Vés al contingut

Usuari:Ketsia23/Tirol del Sud

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Geografia[modifica]

La província limita al nord i a l'est amb els estats austríacs de Tirol i Salzburg, a l'oest amb Suïssa (Cantó dels Grisones), al sud-est amb la Província de Belluno (regió Véneto), al sud amb la Província autònoma de Trento i al sud-oest (pel pas Stelvio) amb la Província de Sondrio (regió Lombardía).

El territori és totalment muntanyenc, l'Ortles (Ortler en alemany) és amb 3.905 metres el cim més alt. A més està irrigat per diversos cursos d'aigua: l'Adigio, l'Isarco, el Rienza, el Passirio, la Talvera. També existeixen alguns llacs: Llac de Resia/Reschensee, Llac de Caldaro/Kalterer See, Llac de Monticolo/Montiggler See, Llac de Braies/Pragser Wildsee, Llac de Varna/Vahrner See.

Hidrografia[modifica]

Vista del llac de Sant Valentino alla Muta
Rius

El territori de Tirol del Sud es caracteritza per la conca alta del riu Adigio, el segon riu italià en longitud després del Po. Els seus afluents més importants són l'Isarco, el Talvera, el Rienza, el Passirio i el Rom, aquest últim neix a Suïssa. En aquest territori també neix el riu Drava, que recorre gran part d'Europa Central i Oriental, fins a la seva desembocadura en el riu Danubi.

Llacs

A la província autònoma de Bozen hi ha més de quatre-cents llacs amb una superfície superior a mitja hectàrea. Gran part d'ells se situen a altituds per sobre dels 2000 m. De fet, només quatre d'aquests llacs es troben a una altitud inferior als 1.000 metres: el llac de Caldaro o Kalterer See (situat a 216 m), els dos llacs del Monticolo (a una altitud de 492 m), i el llac de Varna (situat a 712 m).

Els llacs d'aquesta regió són relativament petits, ja que només dinou llacs superen les cinc hectàrees, i entre ells, amb prou feines dos tenen un àrea major a les cinquanta hectàrees (el llac de Caldaro i el llac della Muta o Haidersee).[1] [[Categoria:Tirol del Sud]]

  1. «Laghi». [Consulta: 26 abril 2020].