabòlica omnidireccional que no utilitza una antena parabòlica dirigida i que pot ser utilitzada amb grane eficàcia en sistemes mòbils, com per exemple en un vehicle. El guany teòric (el guany directiu) d'una antena augmenta a mesura que la freqüència de la senyal rebuda també augmenta. El guany real però, depèn de molts altres factor, incloent-hi l'acabat superficial de l'antena, la precisió de la forma o el joc de feedhom que utilitzem. Un valor típic per una antena d'uns 60 cm rebent un senyal a 11,75 Ghz és un guany d'uns 37,50 dB. Amb un rang menor de freqüències en les bandes-C els dissenyadors d'antena utilitzen una àmplia gama de materials que ajuden a obtenir mes bon rendiment. Amb això moltes antenes estan preparades per rebre en un rang freqüencial baix. Aquestes fan servir una malla metàl·lica que augmenta el guany aconseguit. Per freqüències mes altes, els dissenys de malles metàl·liques son poc comuns, i les antenes poden estar com a molt perforades per millorar el rendiment. Les antenes SMATV mes modernes utilitzades per a us domèstic son generalment de entre 43 cm (18 [polzades]) a 80 cm (31 [polzades]). Aquestes es fixen en una posició fixa per la recepció en [banda-C] des de una posició orbital.

Tipus diferents d'SMATV[modifica]

Existeixen tres tipus principals de sistemes SMATV, segons el seu funcionament: SMATV sistema A, SMATV sistema B i MATV:

  • SMATV sistema A: Aquest sistema es basa en la transmodulació transparent de la senyal satèl·lit [QPSK] ([DVB-S] ) a senyal QAM (com en el cas de [DVB-C]. El procés de transmodulació es transparent al contingut de la portadora i el realitza un dispositiu anomenat Transmodulador Digital Transparent ([TDT]).
  • SMATV sistema B: Aquest sistema es basa en la utilització de la modulació QPSK fins l'usuari. Aquest sistema permet la recepció directa dels senyals digitals del satèl·lit realitzant una conversió de freqüència de la senyal rebuda a una banda apropiada a les característiques de la xarxa de distribució de l'antena col·lectiva. Segons la banda utilitzada es defineixen dos sub-sistemas: SMATV-IF (de 950-2050 Mhz) i SMATV-S (de 230-470 Mhz)
  • MATV: Aquest últim sistema s'utilitza per a instal·lacions similars a SMATV però únicament estan dedicats a la recepció de senyals terrestres [DVB-T]. Molts dels sistemes actuals de SMATV van ser instal·lats com a sistemes MATV i posteriorment actualitzats per rebre senyal satèl·lit i convertir-se així en sistemes SMATV.

SMATV sistema A[modifica]

El sistema SMATV A es basa en l'ús de la transmodulació dels senyals de satèl·lit QPSK a una esquema de modulació de tipus QAM. Aquest sistema també es coneix amb el nom de SMATV-DTM. Els sistema compren els següents elements: Unitat de capçalera de transmodulació: Es realitza la descodificació necessària i adapta la senyal de modulació de codificació per la xarxa de distribució per cable. Aquesta unitat també es coneix com el Transmodulador Transparent Digital (TDT). SMATV red de distribució UHF: Es tracta d'una estructura física de cable de distribució de la senyal a varis usuaris. Instruccions de IRD: Aquesta unitat realitza l'equació necessària per compensar la distorsió del canal, així com la desmodulació i descodificació del senyal QAM.

Implementació del sistema SMATV A[modifica]

Una implementació completa del sistema QAM es realitza segons la norma [EN 300 429] i [EN 300 421] amb una interfície transparent entre elles. Amb aquesta fi, la plena aplicació del sistema SMATV A fa us de la capa de transport MPEG-2, i segueix uns passos senyalitzats en: la seva estructura, la codificació de canal, l'assignació bit-a-símbol i en la modulació. La codificació de canal inclou l'assignació de canal aleatòria mitjançant el [Reed-Solomon] (RS) i la codificació entrellaçada convolucional.(fig 2) En l'arquitectura de l'aplicació completa del sistema SMATV A, la protecció d'error externa (és a dir el RS i l'entrellaçat convolucional) es realitza dos vegades independentment de la connexió per satèl·lit i el cable d'enllaç. Per tan, l'enllaç per cable s'alimenta per un error pràcticament lliure de flux de bits ([QEF]). En els casos en que aconseguim un excel·lent enllaç per satèl·lit, podem eliminar un procés de RS i d'entrellaçat convolucional. En aquest cas, amb un sol descodificador RS en el [IRD] es capaç de corregir els errors generats per l'enllaç per cable afegint els errors restants després de la descodificació [Viterbi].

SMATV sistema B[modifica]

El sistema SMATV B es basa en l'ús de la modulació QPSK. El sistema SMATV B permet una recepció directa dels senyals digitals d'un satèl·lit per l'usuari [IRD], connectat a una xarxa de distribució SMATV. Els elements funcionals d'aquest sistema son donats per l'especificació de referència per satèl·lit EN 300 421. Existeixen dos configuracions principals del sistema SMATV B: SMATV-IF (de 950-2050 Mhz): En aquesta configuració, els senyals QPSK son distribuïts directament en la Freqüència Intermèdia ([IF]). SMATV-S (de 230-470 Mhz): En aquesta configuració les senyals QPSK es converteixen en freqüència de banda-S. En els dos tipus de configuració la senyal satèl·lit arriba al [IRD] de l'usuari sense estar subjecta a cap demoduldació ni transmodulació en la seva capçalera. Per tan les característiques de la connexió per satèl·lit es mantenen.

SMAT-IF[modifica]

Aquesta configuració permet la distribució directa del senyal QPSK rebuda del satèl·lit a la xarxa de distribució SMATV-IF en l'extensa banda de [FI] (per sobre dels 850 Mhz). L'[IRD] de l'usuari ha de ser capaç de sintonitzar tots els canals a la banda [IF] per desmodular i descodificar el senyal. Els elements funcionals del SMATV-IF es donen en l'especificació de satèl·lit (veure EN 300 421).

SMATV-S[modifica]

Aquesta configuració requereix la conversió de freqüència dels senyals del satèl·lit en la banda [IF] (aproximadament 950 MHZ) a una freqüència en banda [VHF]/[UHF], per exemple a una banda-S (aproximadament de 230 Mhz a 470 Mhz). El [IRD] de l'usuari realitza funcions similars. Per tal de compensar les distorsions del canal lineal, el filtre adaptat por incloure capacitats d'actualització. Una inversió en el procés de conversió de freqüència (passar de banda-S a IF) pot requerir en l'usuari IRD que estigui equipat amb un sintonitzador IF. El model de canal en banda-S és similar a la banda de [UHF].

Capa de transport MPEG-2[modifica]

El sistema SMATV utilitza la codificació MPEG-2 amb les especificacions definides per l'[ISO]/[IEC] CD 13818-1. La capa de transport de dades MPEG-2 està composta de 188 bytes. Un byte d'aquests s'utilitza per la sincronització. Tres bytes són utilitzats de capçalera, que conté la informació de servei, la codificació i el control de la informació. Finalment tenim els 184 bytes de dades, que també poden incloure la informació auxiliar.