Vés al contingut

Usuari:Mariagratacos/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Maria Gratacós Montllor (Barcelona,1968)

Va néixer a Barcelona el 1968, va estudiar al Conservatori del Liceu, solfeig, harmonia, cant coral, piano amb Elisa Minguet. Va tenir l'oportunitat de treballar l'obra Dido y Eneas de Purcell amb el clavecinista de l'orquestra del Liceu, l'especialista en dicció d'anglès dels segles XV i XVI, gràcies a la directora del Conservatori, la professora Sadó, que sempre repartia invitacions entre els alumnes per als assajos generals d'òpera al Gran Teatre del Liceu. Va assistir a les classes del mestre Alfredo Krauss a la sala dels Miralls, que cada any oferia als alumnes matriculats al conservatori. Va ampliar tècnica pianística amb Tensy Kristman i Girka Ledón (guanyadors d'un 2n i 3r dels Premis Internacionals Txaikovski de piano). Va fer cursos de pegagogia a l'Institut Llongueras de Barcelona. Master Class per a piano preparat del segle XX amb Ludovica Mosca. Va fer cursos d'estiu de musical Vocal a l'Escola de Música Moderna de Badalona i de Jazz al Taller de Músics. Ha fet també cursos de dansa, de teatre i de pintura. Va conèixer la Música Electrònica a Phonos, a l'IUA de la UPF. També hi va estudiar Contrapunt segons l'escola de Viena, síntesi granular, i va traduir les sonates de Mozart i els preludis i fugas de Bach al llenguatge Midi mitjançant les fractals basades en la relació acústica pitagòrica amb el professor Jordi Arqué, -Dr. en Enginyeria del So de la UPC-. D'altra banda, va assistir als Stage de La Caixa, on va fer tallers amb el grup anglès de ritmes Stomp i el grup de gospel Black Voices. Va continuar els estudis iniciant el segon cicle de Ciències i Història de la Música a la UPF. Amb Josep María Gregori cantaven a cappella les partitures originals del renaixement abans de comentarles. Va descobrir la monodia i l'Ars Nova amb Mª Carmen Gómez i la Iconografia amb Josep Ballester. Després començar el Doctorat Música a l'Espanya Contemporània i va explorar les relacions arquitectura-música, música i pintura, i música i literatura, sobre els quals té diversos escrits de recerca. Ha publicat a Òpera Actual, a la Revista Musical Catalana, a l'Anuari Eumo, a la Revista Música d'Ara de l'Associació Catalana de Compositors.

Paral·lelament es va Llicenciar en Filología a la UB, especialitat de Lingüística (Lògica, Dialectologia amb Joan Veny, Gramàtica Històrica amb Badia i Margarit, Fonètica Aplicada (aplicatiu Voicecheap: dictat de veu que transcriu en escrit, -avui emprat a l'Once-), Lingüística Romànica Comparada, Lingüística computacional (Bases de Dades Relacionals per a Thesaurus -avui Big Data-), Lingüística Aplicada -Neurolingüística, Neologia, Terminologia, Morfologia-). Va obtenir una beca de recerca a l'Observatori de Neologia dirigit per Teresa Cabré, qui li va oferir la possibilitat de començar també els primers treballs remunerats a la Universitat dins la fase de Planificació Lingüística de la UB (enquestes al professorat de les Facultats de Dret, Farmàcia, Botànica, Físiques, sobre l'ús lingüístic a les classes i a la recerca). Va continuar amb un Postgrau en Lexicografia l'any següent a la UB i després amb els cursos del Doctorat en Lingüística Aplicada a la UPF (especialitats Discurs, Lexicografía, Neologia, Terminologia). Va presentar el tema de la seva tesi en un Congrés Internacional a la mateixa UPF, desmuntant la teoria de predicció neològica del moment al 1997.

Mentre estudiava treballava. Va començar com a traductora a les Campanyes de Rebaixes de El Corte Inglés. Va col·laborar amb els programes de TV3 30 minuts, 60 minuts, i d'altres. Va entrar a treballar als informatius de TVE com a assessora lingüística, no només traduint i corregint textos, sinó encarregant-se de cercar els eslògans i el text de la retolació les campanyes de promoció de programació pròpia de la cadena. Després li van proposar de crear COMRàdio i es va ocupar de la selecció de personal, la formació de les veus i l'estil de redacció. A més de dirigir el departament d'assessorament, va conduir el seu propi programa i va fer la producció d'alguns programes. En acabar la van telefonar a casa per encarregar-se de la creació de la Delegació de Tele 5 a Catalunya, al costat del Director. Va formar els equips en Dicció i Elocució, va establir l'estil de marca de la cadena que servia per a totes les desconnexions autonòmiques. Va assessorar, traduir, editar vídeo, redactar notícies,fer de periodista i d'ajudant de realització a control. En el món editorial a més de col·laborar amb la Revista dels Il·lustradors de Barcelona, va treballar per a SOL 90 SL en fascicles per a La Vanguardia, en Interacción SA en fascicles per a La Nación i com a especialista en el Nou Diccionari General de la Llengua Catalana de l'IEC, a més de fer una estada a editorial Labor. Pel que fa a la docència, que sempre ha impartit en paral·lel, ha estat professora a la Facultat de Dret de Llenguatge Jurídic (comparat), a més d'altres centres. Ha estat Formadora de l'Institut Oficial de Ràdio Televisió Espanyola, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya.

Més endevant va crear els projectes Mi Oratoria, MGM Traduccions, i Acció Musical.