Vés al contingut

Usuari:Lidia De Gea/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Peregrinació en època de l'emperador Ashoka

Fonts budistes xineses esmenten grans vaixells hindús, de 150 peus de llarg i quatre pals, capaços de transportar de 600 a 700 persones i mercaderies. En un d'ells, el pelegrí budista Fahien tornava a la Xina des de Sri Lanka. Lloc de la inscripció Asoka, la història de Xuanzang, un monjo budista xinès del segle VII que va realitzar una peregrinació a l'Índia, on va recopilar textos sagrats en sànscrit i els va traduir al xinès per a promoure la difusió del budisme a la Xina.

La conquesta del regne de Kalinga va portar a Ashoka a expressar el remordiment pel mal que havia causat als seus oponents i a proclamar el Dharma (llei sagrada budista) com una veritable conquesta guiada pels ideals de la no violència, la tolerància religiosa i el respecte. Per a transmetre millor el missatge del dharma i promoure la comprensió del dharma per a tots, Ashoka va escriure una sèrie d'edictes sobre pilars i pedres en les parts més poblades del seu imperi en l'idioma comú (prakrit) també en grec i arameu. La pràctica budista va quedar registrada en catorze textos inscrits en enormes pilars de pedra (stambhas) repartits per tot l'imperi. Aquestes incloïen mesures associades amb l'estat de benestar actual: brindar atenció mèdica als necessitats, plantar arbres a la vora de les carreteres per a brindar ombra a les persones i els animals, cavar pous i deus, construir hostalatges, practicar la caritat i seguir els principis morals budistes. A través d'aquestes inscripcions coneixem la preocupació del rei per la difusió dels ensenyaments budistes, el benestar dels súbdits, l'harmonia entre les religions, la justícia, la política pacífica, etc. Finalment, ens expliquen quines virtuts budistes admirava el rei i sempre ens permeten construir un quadre des de la seva perspectiva. El propi emperador va abandonar l'antic costum de viatjar i en el seu lloc va fer una peregrinació a Terra Santa. El dharma no és només per al present sinó també per a les generacions futures: "El dharma dona fruits en aquest món i en el pròxim". Val la pena esmentar categories especials de funcionaris que se li diuen Dharma-mahamantras, aquests van ser enviats per tot l'imperi per a difondre la virtut.

La missió de Ashoka va consistir en enviar missioners als regnes independents del sud de l'Índia i les monarquies hel·lenístiques de Síria, Egipte, Cirene, Macedònia i Epir. Tradicionalment, hi ha molts monestirs i llocs de peregrinació. Amb el suport de Asoka, els missioners van ampliar una xarxa de monestirs per tot l'Imperi de Maurici, Ceilan, Caixmir i la vall de Swat. Les restes arqueològiques mostren que els centres budistes d'aquestes zones van ser la base per a l'expansió del budisme al Sud-est Asiàtic i Àsia Central.