Vés al contingut

Usuari:Lisssi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre Gaseta de Matadepera. Vegeu-ne altres significats a «Gaseta de Matadepera (revista de Matadepera)».
Infotaula de publicacions periòdiquesGaseta de Matadepera
Fitxa
LlenguaCatalà
Dades i xifres
PeriodicitatMensual
Tiratge3.400 exemplars

Lloc weblagaseta@matadepera.cat

La Gaseta de Matadepera és una publicació municipal mensual d’informació general editada al poble deMatadepera, al Vallès Occidental, des de l’any 1988. La publicació, escrita en català, té una tirada de 3.400 exemplars i presenta un format tamany DIN-A3, que es reparteix doblegat en tres parts iguals. Cada mes, a través d’enviament postal gratuït, la revista arriba a les bústies de tots els domicilis de Matadepera. La publicació també s’envia als establiments comercials més importants, als centres educatius i culturals del poble i a altres administracions públiques. Tanmateix, es distribueix a publicacions diverses, arxius d'hemeroteca i casals catalans a l'estranger: Mèxic, Canadà, Estats Units i Àustria. La revista depèn, com la resta de mitjans de comunicació de Matadepera, de la Regidoria de Comunicació i es financia gràcies a la publicitat que inclou. La seva redacció es troba situada al Casal de Cultura del poble i des de gener de 2009 la Cristina Morral i la Míriam Vila en són les directores. Els continguts íntegres de la Gaseta de Matadepera també es poden trobar a la web municipal. http://www.matadepera.cat/


Origen i precedents[modifica]

La Gaseta de Matadepera va néixer el maig de 1988 amb l’objectiu d’informar a tots els matadeperecs dels temes que afectaven al poble i focalitzar, amb especial incidència, en la vessant cultural de la població. L’any del seu naixement el poble ja comptava amb una ràdio municipal (1981) i una televisió pròpia (1985). Des de bon començament, Fidel Balaguer, el primer director de la publicació, va determinar la periodicitat mensual de la revista i el fet que es repartís a totes les cases de Matadepera de forma gratuïta. Com en totes les publicacions municipals, el propòsit central era potenciar totes les activitats realitzades per les diverses entitats del poble i donar un relleu especial a tot allò que tingués a veure amb la política municipal. La Gaseta de Matadepera no ha tingut mai competència directe de cap altre publicació, no obstant això, els primers anys de la democràcia va tenir dos clars precedents d’existència efímera. Entre 1981 i 1984 l’Ajuntament va publicar Pi Tort, una revista de periodicitat bimensual centrada en recollir no només les inquietuds polítiques del Consistori sinó també les activitats desenvolupades per les entitats locals. Pi Tort, pot ser considerada com l’antecedent més clar de la Gaseta de Matadepera al reflectir en les seves pàgines inquietuds polítiques, culturals, esportives, d'associacions de veïns o senzillament reivindicatives. Més senzilla i centrada en temàtica política va ser "L'Ajuntament Informa", editada entre 1983 i 1986. La publicació de periodicitat mensual comptava només amb quatre pàgines d’informació política.

Trajectòria[modifica]

Al llarg de la seva història la Gaseta de Matadepera ha comptat amb vuit directors i ha experimentat canvis a nivell de format i continguts. Quan la revista va néixer de la mà de Fidel Balaguer comptava només amb quatre pàgines tamany DIN-A3 en blanc i negre. Al 1993, amb Xavi Portillo com a director, la publicació va assumir la plena consolidació i va duplicar el nombre de pàgines arribant a vuit. L’abril de 1999 amb Albert Beorlegui com a cap, la Gaseta de Matadepera va començar a publicar en color i va estrenar capçalera (dissenyada pel Col•lectiu d'Art), retocant algunes seccions i incorporant-ne de noves. Cinc anys més tard, l’abril de 2004, va haver-hi un canvi encara més significatiu: no només de disseny, obra de Xavi Roca, sinó també de continguts, obrint la publicació a la participació ciutadana i política. D’ençà, la Gaseta de Matadepera no ha deixat d’apropar-se als seus lectors i segueix lluitant per potenciar al màxim l’opinió, tant de personalitats cèlebres com dels mateixos habitants de Matadepera.

Continguts[modifica]

Actualment, La Gaseta de Matadepera consta de dotze pàgines impreses a tot color sobre paper reciclat. A la portada de cada exemplar hi trobem, en forma de breus, els temes o les notícies més destacades del mes que han succeït o succeiran a Matadepera (tots aquests breus s’amplien dins la revista). A la segona pàgina hi té lloc l’opinió amb la plana editorial i les cartes dels lectors. La participació política està present a la revista en les pàgines centrals: cada partit polític amb representació a l'Ajuntament té espai per a una columna mensual, per tal de publicar allò que cregui oportú, donant així, una visió de pluralitat i diversitat de totes les forces polítiques i no només de l'equip de govern. La secció més prestigiosa de la publicació és “l’endevina qui ve a sopar”. Una columna d’opinió on mensualment hi opina un personatge d’important renom. A la Gaseta de Matadepera hi trobem també seccions dedicades als esports i les escoles del poble, un reportatge mensual, una entrevista, l'agenda de les activitats culturals del mes, les programacions de ràdio i televisió, els acudits i els mots encreuats.

Directors[modifica]

  • Fidel Balaguer
  • Rosa Junyent
  • Joan Rueda
  • Xavi Portillo
  • Albert Beorlegui
  • Quim Domènech
  • Míriam Vila i Cristina Morral

Col•laboradors[modifica]

  • Eduard Torres: escriu i dibuixa els acudits
  • Ignasi Pons: confecciona els mots encreuats
  • Miquel Badia: fa les fotografies
  • Xavi Buxeda i Albert Beorlegui: fan l’Agenda d’activitats i El Film del mes
  • Cesc Bosch: recomana el llibre del mes
  • Xavi Solanellas: recomana el disc del mes

Webgrafia[modifica]

Pàgina web de l'Ajuntament de Matadepera http://www.matadepera.cat/

Bibliografia[modifica]

Redacció: Carrer Pere Aldavert, 4 08230 Matadepera

Els números de La Gaseta de Matadepera

Enllaços Externs[modifica]

Butlletins Municipals del Vallès Occidental