Vés al contingut

Usuari:LaPa9596/Comunicació i indústries culturals

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Comunicació i Indústries Culturals és una carrera de grau de la Universitat de Barcelona nascuda l'any 2011. Es cursa a la Facultat de Filologia de la Pl. Universitat de Barcelona.

Aquesta carrera engloba els camps periodístic, audiovisual i de gestió cultural perseguint l'objectiu de formar àmpliament els estudiants de les noves generacions. Els àmbits que toca no només són diversos sinó que cadascun d'ells és ampli i, per tant, es du a terme un treball molt determinat per fer entendre quin és l'objectiu i què són les indústries culturals.

  • Definició d'indústries culturals: Totes les activitats o esdeveniments culturals comporten una activitat econòmica i això implica una gestió. Tenint en compte la caracteristica de massificació que generalment defineix qualsevol d'aquestes activitats (concerts, teatre, cinema, etc.), ha tingut genuïnament una connotació negativa. Amb els anys això ha anat canviant i en el moment en què neix el nom d' 'Indústries culturals' aquesta connotació es neutralitza.

Característiques[modifica]

És un grau que com a nou nascut respon a les característiques del món actual i a les seves necessitats.

  • Diversificació: és un grau que instrueix en les matèries de història de la comunicació, filosofia, economia, gestió cultural, producció textual (català, castellà i anglès) i audiovisual i coneixement dels diferents sectors de les indústries.
  • Noves tecnologies: amb l'ús de càmeres, ordinadors d'última tecnologia, assignatures dins el camp de la xarxa d'Internet, i fins i tot de xarxes socials, s'intenta renovar el sistema d'aprenentatge aportant parts pràctiques al grau.
  • Economia: principalment dins l'àmbit dels sectors culturals per tenir posteriorment la capacitat d'autogestionar-se o com a mínim tenir un coneixement una mica més enllà del que resultaria bàsic.
  • Ètica: desenvolupament crític del que es rep i de la manera d'actuar.
  • Sectors: conèixer quin és l'orígen dels diferents sectors, de les indústries culturals i de la gènesi de la carrera en general.

Objectius del grau[modifica]

  • Fomentar la capacitat crítica, analítica i reflexiva en relació amb el fet comunicatiu amb un coneixement humanístic, artístic i tècnic de les formes, processos i tendències dels diferents tipus de comunicació (oral, escrita, visual, audiovisual i multimèdia).
  • Facilitar un coneixement bàsic i generalista dels principals esdeveniments i missatges que configuren el panorama actual dels mitjans de comunicació.
  • Proporcionar un coneixement exhaustiu dels processos i tècniques de creació i difusió de missatges en les seves diverses fases i de les interrelacions entre els subjectes de la comunicació.
  • Fer conèixer els conceptes i metodologies aplicables a les branques d'investigació de la comunicació i nous entorns tecnològics.
  • Capacitar per a una expressió clara i coherent en les llengües pròpies de la comunitat, i tenir coneixement d'altres idiomes, especialment de l'anglès, per comunicar-se en la seva professió.
  • El grau planteja una formació transversal en ciències socials, arts, humanitats i tecnologies de la comunicació.

Sortides professionals[modifica]

- Escriptor. Redactor d'informació periodística.

- Responsable de comunicació institucional o empresarial.

- Editor o divulgador de continguts culturals.

- Gestor de portals i d'informació distribuïda en xarxes digitals.

- Fotògraf o reporter gràfic.

- Director o realitzador audiovisual i multimèdia.

- Guionista audiovisual i multimèdia.

- Treballs de producció audiovisual i multimèdia.

- Treballs de postproducció audiovisual.

- Treballs de creació i producció sonora.

- Creatiu o dissenyador gràfic en l'àmbit audiovisual i de nous mitjans.

- Investigador, docent, consultor de comunicació, expert en estudis visuals.