Usuari:Mcapdevila/8b/10b

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

8b/10b designa un tipus de codificació per a la transmissió de bits en línies d'alta velocitat. Aquesta codificació consisteix a transformar cada cadena de 8 bits en una cadena de 10 bits abans de transmetre per la línia, tenint en compte que no pot haver més de cinc zeros o cinc uns seguits. La transformació de la cadena de 8 bits en 10 bits es realitza mitjançant taules de conversió, que simplement busquen el nou valor de la cadena a transmetre. Aquesta codificació permet: Sincronitzar els rellotges de l'emissor-receptor contínuament (mínim cada 5 bits transmesos); permetre la transmissió de cadenes especials de control (patrons coma) i facilitar la detecció i correcció d'errors

Codificació[modifica]

8b/10b va sorgir a causa de l'alta velocitat de transferència de dades, que fa que els bits transmesos es mantinguin durant molt poc temps en la línia, és necessari disposar de rellotges molt precisos per sincronitzar el conjunt emissor/receptor. No obstant això, emissor i receptor es poden sincronitzar fàcilment quan els bits que arriben per la línia canvien ràpidament. Atenent a aquest fet, la codificació 8b10b transforma les cadenes de 8 bits (fins a 256 valors) en cadenes de 10 bits (fins a 1024 valors) amb la restricció de no tenir més de cinc zeros o cinc uns seguits. Gràcies a aquesta codificació, no és necessari disposar d'un rellotge tan precís, ja que la sincronització entre emissor i receptor es realitza ajudant-se dels bits que són transmesos entre ells.

Gràcies als 1024 valors possibles amb 10 bits, el sistema només utilitza aquells que tenen un nombre similar de zeros i uns, existint aquestes tres possibilitats:

  • 5 uns i 5 zeros: codi amb disparitat neutra
  • 6 uns i 4 zeros: codi amb disparitat positiva
  • 4 uns i 6 zeros: codi amb disparitat negativa

L'objectiu és que es cancel·li la disparitat, d'aquesta manera, el nivell de la component contínua del senyal elèctric és nul permanentment.

Sistemes que usen 8b/10b[modifica]

Vegeu també[modifica]