Usuari:Lescabreres/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Respectable Lògia Gallard de Josà fou consagrada, a Tortosa, el dia 30 de juny de l'any 2001 rebent de la Gran Lògia d'Espanya la Carta Patent Número 118, signada pel Molt Respectable Gran Mestre Tomás Sarobe Piñeiro.

L'any 2010 la R.·. L.·. Gallard de Josà es traslladà a Móra d’Ebre. El nou temple maçònic fou consagrat pel Respectable Gran Mestre de la Gran Lògia Provincial de Catalunya, Josep Maria Albouy i Martí, el dia 14 d’abril de l'any 2014., sent el Venerable Mestre de la lògia Joan Josep Duran.

La lògia Gallard de Josà forma part de la obediència de la Gran Lògia d’Espanya[1] (GLE) i treballa d'acord al Ritu Escocès Antic i Acceptat, sent avui en dia, l'única lògia maçònica regular a les Terres de l’Ebre. Està agermanada amb les lògies Mare Nostrum núm. 25 de Tarragona-Reus i Silenci núm 109 de Lleida.

La lògia pren el nom de Gallard de Josà que fou Comendador de l'Orde del Temple a Tortosa entre els anys 1272 i 1274. Gallard de Josà, el dia 16 de novembre de 1272, va comparèixer davant notari per formalitzar la seva “Composició” que va permetre posar per escrit els Costums de Tortosa per tal que regissin com a dret principal el govern de la ciutat i en el seu defecte els Usatges de Barcelona. Els costums regien en tot el territori tortosí, des del Coll de Balaguer fins a Ulldecona i de la roca Folletera (Benifallet) a la mar, a Sant Lluc d'Ulldecona des de l'any 1274 i a Flix des de l'any 1308.

Enllaços externs[modifica]