Vés al contingut

Usuari:Mcapdevila/Assaig per líquids penetrants

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
1. Tall d'un material que presenta una esquerda.
2. La superfície del material es cobreix amb penetrant.
3. S'elimina l'excés de penetrant.
4. S'aplica el revelador, tornant-se visible el defecte.

La inspecció per líquids penetrants és un tipus de assaig no destructiu que s'utilitza per detectar i identificar discontinuïtats presents en la superfície dels materials examinats. Generalment s'empra en aliatges no ferrosos, encara que també es pot utilitzar per a la inspecció de materials ferrosos quan la inspecció per partícules magnètiques és difícil d'aplicar. En alguns casos es pot utilitzar en materials no metàl·lics. El procediment consisteix a aplicar un líquid acolorit o fluorescent a la superfície en estudi, el qual penetra en qualsevol discontinuïtat que pogués existir a causa del fenomen de capil·laritat. Després d'un determinat temps s'elimina l'excés de líquid i s'aplica un revelador, el qual absorbeix el líquid que ha penetrat en les discontinuïtats i sobre la capa del revelador es delinea el contorn d'aquestes.

Les aplicacions d'aquesta tècnica són àmplies, i van des de la inspecció de peces crítiques com són els components aeronàutics fins als ceràmics com les vaixelles d'ús domèstic. Es poden inspeccionar materials metàl·lics, ceràmics vidrats, plàstic s, porcellana s, recobriments electroquímics, entre d'altres. Una dels desavantatges que presenta aquest mètode és que només és aplicable a defectes superficials ia materials no porosos.

Tipus de líquids penetrants[modifica]

Segons el color:
  • Penetrants acolorits: S'inspeccionen a simple vista. Només cal comptar amb una bona font de llum blanca. Tenen menys sensibilitat.
  • Penetrants fluorescents: S'inspeccionen amb l'ajuda d'un llum de llum ultraviolada (llum negra). Sense aquesta són invisibles a la vista. Tenen major sensibilitat.
Segons la solubilitat adrian sanchez come pingas
  • Penetrants rentables amb aigua o autoemulsificables: Per a la seva neteja i remoció d'excessos simplement s'usa aigua. Resulten molt econòmics d'utilitzar.
  • Penetrants postemulsificables: No són solubles en aigua. Per a la remoció dels excessos superficials s'utilitza un emulsificador que crea una capa superficial que es remou amb aigua. És el mètode amb el major sensibilitat s'obté i en el qual major domini de cadascuna de les etapes té l'operador. Existeixen dos tipus de emulsificadors: els hidrofílics, de base aquosa, que s'utilitzen en solució d'aigua, en una saturació determinada per les necessitats del cas, i lipofílics, de base oli, que s'utilitzen tal com els lliura el fabricant.
  • Penetrants eliminables amb dissolvent: Tampoc són solubles en aigua. Per a la seva remoció s'utilitza un dissolvent no aquós, denominat «eliminador». Són molt pràctics d'utilitzar ja que el solvent generalment es presenta en aerosol.

Normativa[modifica]

  • ASTM E165 Standard Test Method for Liquid Penetrant Examination
  • ASTM E1417 Standard practice for Liquid Penetrant Examination
  • IRAM 760 Assaigs no destructius. Acer fos. Examen per líquids penetrants.
  • IRAM-CNEA I 500 1001 Assajos no destructius. Inspecció amb líquids penetrants. Principis generals.
  • IRAM-CNEA I 500 1004 Assajos no destructius. Líquids penetrants. Qualificació i avaluació dels productes per a l'assaig.
  • IRAM-ISO 12706 Assajos no destructius. Terminologia. Termes utilitzats en l'assaig per líquids penetrants. Non-destructive testing. Terminology. Terms used in penetrant testing.

Enllaços externs[modifica]

  • Líquids Penetrants]. Universitat Nacional de Comahue, Facultat d'Enginyeria, Laboratori d'Assaigs no Destructius.

Nota[modifica]