Vés al contingut

Usuari:Marc sampe/proves/La Passió de Vilalba dels Arcs

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Passió de Vilalba dels Arcs (Terra Alta) és una representació dels darrers dies de la vida de Jesucrist que té lloc el Dijous Sant per la nit i el Dissabte Sant per la tarda. L’obra, que transcorre pels carrers i places del nucli històric de la població, és un clar exemple del teatre més pur, ja que el públic és partícip en les dotze escenes mesclant-se fins i tot amb els actors i actrius, dotant així de realisme a la representació.

La Passió del poble Aquesta particular visió de la Passió de Jesús recull la vessant més social de la història bíblica, d’aquí la importància de la gent del poble i sobretot de les dones, sempre oblidades, que cobren un especial protagonisme des del primer moment fins arribar al peu de la creu. Cada any l'eslógan canvia en funció de la realitat social que s'està vivint i s'adapta a les necessitats socials de moment. En l'edició de 2014, l'eslògan escollit és "del poble, en lo poble i per al poble", destacant la màxima del mític discurs pronunciat pel que fou president dels EUA, Abraham Lincoln, durant l'homenatge a les víctimes de la Guerra de Secessió a Gettysburg ara fa 150 anys, tot reivindicant aquest model ideal de democràcia que Jesucrist ja proclamava al segle I: un govern sorgit i dedicat als més desfavorits, a la gent humil... en definitiva, al poble. Les llums d’oli, la claror de les teies, la roba de sac, l’olor de les herbes aromàtiques i el so de les gralles són els elements que composen aquesta humil passió sense efectes especials, on la importància de la paraula i el diàleg en són els principals protagonistes.

Tast de Territori El Patronat de la Passió aposta per un tast integral del territori, ja sigui gastronòmic, cultural, artístic o patrimonial de la Terra Alta i de les Terres de l’Ebre en general. El Mercat d’Artesania i Productes Típics ofereix l’oportunitat de donar a conèixer els nostres artesans i artesanes, així com degustar els nostres olis, fruits secs, pastes, embotits... i fins i tot el pa àzim típic de la Pasqua Jueva cuit a l’antic forn de la vila. A més de la Ruta del Vi, on podreu tastar vins de gran qualitat. Mitjançant el concurs de Pintura Ràpida gaudireu de l’art en estat pur, veient com els quadres cobren vida mentre passegeu pels carrers medievals, admireu les eines i estris del camp al museu rural Casa Silveri, visiteu l’antiga Confraria de Nostra Sra. de Gràcia o ascendiu a la torre campanar més alta de les Terres de l’Ebre. La música tradicional i el parlar dels actors i actrius, també són un dels puntals d’aquesta filosofia que aposta per un reconeixement i una immersió dels visitants a l’essència del territori terratlí i ebrenc.

El Vi de la Passió El vi és un dels productes naturals, al costat del pa, més clarament vinculats a la litúrgia del cristianisme. En relació amb el territori, Vilalba és un poble amb una llarga tradició vitivinícola que compta amb un bon grapat de cellers inscrits a la D.O. Terra Alta. Des de fa 7 anys el Patronat de la Passió elabora un vi a l'antiga, a símil del de l'època romana, que podria ser ben bé el que va beure el mateix Jesucrist a l'últim sopar. Tot el procés és artesanal, des de la verema fins als trasbalsos i l'emmagatzematge en unes àmfores de terrissa. El Dissabte Sant al matí té lloc l’obertura de les àmfores dins d’un tast comentat on hi participen, entre altres, tots els cellers de la vila i es tasta el Vi de la Passió per primera vegada després d'haver-se segellat mesos abans.

Més informació: www.lapassiodevilalba.com[1]

  1. Patronat de la Passió. «[www.lapassiodevilalba.com La Passió de Vilalba dels Arcs]». Patronat de la Passió. [Consulta: 31 març 2014].