Usuari:Ketsia23/Glacier du Monêtier

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El nom prové del poble de Le Monêtier-les-Bains, situat als peus de la glacera a la vall de Guisane .

Es troba a la banda oriental d’una carena lateral que discorre cap al sud-est des del massís de la Montagne des Agneaux i a través de la Pointe des Arcas (3.478 m) que baixa cap a la vall de Gyronda a Vallouise. Els primers camps que subministren la glacera s’estenen gairebé 3 km des de l’esmentada Muntanya dels Agneaux al nord fins a la Dôme de Monêtier (3.404 m) al sud. Fins els anys vuitanta, la glacera, encara que dividida localment en 3 o fins i tot 4 parts per perxes rocoses, va formar un tot. La regressió que s’ha intensificat en les darreres dècades ha provocat que ara (2013) ja estigui dividida en dues parts separades: Glacier central du Monêtier al nord i Glacier oriental du Monêtier (o Glacier supérieur du Monêtier) al sud-est. Aquesta última es basa en el tram de la carena entre el Pic de Dormillouse (3.409 m) al nord i el Dôme de Monêtier al sud.

Les aigües de fusió de la glacera formen el rierol Grand Tabuc (aproximadament 5,5 km de longitud), que desemboca a la ciutat de le Casset, a una altitud d’aproximadament 1500 m sobre el nivell del mar, fins a Guisane com a afluent del marge dret.

Ascendir des del Refuge du Glacier Blanc per la Glacera Blanca fins a la carena i baixar per la glacera Monêtier a la vall del Grand Tabuc és una popular excursió de muntanya des del centre del grup muntanyenc Écrins fins a la vall de Guisane.

Bibliografia[modifica]

  • Carte touristique 1:100 000 nr 54 "Grenoble. Gap", wyd. 3, IGN France, Paris 1977;
  • Labande François: Guide du Haut-Dauphiné : Massif des Écrins, t. 2 : Partie est : Écrins, Ailefroide, Pelvoux, Roche Faurio, Combeynot, Agneaux, Clouzis, Éditions de l'envol, 1996.