Usuari:Marraco68/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Josep Jové i Calvera (Lleida, maig 1915 - 1978) fou un un fotògraf lleidatà. Després de traslladar-se a Tarragona amb la família durant uns anys torna a Lleida passada la Guerra Civil, allí hi viurà fins la seva mort accidental l’any 1978. Va ser membre fundador del Centre Excursionista de Lleida, on va ocupar el càrrec de tresorer durant dècades a més de ser un dels membres destacats de la secció de fotografia. També va ser membre actiu del Cercle de Belles Arts de Lleida i integrant de la Societat Fotogràfica de Lleida. L'any 1964 participà en l’exposició conjunta amb Ton Sirera i Salvador Gili i Roig,  París visto por los fotógrafos leridanos, organitzada per l’Alliance Française a la Sala Gòtica de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de Lleida. De professió comptable, va participar en diferents concursos de fotografia on fou premiat habitualment.

El seu fons fotogràfic és molt divers. Veient la seva col·lecció d'imatges, trobem una varietat de temàtiques i situacions: fotografia de viatges, excursionisme, festes populars, retrats, natura, reportatge social, fotografia aèria, nocturna, etc. Tant hi podem trobar retrats dels seus companys de feina, d'una excursió a la muntanya o com d'una carrera de cotxes a Barcelona. Va realitzar nombrosos viatges a l’estranger, sovint a alguns dels països més allunyats de l’Espanya franquista com ara la Unió Soviètica, llocs que va saber documentar notablement amb la seva càmera.

L'arxiu de Josep Jové i Calvera es troba dipositat en la seva totalitat a l'Institut d’Estudis Ilerdencs de Lleida des de l'any 2015. Més de 13.000 negatius i 4.000 positius, curosament conservats i documentats. Els nebots del fotògraf, l'Amparo i el Vicenç Jové[1], després de conservar el fons a casa seva des de la mort del fotògraf, en van fer el diposit amb la voluntat que fos conservat, catalogat i difós. Poc després es va inaugurar l'exposició "Mentre hi vegin uns ulls[2]" a la Sala Gòtica de l'antic hospital de Santa Maria de Lleida, seu de l'IEI a Lleida, on es va presentar una selecció de retrats fets per Josep Jové i Calvera.

El mes de Juliol de 2017 les fotografies d’en Josep Jové Calvera s’incorporen a la col·lecció d'art del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida. La donació[3] es va formalitzar al Saló de Sessions del Palau de la Paeria, en un acte presidit per l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, amb la presència dels hereus del fotògraf i del director del Museu d’Art Jaume Morera, Jesús Navarro. La donació inclou un total de 28 fotografies[4] sobre paper de finals dels anys cinquanta i la dècada dels seixanta. D’aquest total, 14 són còpies originals d’època positivades personalment per Josep Jové Calvera i 14 són còpies que han estat positivades recentment amb motiu de la donació a partir dels negatius originals del fotògraf.

Referències[modifica]