Vés al contingut

Usuari:Mcapdevila/Anell universal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'anell universal és un instrument de mesura del temps. Es tracta d'un rellotge que permet la lectura del temps mitjançant ajustos simultanis a la latitud (posició) i la declinació solar (dia de l'any).[1] La disposició recorda molt a la esfera armil·lar i es compon de dos bastidors circulars ortogonals d'entre sis a nou centímetres de diàmetre. Alguns models permeten que aquests dos anells es puguin plegar proporcionant al rellot una major capacitat portable. El rellotge té una argolla a la part superior que permet suspendre i orientar-se al sol. En aquest moment una escala amb orifici proporciona un espot lluminós sobre l'escala horària.

Característiques[modifica]

El rellotge té dos bastidors circulars de manera que la suspensió del conjunt es pot ajustar primer a la latitud d'observació. La col·locació del rellotge suspès el converteix en un rellotge equatorial. La segona escala de declinacions solars es troba situada en l'eix de l'esfera que forma el rellotge. Se sol ajustar de manera que l'orifici es desplaça del centre a una part proporcional a la declinació.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Kathleen Higgins MABSc, (1953), «The classification of sundials», Annals of Science, Vol 9, Nº 4, doi: 10.1080/00033795300200263, pàgines 342-358