Usuària:Marrivco/Wendy Freedman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaWendy Freedman
Biografia
Naixement


Toronto17 de juliol de 1957 (1957-07-17) (66 anys)

Wendy Laurel Freedman (nascuda el 17 de juliol del 1957) és una astrònoma canadenca-americana, coneguda per la mesura de la constant d'Hubble, i per ser la directora del Carnegie Observatoris en Pasadena, Califòrnia, i Las Campanas, Xile. Actualment és John & Marion Sullivan University Professor en astronomia i astrofísica a la Universitat de Chicago.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès Els principals eixos d'investigació són la cosmologia observacional, la mesura de l'expansió, actual i passada, de l'univers i la caracterització de la naturalesa de l'energia fosca.

Biografia[modifica]

Des de petita va tenir interès per la ciència i per això va seguir un pla formatiu científic a l'institut.[1] Va decidir estudiar a la Universitat de Toronto, on primer va estudiar biofísica, però va acabar especialitzant-se en astronomia. Va graduar-se el 1979.[2] Va quedar-se a la Universitat de Toronto on va realitzar un Ph.D d'astronomia i astrofísica el 1984.[3] El mateix any va unir-se al Carnegie Observatoris a Pasadena, Califòrnia, com a post-doctorada, on va investigar sobre les variables cefeides . També va ser personal científic de la universitat i tres anys més tard va ser la primera dona amb una posició permanent al Carnegie. El 2003 va ser anomenada al Crawford H. Greenewalt Chair i directora del Carnegie Observatoris.[4]

Constant de Hubble[modifica]

Freedman va ser co-líder d'un equip internacional format per 30 astrònomes per dur a terme el Telescopi espacial Hubble Key Project, un programa amb l'objectiu d'establir l'escala de distàncies de l'Univers i mesurar l'índex d'expansió actual, una quantitat coneguda com constant d'Hubble. Aquesta constant determina la mida de l'univers visible i és clauper a poder determinar la seva edat. En el transcurs del projecte, l'equip va mesurar les distàncies a 24 galàxies utilitzant les estrelles variables, cefeides, i va mesurar la constant de Hubble utilitzant cinc mètodes independents. Les investigadores del grup que dirigia Freedman, van publicar el seu resultat final l'any 2001.[5] L'estudi va proporcionar un valor de la constant precisos al 10%, resolent factor que havia estat durant molt de temps en debat.

Giant Magellan Telescope[modifica]

Freedman va iniciar el projecte Giant Magellan Telescope (GMT)  com a membre de la junta directiva des del 2003 fins el 2015. GMT és un consorci internacional de universitats capdavanteres i institucions científiques per construir un telescopi òptic de 25-metres a Las Campanas Observatori situat als Andes xilens. Consta d'un mirall primari de 24 metres de diàmetre, considerant-se, un cop finalitzada la seva construcció, el telescopi sobre terra més gran del món. El telescopi, ha entrat a la seva fase de construcció i s'espera que estigui en ple funcionament el 2024. Permetrà produir imatges deu vegades més nítides que les obtingudes amb el Telescopi espacial Hubble.

Referències[modifica]

  1. Amy Ellis Nutt, "Will the universe disappear, or does a mysterious force have other plans for it?" The Star-Ledger, Newark, NJ (December 5, 2002)
  2. National Academy of Sciences, "InterViews: Wendy L. Freedman"
  3. Carnegie Institution, "The Carnegie Observatories: Director"
  4. Elizabeth H. Oakes, Encyclopedia of World Scientists, "Wendy Freedman"
  5. Freedman, W. L. & Madore, B. F. (2001), "Final Results from the Hubble Space Telescope Key Project to Measure the Hubble Constant", Astrophysical Journal 553: 47, DOI 10.1086/320638

[[Categoria:Astrònoms estatunidencs]] [[Categoria:Persones vives]]