Usuari:Lenajampi/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

PARTS DEL VIOLÍ

  • L'arc és una vara lleugera i resistent de fusta de pernambúc, medeix uns 72 cm. La seva funció és mantenir tensa, entre la punta i el taló, la metxa de crineres (fetes de pèls de les crins de cavall) que frega les cordes. El nombre de crins oscil·la entre 150 i 250.
  • La resina, aplicada damunt les crineres, favoreix la seva adherència a les cordes.

El violí és un instrument de gran expressivitat. Si modificam la pressió de l'arc o de la posició sobre les cordes conseguim que el so vibri, creixi o decreixi a voluntat de l'intèrpret.

  • Les cordes tenen una longitud d'uns 325mm (en un 1violí de 4/4). Les cordes produeixen sons de diferent altura perquè varia el seu grau de tensió i grossor. Les quatre cordes es troben situades longitudinalment des de les clavilles fins al cordal.
  • Les clavilles serveixen per afinar les cordes. Normalment estan fetes de banús, una fusta molt dura perquè les cordes s'hi encaixin bé i no es rompin. Les clavilles també poden ser de fusta de boix. Com més es tensen les cordes amb les clavilles, més agut és el so. La corda Sol és la més gruixada i greu, mentre que la corda Mi és la més fina i la que produeix un so més agut.
  • El batedor o diapasó llis, és a dir sense trasts, sense separacions en el batedor del màstil. El diapasó és una planxa fina de fusta que es perllonga sobre la caixa.
  • El pont està situat cap a la meitat de la caixa, prop del cordal. Està fabricat generalment amb fusta d'auró. Té dos peus que s'han de recolzar en el centre de la tapa sense cola, és a dir que s'aguanta per la pressió de les cordes. S'encarrega de mantenir les cordes en la posició correcte i de transmetre les vibracions a la tapa, que juntament amb el resta de la caixa, contribueix a l'amplificació del so.
  • Les efes o calats són uns forats en forma de efe que permeten que les vibracions de la caixa surtin a l'exterior, amplificant el so. La simetria de les dues efes contribueix a un bon so.
  • El cordal pot ser de fusta, metall o materials sintètics. Porta una mena de perns que permeten una afinació més meticulosa que la de les clavilles.
  • L'ànima és una vara cilíndrica de fusta, es troba a l'interior de l'instrument. Té relació amb la qualitat sonora del violí. Un luthier pot ajustar el seu so movent lleugerament l'ànima.




___________________________________________________________________________________________________________ 1. Segons l'alumne o intèrpret sigui nen, jove o adult, hi ha diferents mides de violins. La mida del violí depèn de la llargària del braç. Hi ha violins de 1/4, 2/4, 3/4, 4/4. Els violins professionals només poden ser de 4/4.