Usuari:KRLS/Treball de Recerca/Escombraries

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquí aniràn deixalles que em poden servir en un futur com a consulta però de moment fan nosa.


Índex[modifica]

L'index (encara es provisional):

1. Viquipèdia
1.1 Viquipèdia
1.2 Coneixement lliure
1.3 Llenguatge wiki
2. Antecessors de la Viquipèdia
2.1 Enciclopèdia
2.2 Nupèdia
3. Història de la Viquipèdia (fites importants)
4. Viquipèdia en Català
4.1 Introducció
4.2 Història de la viqui (fites importants)
4.3 Funcionament
4.4 Participació a la Viquipèdia
4.5 Comunitat
4.5.1 Presa de Decisions
4.5.2 Taverna
4.5.3 Administradors
4.5.4 Buròcrates
4.6 Articles de qualitat
4.7 Viquiprojectes (opcional)
4.8 Portals (opcional)

Hipotesis[modifica]

(no formulada especificament però consisteix a la Qualitat d'una Viquipèdia entre elles i entre les de paper (Enciclopèdia Britànica). Algo així:

1. La qualitat de la viquipèdia en anglès i la catalana és equiparable amb la Enciclopèdia Britànica (encara no decidida amb quina). (poc probable sento dir-ho lo de la catalana, però ja es veurà).

2. La qualitat de la viquipèdia en català no queda reflectida en el nº total de articles. (trobar una formula).

Pràctica[modifica]

3[modifica]

IMPORTANT

3. Formulació d'una formula per determinar la qualitat d'una viquipèdia. Determinar els factors que influeixen, i després fer la llista en quina nota treuria cadascuna.(en construcció...)

Llista de factors que poden influir (ara serà determinar quin si i quins no) i en quina mesura cadascún.

1. Articles totals
2. Extensió dels articles. (Extensió/article)
3. Edicions per article
4. Articles nous diaris
5. Edicions diaries
6. Nº Usuaris
7. La Capacitat de reacció enfront als errors.
8. Contingut dels articles
9. Nombre de parlant de la llengua (no influirà, però va ser una de les meves idees fins que em vaig donar compte que no tenien sentit)
10. Ordre de l'arbre de categories (idea: Jordicollcosta)
11. Factor de No qualitat --> Reflectit a Indicadors. (idea: V.Riullop i Jordicollcosta)
12. Eliminació d'articles ferralla articles destruïts (idea: Jordicollcosta)
13 Viquipèdia:Els 100 articles fonamentals --> (però no el posaré perquè no és un factor internacional, i ha estat decidit per una comunitat, no per tota la comunitat de la Viquipèdia.
14 Fiabilitat (dels mateixos usuaris i els consultors. (idea: Barcelona)
15 La quantitat d'enllaços interns (idea: Barcelona o això és el que m'ha fet entendre.)
16 Rellevància dels articles (idea: Barcelona)
17 Els no articles (plantilles, discussions,...)
18 Activitat depth.
20 (si algú se li ocurreixen més.

Índex simplificat[modifica]

1.- La Viquipèdia 1.1.- Què és? 1.2- Projectes Wikimedia 1.3.- Breu història

2.- Polèmiques: és una enciclopèdia de qualitat? 2.1.- Funcionament d'un wiki 2.1.- Si tots poden editar... com assegurem la qualitat: crítiques

3.- Possibles criteris de qualitat (comentats)


Millorat[modifica]

Referències:

Les referències és el conjunt de fonts consultades per a la creació d’un article ja sigui una font publicada de paper o virtual, però sempre ha de complir que sigui una font autoritzada i fiable. La inclusió de les fonts en els articles permet al lector verificar la informació, ja que la viquipèdia no és una font primària. A més, permet al lector l’ampliació de informació sobre el tema si necessita una visió més extensa i específica del tema en qüestió.

Les referències prenen com a model dels articles de paper ja que també inclouen la biografia o referències dels llibres, estudis o pàgines web consultades, al final dels articles, llibres o estudis. (he preguntat a sciencie sobre la seva normativa de referencies)

Afegir les referències a un article és considerat com una marca de qualitat i fiabilitat Aquest aspecte es demostra en que gran part dels articles escollits com de qualitat en la viquipèdia en català com també en les altres viquipèdies continguin referències, encara que sobretot en tenen els articles distingits a partir del 2007. Però aquest ús de referències no és exclusiu dels articles distingits ja que en pots trobar en altres articles de tamany diferents.1

L’ús de referències encara no és obligatori sinó recomanat encara que sí que és obligatori el seu ús en articles polèmics i amb diversitat d’opinions. Aquests són normalment els articles que intervingui la orientació política, ètica i moral dels editors o simplement, quan la informació publicada es discutida per algun usuari. En aquest casos es obligatori per a no infringir un dels pilars fonamentals de la viquipèdia que és la neutralitat.

En l’últim any 2007, i sobretot a partir de la segona meitat d’aquell any hi ha hagut un creixent interès per a la referenciació dels articles. Aquest fet es demostra en l’aparició de projectes a la viquipèdia com és l’aparició d’Els 100 articles fonamentals on intenten fer i millorar els 100 articles més fonamentals d’una viquipèdia tenint com un dels valors més necessaris el de la referenciació dels articles.2 També hi ha un consens per part de la comunitat en l’aspecte de ser obligatori l’ús de referències en els articles de qualitat, i en la referenciació dels articles ja distingits. La comunitat viquipèdista també ha creat diverses plantilles per a marcar que hi ha una manca de referències en l’article, com és el cas de la següent plantilla:

Progressivament la viquipèdia avança en direcció a la referenciació de tots els articles sobretot en nous articles. Fins i tot la manca d’elles ha causat l’esborrament de diversos articles sempre que entra en contacte amb altres criteris com pot ser la notabilitat dels articles que estan molt influïts per l’ús de referències.3 Per això la presència o la manca d’aquestes referències en articles són una marca de qualitat o pobresa de la viquipèdia.


1 Article distingit amb referències: http://ca.wikipedia.org/wiki/Carl_Gustav_Jung 2 Projecte els 100 articles fonamentals: http://ca.wikipedia.org/wiki/VP:100 3 Registre d’articles esborrats http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquipèdia:Esborrar_pàgines/Historial

Índex simplificat[modifica]

1.- La Viquipèdia 1.1.- Què és? 1.2- Projectes Wikimedia 1.3.- Breu història

2.- Polèmiques: és una enciclopèdia de qualitat? 2.1.- Funcionament d'un wiki 2.1.- Si tots poden editar... com assegurem la qualitat: crítiques

3.- Possibles criteris de qualitat (comentats)


pensant en veu alta[modifica]

tipus de criteris, per comentar pros i contres, com influeixen,

  • quantitatius (nombre i extensió d'articles)
  • creixement (nous usuaris i articles, revisions per article, "ulls" controlant errors, rapidesa en la detecció d'errades greus...)
  • eliminació dels criteris de no-qualitat (manteniment, neutralitat, polítiques...)
  • referències
  • projectes específics de millora de la qualitat (100, adq, quinzena...)
  • consulta externa, fiabilitat de la comunitat (relacionat amb estudis externs com nature i stern)
  • ordre (categories, format articles, seccions, imatges, redacció clara)
  • rellevància temes
  • possibilitat d'ampliació: enllaços interns, externs, interwikis
  • depth?? esmentar la polèmica

--barcelona (discussió) 15:47, 23 des 2007 (CET)