Vés al contingut

Usuari:Ketsia23/Ardon

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Geografia[modifica]

El poble compta aproximadament amb 2.600 habitants. Era situat originàriament sobre els primers pendents de l'Haut de Cry, al peu del serral d'Isèra, a l'abric de la plana del Roine i de les seves inundacions. Després dels treballs de correcció del Roine (segle xix), la plana és sanejada i el poble s'hi estén. La Lizerne baixa dels Diablerets i passa a l'oest del poble. El seu curs ha estat canalitzat durant els treballs de correcció del Roine

El poble comprèn entre altres una escola (centre de Cordée), una guarderia i una casa dels joves. L'escola compta aproximadament amb 300 alumnes.

Monuments i curiositats[modifica]

  • Dels vestigis gal·lo-romans: molts vestigis van ser descoberts al segle XIX sobre el serral i a l'hort del capellà. Oblidats en el transcurs de la primera meitat del  XX, la renovació de l'església l'any 1959 permet redescobrir-les i sobretot posar al dia un seguit d'edificis pre-cristians i cristians. La posada en valor d'aquest passat data de 1996, amb la disposició sota l'església parroquial dels vestigis dels segles III al  XI de la nostra era.
  • L'església parroquial Sant-Joan és un edifici neo-gòtic construït l'any 1892 per Emile Vuilloud. El campanar-porxo d'estil gòtic data de 1525. L'any 1959-60, els registres encara visibles han permès el descobriment dels vestigis dels santuaris que han precedit l'església actual i el més antic es remunta al segle V o VI[1]
  • La Pontaise és el segon edifici el més antic encara dempeus i datat d'Ardon. El seu gran volum i l'alçada de les seves peces recorden el seu caràcter senyorial.
  • El Cafè dels Alps és situat al centre de l'antic Poble d'Ardon. El seu ambient rock’n'roll agrada als seus clients i fa d'aquest establiment un lloc històric i molt freqüentat del Valais Central.

Referències[modifica]

  1. Ex Libris. {{{títol}}} (en francès). 

[[Categoria:Municipis del Valais]]