Usuari:Ketsia23/Leo Frank

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Leo Frank (17 d'abril de 1884 – 17 d'agost de 1915) va ser un jueu nord-americà, el linxament del qual per una torba de ciutadans a Marietta, Geòrgia, va evidenciar l'abast de l'antisemitisme en aquest país i va portar a la creació de la Lliga Antidifamació.

Cas judicial i linxament[modifica]

Linxament de Leo Frank

Frank dirigia una fàbrica de llapisos a Atlanta, i va ser condemnat gràcies a una evidència circumstancial per violació i assassinat d'una empleada, la nena de 13 anys Mary Phagan. El judici va ser seguit per la premsa sensacionalista, que va promoure històries fantasioses sobre orgies en lloc de la violació. El polític georgià Tom Watson va treure profit del cas, per reforçar el suport públic per a la renovació del Ku Klux Klan, que havia estat desmantellat pel govern federal més de 40 anys abans.[1]

El 1982 Alonzo Mann, un exempleat de la fàbrica, va trencar el silenci i va dir estar convençut que Leo Frank era innocent. Va declarar que va veure a Jim Conley, el conserge, portar a Mary Phagan al soterrani, però que aquest el va amenaçar de mort si parlava.[2]

El 1986 Leo Frank va ser indultat de forma pòstuma a causa del testimoniatge d'Alonzo Mann. La història del seu judici, la seva condemna, el seu linxament i els posteriors esdeveniments va ser explicada en la minisèrie L'assassinat de Mary Phagan.

Referències[modifica]

  1. Wade, Wyn Craig. The Fiery Cross: The Ku Klux Klan in America. New York: Simon and Schuster (1987); Horn, Stanley F. Invisible Empire: The Story of the Ku Klux Klan, 1866-1871, Patterson Smith Publishing Corporation: Montclair, NJ, 1939.
  2. «Alonzo Mann de 83 años rompe el silencio». [Consulta: 9 febrer 2017].

[[Categoria:Jueus estatunidencs]]