Usuari:Llorenç L/proves/Maria Antònia Figuerola

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Maria Antònia Figuerola neix a Torredembarra el 23 de gener del 1928 en una casa de menestrals on hi són els avis paterns, pare, mare i un germà.

Abans d’esclatar la guerra civil era una nena feliç, dins una família estructurada que anava a l’escola pública del poble on el seu avi matern n’havia estat director.


La Sreta Enriqueta, després d’un any d’esperar que la Maria Antònia se li acostés per llegir La Cartilla i que havia dit a la seva mare que no patís que ja ho faria quan ella es veiés segura, un dia va poder gaudir de l’apropament d’aquella nena que va esclatar a llegir i que mai més ho deixaria de fer amb escreix. Ha sigut la seva gran passió.

Ja s’albirava la dislèxia que se li va diagnosticar passada la quarantena.

La M Antònia va marxar d’aquest món amb un volum de llibres a la seva biblioteca particular de més de 3000 llibres.


Arribada la Guerra Civil Espanyola la família Figuerola rep persecució pels dos bàndols essent perseguida dins el mateix poble pels mateixos veïns i autoritats.

A 18 anys, amb els seus pares i germà a l’exili marxa a reunir-se amb ells a Rieux-Minervois on s’integra completament al fer francès, amb amics i costums i la incorporació al moviment Scouts de France. Arriba a ser cheftaine i quan pot tornar a la seva estimada Catalunya el primer que busca és aquest moviment a casa nostra i s’incorpora a la branca dels llobatons, sent akela de diferents estols i arribant a formar part del mateix comissariat.


L’educació de nens i joves és una inquietud que sempre té latent i tot i no tenir-ne la formació ni haver-s’hi pogut dedicar professionalment sempre aspira a poder fer alguna cosa en aquest camp.

La seva amistat amb la mestra i pedagoga Maria Pàrraga li obre un món per a ella desconegut amb el Mètode Decroly d’ensenyament primari on s’hi veu identificada i aprofita l’ocasió per aprofundir en el tema i creu és la millor manera d’aprendre, sobretot si existeix alguna dificultat d’aprenentatge.

Plegades creen El Brot, centre de reeducació per a nens i nenes amb dislèxia, amb un grup de mestres i especialistes, buscant assessorament i exemple a centres del Rosselló i també a Barcelona amb l’únic centre existent en aquell moment i pioner a tota la península, el centre de la Montserrat Estil·les.

Més endavant, disset anys després i com a fruit de les necessitats pedagògiques del moment neix l’escola del mateix nom al Baix Llobregat. A l’any següent tot el projecte pedagògic queda recolzat per la creació de la Fundació pedagògica EL BROT.


Per la demanda d’un grup de pares de nens dislèxics de Madrid és cofundadora de la Fundación Aprender d’àmbit estatal, també per a nens i nenes amb dificultats.

Tres anys després, un 18 de febrer del 2011, Maria Antònia Figuerola, marxa d’aquest món havent deixat una gran petja en l’àmbit educatiu i personal.

Per recordar-la i com a homenatge a la seva bona tasca, s’instaura el Premi Maria Antònia Figuerola de treballs de   recerca històrico-geogràfics de Catalunya amb aplicació didàctica per alumnes de primària , secundària i batxillerat motivant als estudiants universitaris a apropar-se a les escoles.

L’any 2011, any del traspàs es presenta el Premi a la sala.... de l’Ajuntament de Barcelona i consecutivament s’ha celebrat aquest Premi en diferents llocs i ubicacions que tenien relació amb la Fundació pedagògica El Brot.